افزایش چند برابری قیمت نان که در ماه گذشته اعمال شد، همچنین تخلفات متعددی که در نحوه عرضه نان اتفاق میافتد؛ نارضایتیهای زیادی را در بین مردم به وجود آورده است. از طرفی پافشاری نانوایان در فروش نان کُنجدار آن هم با قیمتهای بالاتر که از هیچ معیار خاصی تبعیت نمیکند چالش دیگری است که حل آن مستلزم ورود دستگاههای نظارتی است.
نان جزو مواد غذایی اساسی مردم است. این ماده غذایی نقش مهمی در تأمین نیازهای روزمره جامعه ایفا میکند. افزایش قیمتها و مشکلات ناشی از خرید و فروش این کالا در کنار سهمیهبندی آرد برای نانوایان و بعضا تخلفات ریز و درشتی که در نحوه عرضه نان اتفاق میافتد موجب شده نگرانیهای زیادی میان مصرفکنندگان شکل بگیرد.
طبق مصوبه کارگروه آرد و نان گیلان در ماه گذشته، که با افزایش ۲۵ درصدی قیمت انواع نانها همراه بود؛ نرخ نان بربری نوع یک ۲۰ هزار ریال و نوع ۲ نیز ۲۶ هزار ریال تعیین شد.
نان لواش نوع یک نیز پنج هزار و ۲۰۰ ریال، نوع دو، ۶ هزار و ۳۰۰ ریال، هر عدد تافتون ۱۱ هزار ریال، سنگک سی هزار و ۱۰۰ ریال، لواش هر عدد پنج هزار و ۱۰۰ ریال و سنگک ۲۱ هزار ریال تعیین و ابلاغ شد.
علاوه بر اینها ۱۹ شهریور امسال نیز قیمت نان بهطور رسمی ۶۰ درصد افزایش پیدا کرده بود. همزمان با این افزایش قیمت که مجددا در آبان امسال در گیلان اتفاق افتاد؛ بار سنگینی بر دوش خانوارها ایجاد شد. این افزایش قیمت، نانوایان را هم بخاطر مشکلاتی که برای ادامه کار داشتند راضی نکرد؛ به همین علت همچنان شاهد بروز مشکلاتی در کیفیت و قیمت نانهای تولیدی هستیم.
در این میان قیمت نانهای کنجددار به نسبت قبل افزایش چند برابری داشته و گاه اختلاف قیمت نان کنجدی و نان ساده به ۶ هزار تومان هم میرسد.
شواهد میدانی نشان میدهد پاشیدن کنجد بر روی نان بربری یا سنگک و فروش آن با قیمت چندین برابری از سوی نانوایان، اعتراض مردم را موجب شده است. مردم میگویند چطور ممکن است که با اضافه کردن مادهای مانند کنجد قیمت یک نان سنگک یا بربری چند برابر شود. آیا بازرسان و نهادهای نظارتی بر روند توزیع و قیمتگذاری نظارت میکنند؟
آیا اضافه کردن کنجد به نان و افزایش چند برابری قیمت آن، مصداق بارز گرانفروشی نیست؟ اینها سوالات و دغدغههایی است که مردم دارند و منتظرند مسئولان و دستگاههای ذیربط به این موضوع ورود کرده و تکلیف جامعه را به خصوص در مورد چنین مصادیقی مشخص کنند.
الزام مردم به خرید نان کنجددار مصداق گرانفروشی است
«مجید احمدی» رییس اتحادیه نانوایان در این زمینه به مررو گفت: جدیدا امکانی در سامانه نان ایجاد شده که به موجب آن بر اساس میزان کنجد اضافه شده در نان که به انتخاب خود مشتری است؛ قیمت نهایی نان مشخص میشود. در اینجا این خود مشتری است که میتواند نان خود را با کنجد کمتر یا با کنجد بیشتر سفارش داده و از نانوایی خریداری کند. نانواییها هم بر اساس دستورالعمل داده شده برای قیمت نان با کنجد کمتر یا با کنجد کمتر، پول آن را از مشتری اخذ میکنند.
وی افزود: اگر یک قرص نان بربری ۲ هزار تومان قیمت داشته باشد و کنجد بر روی آن به انتخاب خود مشتری، سه بار اضافه شود؛ قیمت این نان ۸ هزار تومان محاسبه میشود. این امکان سامانه نان، اقدام جدیدی است که بعد از اعلام قیمتهای جدید نان اعلام شده و شاید بخاطر همین است که برای مردم شک و شبهه و احیانا سوال پیش آمده که چرا باید قیمت نان بدون کنجد دو برابر قیمت نان کنجددار باشد.
رییس اتحادیه نانوایان گیلان بیان کرد: فروش نان کنجدی هیچ الزامی ندارد و نانوایان نمیتوانند مردم را به خرید این نوع نان با قیمت بالاتر مجبور کنند. البته هیچ معیاری برای نان کنجددار هزار تومانی، ۴ هزار تومانی یا به طور مثال ۸ هزار تومانی و مقدار کنجد استفاده شده وجود ندارد.
به گفته احمدی، هر نانوایی که نان کنجددار را بدون رضایت مردم با قیمت بالاتر به آنان عرضه کند گرانفروشی کرده است. وی این را هم اضافه کرد که در حال حاضر نظارتهای دقیقی در سطح استان اعمال میشود و نانوایی نیست که بخواهد خودسرانه نان کنجددار را با قیمتهای متفاوت به فروش برساند.