خواب آشفته انبوه‌سازان اصفهانی برای اراضی گیلان

گردهمایی سرمایه‌گذاران شمال کشور لغو شد؛

5

بزرگترین گردهمایی سرمایه‌گذاران شمال کشور در اصفهان(سمپوزیوم بررسی فرصت‌ها و چالش‌های طلای سبز ایران)، عنوان همایشی است که قرار بود هفته گذشته در این استان برگزار شود، اما با مخالفت فعالان محیط‌زیستی لغو شد.

 

گفته شده هدف از این گردهمایی که حتی ضبط فیلم و صدای آن توسط حاضران ممنوع اعلام شد؛ بررسی راه‌های سرمایه‌گذاری و حضور در استان‌های شمالی بوده است. مخالفان برگزاری این گردهمایی، از جمله دلایل خود برای تحریم این برنامه را مواردی مانند “توسعه نامتوازن با هجوم سرمایه‌های کلان” عنوان کرده‌اند.

 

آینده بازار املاک ایران، تحلیل رفتار آینده بازار ملک در شمال کشور، فرونشست یا فروپاشی، میدان رقابت آینده انبوه‌سازان، پسروی دریای خزر؛ چالشی اقلیمی یا چالشی بزرگ برای سرمایه‌گذاران و پیش‌بینی زمان سونامی قیمت‌ها در طلای سبز ایران از جمله مواردی بوده که در پوستر این همایش به چشم می‌خورد. از وکیل پرونده‌های کلان اقتصادی گرفته تا سازنده سومین نماد تهران و انبوه‌سازان از جمله کسانی بودند که در کنار معدود چهره‌های علمی، برای سخنرانی در این همایش دعوت شده بودند.

 

شواهدی که به دست آمده نشان می‌دهد هدف اصلی از برگزاری “بزرگترین گردهمایی سرمایه‌گذاران شمال کشور در اصفهان” در واقع توسعه عجیب و غریبی است که قرار شده در استان‌های شمالی کشور اتفاق بیافتد و تمرکز اصلی آن هم بر روی گیلان است.

 

هدف اصلی از برگزاری “بزرگترین گردهمایی سرمایه‌گذاران شمال کشور در اصفهان” در واقع توسعه عجیب و غریبی است که قرار شده در استان‌های شمالی کشور اتفاق بیافتد و تمرکز اصلی آن هم بر روی گیلان است.

چهره گیلان در حال تغییر است و هیچ‌وقت هم به وضع قبلی برنخواهد گشت. این برش‌هایی از صحبت‌های اخیر «علی بیت‌اللهی»، عضو هیأت ‌علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در مصاحبه با روزنامه پیام ما است که در آن دلایل خود برای عدم شرکت در گردهمایی بزرگ سرمایه‌گذاران شمال کشور در اصفهان را برشمرده و حتی تأکید داشته تا نام او از پوستر برنامه حذف شود.

 

بررسی‌ها نشان می‌دهد؛ برگزارکنندگان این همایش، عنوان برنامه خود را برای میهمانان “فرونشست و تبعات آن برای استان اصفهان” عنوان کرده‌اند.

اما برخی از چهره‌های علمی دعوت شده با مشاهده پوستر برنامه، آنطور که خود نقل می‌کنند سریعا متوجه سوداگری نهفته در اهداف برگزاری چنین همایشی شده و انصراف خود را اعلام کرده‌اند.

علی بیت‌اللهی همچنین اضافه کرده؛ از حضور در این همایش انصراف دادم زیرا آن را سوداگری می‌دانم. این اتفاق هم به ضرر اصفهان و سایر شهرهایی است که مهاجرت از آنها سرعت گرفته و هم به ضرر شهرهای شمالی است.

