۲ هکتار از تالاب انزلی از سنبل آبی پاکسازی شد

رشد بی‌سابقه گونه مهاجم در پهنه‌های آبی گیلان؛

28

گیاه سنبل آبی با آن گل‌های فریبنده‌اش، زیبایی ظاهری مسحور کننده‌ای دارد. اما این گیاه مهاجم با وجود زیبایی بی‌رحمانه‌اش، به جان پهنه تالاب بین‌المللی انزلی و سایر پهنه‌های آبی گیلان افتاده است.

مساحت تالاب انزلی در حدود ۲۳ هزار و ۷۳۰ هکتار (بر اساس حد بستر) است. وسعت مرز اکولوژیکی تالاب انزلی ثبت شده در کنوانسیون رامسر ۱۹۴۸۵ هکتار برآورد می‌شود.
محیط زیست گیلان اخیرا خبر داده با تلاش‌های جمعی، چیزی در حدود ۲ هکتار از منطقه غربی تالاب بین‌المللی انزلی را که از مهم‌ترین و بزرگ‌ترین زیستگاه‌های طبیعی جانوران ایران محسوب می‌شود از گیاه مهاجم سنبل آبی پاکسازی کرده است.

سنبل آبی در مدت کوتاهی می‌تواند سطح بسیار وسیعی را اشغال کند. در زیر سطح پوشیده از این گیاه مهاجم، هیچ نوری وارد نمی‌شود و موجودات پلانکتونی نمی‌توانند رشد کنند. در نتیجه همزمان با کاهش تولید اکسیژن آب، ذخایر ماهیان به حداقل می‌رسد.

گیاه سنبل آبی (Eichhornia crassipes) بومی آمازون است و یکی از بدترین گونه‌های علف هرز جهان به شمار می‌رود که در سراسر دنیا پراکنده شده است، این گیاه مهاجم که سرعت رشد و سرایت بسیار بالایی هم دارد در سال ۱۳۹۱ برای نخستین بار در آب‌بندان عینک رشت مشاهده و با توجه به عدم جدی گرفتن خطرات ناشی از آن، تدریجا در برخی منابع آب‌های طبیعی شمال کشور همچون تالاب انزلی گزارش شد.

کارشناسان محیط زیست می‌گویند؛ گیاه مهاجم سنبل آبی به عنوان گونه زینتی وارد اکوسیستم آبی کشور و البته گیلان شده است و به دلیل تکثیر و رشد بالایی که دارد، به شدت سطح آب را پوشانده و مانع ورود نور و اکسیژن به داخل آب می‌شود.

تحقیقات نشان می‌دهد از آنجا که گیاه سنبل آبی به دلیل تولید لجن آلی موجب خشک شدن پهنه‌های آبی می‌شود بنابراین به عنوان تهدیدی جدی برای تنوع زیستی به شمار می‌رود.

به نقل از پایگاه خبری هشت دی، «حمزه عشوری» مدیرکل حفاظت محیط‌زیست گیلان امروز در گفت‌وگویی ضمن اشاره به آخرین اقدامات انجام شده برای مقابله با گیاه سنبل آبی در تالاب انزلی عنوان کرده: با استفاده از دستگاه دروگر و با همکاری جمعی از محیط‌بانان، ساکنان حاشیه تالاب و اسکله‌داران، دو محل تردد قایق‌ها به وسعت ۲ هکتار از منطقه غربی تالاب بین‌المللی انزلی، در محدوده آبکنار از گیاه مهاجم سنبل آبی پاکسازی شد.

به گفته وی، رشد این گونه مهاجم در تالاب انزلی، بسیار سریع و بی‌سابقه است.

لازم به ذکر است، تالاب بین‌المللی انزلی که در محاصره سنبل آبی قرار گرفته، از شمال به بندر انزلی، از جنوب به صومعه‌سرا، از شرق به خمام، از جنوب شرقی به رشت و از غرب به کپورچال و آبکنار انزلی منتهی می‌شود.

گیلان دارای بیش از ۳۱ هزار هکتار پهنه تالابی است و چیزی حدود ۲۴ هزار هکتار آن ۸۰ درصد در قالب سه تالاب انزلی، امیرکلایه و بوجاق تحت عنوان کنوانسیون رامسر به ثبت رسیده است.

نظرات بسته شده است.