آموزش و پرورش برای بازگشایی مدارس آماده است؟

پدیده قرمز معدل‌ها و ترک تحصیل دانش‌آموزان در گیلان؛

29

سال تحصیلی جدید، به زودی فرار می‌رسد. با این حال هشدار کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس در اواخر تیرماه امسال مبنی بر کمبود معلم، بسیار جدی است و نشان‌دهنده ضعف‌های شدید در سیستم آموزش و پرورش کشور است.

کلاس‌های درس بسیار شلوغ و خارج از حد استاندارد، سیستم سرمایشی و گرمایشی ناقص و مستهلک، آمار بالای ترک تحصیل، افت شدید تحصیلی، پدیده قرمز معدل‌ها و یا وضعیت بلاتکلیف و حل نشده سرویس مدارس دانش‌آموزان از جمله مهم‌ترین مشکلاتی است که خانواده‌ها و نظام آموزش و پرورش با آن مواجهند.

جدیدترین بررسی‌‌ها نشان می‌دهد طبق نتایج امتحانات خرداد ۱۴۰۲ گیلان، بوشهر و چهارمحال ‌و بختیاری از جمله استان‌هایی هستند که میانگین معدل ۹ تا ۱۰ را ثبت کردند. یعنی معدل دانش‌آموزان این استان‌ها کم و هشدارآمیز است.

روزنامه اطلاعات ۱۰ دی ماه ۱۴۰۲ در مقاله‌ای نوشت: بر اساس گزارش مرکز آمار ایران، سال گذشته صدها هزار دانش‌آموز در مقطع ابتدایی و متوسطه کشور ‌ترک تحصیل کرده‌اند. آمار دانش‌آموزان ترک تحصیل کرده و یا بازمانده از تحصیل در استان‌های کشور از جمله گیلان متغیر است و البته به صورت شفاف و مداوم هم اطلاع‌رسانی نمی‌شود.

اوایل فروردین سال گذشته مدیرکل آموزش و پرورش گیلان گفته بود استان با کمبود ۲ هزار نیروی انسانی مواجه است و لازم است تا بستر رفع کمبود نیروی انسانی فراهم‌سازی شود.

به عقیده برخی از صاحبنظران حوزه آموزش و پرورش، کمبود معلم جدی است و معلم با کیفیت، جدی‌تر. همچنین اداره کل نوسازی گیلان هم خبر داده در حال حاضر ۲۰ درصد فضا‌های آموزشی استان نیازمند تخریب یا مقاوم‌سازی است.

هر چند که جمع‌آوری بخاری‌های نفتی و یا ساخت و تعمیر مدارس گیلان که با توجه به کمبود شدید اعتبارات دولتی و بدون مشارکت خیران امکان‌پذیر نبود از جمله اقدامات خوبی بوده که در یکی دو سال اخیر به فضای آموزشی گیلان کمک شایان توجهی کرده است اما با این وجود نمی‌توان از ضعف‌های فاحش سیستم آموزش و پرورش و عدم آمادگی آن به سادگی گذشت.

به نقل از پایگاه خبری هشت دی «محمد حسین رمضانی» مدیرکل آموزش ‌و پرورش گیلان در گفت‌وگویی اظهار کرده ۲۷ هزار کلاس‌اولی در مدارس استان ثبت‌نام کرده‌اند.
به گفته وی ۴ هزار مدرسه با هزار و ۳۴۴ کلاس درس در سال تحصیلی ۱۴۰۳-۱۴۰۴ میزبان کلاس اولی‌ها است.

آموزش و پرورش گیلان البته اعلام نکرده که در آستانه بازگشایی مدارس، برای رفع اولیه‌ترین نیازهای مهم سیستم آموزشی استان از جمله سرویس مدارس چه تمهیداتی اندیشیده شده است تا خانواده‌ها به خصوص اولیاء شاغل دچار سرگردانی نشوند.

معاون آموزش ابتدایی آموزش و پرورش گیلان اردیبهشت امسال اطلاعاتی در مورد دانش‌آموزان ترک تحصیل ارائه داده و گفته بود: در گیلان ۱۵۴ دانش‌آموز در مقطع ابتدایی و ۱۲۸ دانش‌آموز در مقطع متوسطه با اجرای یک طرح ملی در سال تحصیلی ۱۴۰۲ – ۱۴۰۱ به تحصیل بازگردانده شدند. به گفته او پیگیری چهره به چهره و خانه به خانه دانش‌آموزان بازمانده از تحصیل در گیلان به خوبی اجرایی شده است.

بر اساس اعلام وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی ایران، ۳۰ درصد از جمعیت کشور زیر خط فقر قرار دارند. عده‌ای از تحلیلگران اقتصادی اما این آمار را بیش‌تر از ۳۰ درصد اعلام می‌کنند.

با توجه به اینکه ترک تحصیل در مقطع ابتدایی موجب افزایش بی‌سوادی در آینده می‌شود و بسیار نگران‌کننده است. کارشناسان معتقدند افزایش میزان ترک ‌تحصیل با متغیر مهمی به نام افزایش نرخ فقر که همچنان در حال صعود است رابطه تنگاتنگی دارد.

گفتنی است، از آنجا که حدود یک ‌سوم از جمعیت ایران توانایی تهیه نیازهای اساسی و اولیه زندگی خود را ندارند در چنین شرایطی حتی اگر تحصیل رایگان باشد که نیست، هزینه‌های جانبی آن موجب می‌شود برخی از خانوارها از تحصیل فرزندان خود چشم‌پوشی کنند.

نظرات بسته شده است.