 

بحران‌های حل نشده کشور که به ابربحران تبدیل شده و هیچ پاسخ و مسیری برای عبور از آن‌ها پیشنهاد نمی‌شود روز به روز در حال افزایش هستند. بحران محیط‌زیست، خشکسالی، فرونشست، مهاجرت، آلودگی هوا و… مطالعه وضع چند سال اخیر استان‌های کشور به ما نشان داده اگر استانی مانند اصفهان با بی‌آبی و فرونشست شدید زمین دست و پنجه نرم می‌کند تبعات این رخداد واگیردار در کسری از زمان در شکل و شمایلی متفاوت‌تر مانند در استان‌های شمالی به خصوص گیلان قابل مشاهده خواهد بود.

 

به گفته کارشناس اقتصادی؛ طبق آخرین سرشماری، بیش از 20 هزار خانوار اصفهانی طی 10 سال گذشته به گیلان و مازندران مهاجرت کرده‌‌اند. دلیل اصلی این مهاجرت‌‌ها، علاوه بر بحران‌‌های اقتصادی و محیط‌زیستی در اصفهان، جستجوی کیفیت بهتر زندگی و هوای پاک در سواحل شمالی است.

 

آنطور که مشاوران املاک شمال کشور می‌گویند: سمت شرق مازندان اغلب خریداران یزدی و سمت غرب مازندران و گیلان معمولا خریداران اصفهانی را به خود جذب کرده؛ اصطلاح “اصفهانی محله” در گویش مردم بومی گیلان هم دقیقا بازخورد همین وضعیت است.

 

حتی همین حالا هم که هنوز استانی مانند گیلان مثل بسیاری از نقاط مازندران از مهاجران اشباع نشده، روزانه بیش از 2500 تن زباله در این استان تولید می‌شود که برای ساماندهی آن هیچ بستری وجود ندارد و با افزایش جمعیت، مشخص نیست وضعیت به چه صورت پیش خواهد رفت.

طبق آخرین سرشماری، بیش از 20 هزار خانوار اصفهانی طی 10 سال گذشته به گیلان و مازندران مهاجرت کرده‌‌اند. دلیل اصلی این مهاجرت‌‌ها، علاوه بر بحران‌‌های اقتصادی و محیط‌زیستی در اصفهان، جستجوی کیفیت بهتر زندگی و هوای پاک در سواحل شمالی است.

تحلیلگران می‌گویند؛ در برنامه هفتم توسعه که نقشه راه دستگاه‌های اجرایی کشور برای پنج سال آینده است، حتی کلمه‌ای درباره بحران فرونشست آورده نشده و این نشان می‌دهد پرداختن به بحران‌های محیط‌زیستی چه این بحران در اصفهان باشد و چه به شکلی دیگر در گیلان هنوز در بدنه اجرایی کشور جایی ندارند.

 

درست است که گردهمایی سرمایه‌گذاران شمال کشور در اصفهان با مخالفت فعالان محیط‌زیستی فعلا برگزار نشده یا به تأخیر افتاده است اما بدون شک این مورد، خبر از حرکت عظیمی می‌دهد که در کشور و استان‌هایی مانند اصفهان شکل گرفته و به زودی فریم‌های تازه‌تری از آن را شاهد خواهیم بود.

 

همین حالا هم فارغ از چالش‌های جمعیتی و فرهنگی، دفع غیراصولی فاضلاب‌های شهری و روستایی، خشک شدن تالاب‌ها، آلودگی آب‍‌های زیرزمینی، جاری شدن شیرابه‌های سمی در محیط‌زیست، پسروی آب دریای خزر و افزایش ابتلا به بیماری‌های لاعلاجی مانند انواع سرطان‌ها آینده گیلان را مخدوش کرده و اگر قرار باشد جمعیت این استان با مهاجرت غیربومی‌ها همچنان افزایش پیدا کند به زودی منابع لازم برای زندگی در گیلان هم به پایان خواهد رسید و این استان در بحران‌های محیط‌زیستی خود غرق خواهد شد.

 

نظرات بسته شده است.