رودخانه کرگانرود در غرب گیلان، در سالهای گذشته بارها طغیانی شده و خسارات جانی و مالی زیادی را به بار آورده است. در هفته اخیر نیز که بارشهای بهاری در غرب استان به اوج خود رسید دبی آب بسیاری از رودخانهها از جمله کرگانرود با افزایش چشمگیری همراه شد و به نگرانی مردم از احتمال طغیان مجدد و تکرار خاطرات تلخ گذشته شدت بخشید.
بارشهای شدید باران در چند روز اخیر در تالش سطح دبی آب رودخانهها را افزایش داد. «بهرام بهرامپور» سرپرست امور منابع تالش با اعلام این خبر گفت: بارشهای نسبتا شدید هفته گذشته، سطح دبی آب تعدادی از رودخانهها در بخشهای حویق، کرگانرود و اسالم را افزایش داده است.
طغیان و سیلابی شدن رودخانه کرگانرود که معمولا با تخریب و خسارت همراه بوده سابقهای طولانی دارد. در سالهای اخیر با سیلابی شدن این رودخانه ضمن تخریب زیرساختها و ابنیه، رانش و لغزش زمین، بسیاری از مناطق مسکونی و غیرمسکونی ناایمن شده و راه دسترسی روستاهای زیادی قطع و خسارات جانی و مالی فراوانی به بار آورده است.
شناسایی ۵۲ رودخانه وحشی در گیلان
رودخانه کرگانرود از جمله رودهای دائمی گیلان محسوب میشود. این رود بزرگترین و پر آبترین رودخانه ناحیه غربی گیلان به شمار میآید و اجرای اقداماتی نظیر لایروبی و آبخیزداری در آن از اهمیت ویژهای برخوردار است. به بیان دیگر موثرترین اقدام برای کاهش آثار خشکسالی و کاهش خسارات ناشی از سیل و رانش و لغزش زمین، لایروبی و اقدامات آبخیزداری است. بدون انجام این دست از اقدامات، تجربیات تلخ سالهای گذشته که به جاری شدن سیل و خسارات جانی و مالی فراوان انجامید مجددا تکرار خواهند شد.
احداث سازههای سنگی در روخانه کبود مهر آق اولر تالش
در همین رابطه «کیوان اسدی» معاون فنی و آبخیزداری ادارهی کل منابع طبیعی گیلان، از اقدامات آبخیزداری منابع طبیعی برای جلوگیری از طغیان این رودخانه و تخریب زیرساختها به مرور خبر داد.
اسدی با اشاره به اجرای عملیات آبخیزداری حوضه آبخیز آق اولر شهرستان تالش در سال ۱۴۰۰ گفت: احداث سازههای مکانیکی به منظور کنترل و مهار سیل در حوضه آق اولر در زیر حوضه آبخیز آق اولر شهرستان تالش مطابق با کتابچه مطالعاتی، دو دستگاه سازه سنگی ملاتی در روخانه کبود مهر آق اولر تالش اجرا شد که تاکنون نقش موثری در کنترل سیلاب و جلوگیری از ورود سیل به داخل روستا داشته است.
وی اضافه کرد: با توجه به اینکه در عملیات آبخیزداری اقدامات کنترلی باید از سرشاخهها انجام شود، لازم است در بالادست نیز سازهای احداث شود. در صورت انجام این کار، سازههای سنگی جانمایی شده اثربخشی بیشتری خواهند داشت و با جاری شدن سیلاب، آسیبی به آنها نخواهد رسید.
لازم به ذکر است، آبخیزداری به خصوص در سالهای اخیر همواره یکی از بخشهای مهمی بوده که با مشکل کمبود بودجه و عدم تامین اعتبارات مواجه بوده است تا جاییکه همین عدم تامین اعتبارات لازم باعث شده روند اجرای بسیاری از پروژههای آبخیزداری استان گیلان به کندی پیش برود و یا به صورت نیمه کاره باقی بماند. در واقع باید گفت بارانهای موسمی و سیلآسا در کنار رودخانههای وحشی که کرگانرود تنها یکی از آنها محسوب میشود، زنگ هشداری است که باید قبل از به بار آمدن خسارت و آسیب و برای حفاظت از جان مردم به صورت جدی به آن توجه کرد.