یک ماه از پایان فصل برداشت برنج و در حالیکه کشاورزان برنجکار استانهای شمالی، چشم انتظار خرید تضمینی برنج توسط دولت هستند، نماینده مردم لنگرود از واردات مازاد برنج خارجی بیش از نیاز واقعی کشور انتقاد کرد.
«مهرداد لاهوتی» نماینده مردم لنگرود و نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس با اشاره به واردات 1 میلیون و 200 هزار تن برنج خارجی مازاد به کشور گفت: بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی، سرانه مصرف هر فرد ایرانی ۳۶ کیلوگرم است که این عدد با ضرب در جمعیت کشور ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن مصرف میشود، اما معتقدم ۲ میلیون و ۸۰۰ هزار تن نیاز کشور نیست.
وی افزود: ما معمولا بین ۲ میلیون و ۴۰۰ تا ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن تولید برنج داریم که این متغیر است. بعضی سالها ممکن است ۲ میلیون و ۴۰۰ تا ۵۰۰ هزار تن تولید کنیم، امسال بر اساس گزارش وزارت جهاد کشاورزی ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن تولید کردیم که تفاوت این دو عدد را بگیریم، ۱۰۰ هزار تن برنج نیاز واقعی برای واردات است.
لاهوتی درباره شرایط فعلی، اضافه کرد: تولید امسال ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار تن است و چیزی حدود ۵۰۰ هزار تن برنج از سال گذشته در کارخانهها و انبارها هست که میشود ۳ میلیون و ۲۰۰ هزار تن موجودی برنج واز برنجهای خارجی وارداتی سال گذشته که یک میلیون و ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار تن وارد شده که حدودا ۳۰۰ هزار تن از آن مانده و هنوز مصرف نشده است که در جمع میشود ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج که الان داریم.
نایب رئیس کمیسیون برنامه و بودجه مجلس ادامه داد: کشوری که ۱۰۰ هزار تن برنج نیاز به واردات دارد آیا امسال باید برنج وارد میکرد؟ بارها در مجلس و در دیدار با مسئولان اجرایی گفتم که اجازه ندهید که یک عده افراد صاحب منابع، برای منافع خود به زیان کشاورزان و منافع ملی کشور عمل کنند.
لاهوتی تصریح کرد: تفاوت تولید و مصرف مان ۱۰۰ هزار تن است، در شش ماهه اول سال بر اساس آمار گمرک چیزی حدود ۵۰۰ هزار تن برنج وارد شده، خوب ۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تن برنج که داریم و الان ۵۰۰ هزار تن هم وارد شده است، میشود حدود ۴ میلیون تن برنج در کشور در حالی که بر اساس قانون از یک تیر ماه تا آبان ماه دولت حق واردات برنج در فصل برداشت برنج را ندارد.
لازم به ذکر است: دولت در سال 1399 مصوب کرد: خرید تضمینی محصولات کشاوزی از جمله برنج همانند گندم اجرایی شود این درحالیست که تاکنون این مصوبه نه تنها اجرا نشده بلکه سال گذشته بعد از انباشت و دپوی یک میلیون تن برنج استانهای شمالی، در نهایت بخش خصوصی به خرید توافقی این محصول اقدام کرد.
در هفته اخیر نیز بعد از تشکیل شورای قیمتگذاری محصولات کشاورزی در وزارت جهاد کشاورزی مقرر شد: هر کیلو برنج هاشمی و طارم به قیمت ۹۰ هزار و ۸۰۰ تومان و سایر ارقام پرمحصول نیز به قیمت کیلویی ۷۵ هزار تومان بهصورت تضمینی توسط دولت خریداری شود که تاکنون این مصوبه اجرایی نشده است.
نظرات بسته شده است.