استاندار گیلان شنبه ۳۰ تیر در قرارگاه سلامت گیلان، از بازگشایی مجدد بیمارستان قائم رشت( که چندی قبل در جریان بروز آتشسوزی تعطیل شده بود) از اول مرداد خبر داد. همزمان با این تصمیم، انجمن ققنوس (جمعیت حمایت از بیماران سوخته) بیانیهای صادر کرد.
در بیانیه انجمن ققنوس (جمعیت حمایت از بیماران سوخته) آمده است: با تاسف، فاجعهی دهشتناک آتشسوزی در یک مرکز درمانی بار دیگر جان بیمارانی دردمند را ستاند، که به امید بهبود و بازگشت به زندگی به آن مرکز درمانی مراجعه کرده بودند اما متأسفانه این بیمارستان نیز همانند مراکز دیگری همچون اطهر و گاندی – که در طی سنوات و ماههای پیش دچار آتش سوزی شده بودند فاقد تاب آوری لازم در برابر خطر آتشسوزی بود و تضمین ایمنی که اساسیترین مولفه است در این مرکز نیز به فراموشی سپرده شده بود.
مولفهای که نیازمند اقداماتی همچون، آموزش قانونگذاری و رعایت استانداردها است و در این بین متاسفانه تنها سود و منافع کسانی که از چرخه درمان بیماران منفعت میبرند افزون گردید. شوربختانه که این بار همچون دفعاتی دیگر این سوداگری منجر به پایان حیات عدهای انسان بیگناه دردمند و فاقد توان دفاع و فرار از حادثه گردید.
این داستانی تکراری و غمبار است که موجب چرخه نحسی شده است؛ سازندگان و مالکینی که برای کاهش هزینههای ساخت و ساز، بیشتر از هزینههایی که برای کاهش خطر آتشسوزی و سیستمهای اعلام و اطفا حریق است جا خالی میدهند و یا ساختمانهای کهنه و مستهلک را همچنان بدون تغییر و بدون افزایش تابآوری مورد استفاده قرار میدهند سازمان آتشنشانی تنها میتواند به دفعات اخطار دهد و به خاطر قوانین ناکافی اجازه مداخله بیشتر را ندارد در نتیجه بسیاری امور دیگر همچون تمرین اقدام در زمان آتشسوزی، آموزش ایمنی به کارکنان در برابر آتش سوزی نصب دستگاههای اعلام حریق و سیستمهای آبپاش خودکار بازرسی منظم سیستمهای برق و اطمینان از نبود اتصال و نگاهداری درست مواد قابل اشتعال مانند گازهای پزشکی و مواد شیمیایی به فراموشی سپرده میشود.
ما در گذشته نیز تذکر دادهایم که گویا فراموشی ایمنی و پیشگیری از سوختگی در این سرزمین، فقیر و غنی دولت و بخش خصوصی، تهران و شهرستان و روستا نمیشناسد. گرچه در میان نامهای مراکز درمانی نام مراکز خصوصی که در سالهای اخیر دچار آتشسوزی گسترده شدهاند بیشتر به چشم میآید، نامهایی همچون کلینیک اطهر، بیمارستان گاندی و حالا بیمارستان قائم رشت اما علاوه بر اینها از سال ۱۳۹۹، تاکنون ۱۲ حادثه در بیمارستانهای شهرهای مختلف روی داده است و گفته میشود بیش از ۱۰۰ مرکز درمانی ناایمن در تهران وجود دارد که در برخی از آنها حتی راه خروج اضطراری یا پله فرار نیز وجود ندارد، بسیاری از این مراکز قدیمی و فرسوده بوده و به دلیل مقاوم نبودن سازه، ساختمانی، آسانسورهای فرسوده نقض سیستم تاسیسات و کهنگی سیستم سیم کشی خطر سوختگی در هر زمان وجود دارد. نام بیمارستانهای پر مراجعه و ازدحامی همچون رسول اکرم، بوعلی، امام خمینی، طرفه، سینا و فیاض بخش نیز در زمرهی این ساختمان هاست که وضعیت نا به سامانشان حتی اجازه یک لحظه تاخیر در ایمنسازی لازم را نمیدهد.
البته این اوضاع اسفناک تنها شامل مراکز درمانی نمیباشد و این فجایع در فواصلی کوتاه و در طیفی گسترده از منازل به ویژه منازل چوبی فاجعه اخیر در ماسال در نزدیکی رشت مرکز بازپروری لنگرود و یا کارخانه و کارگاهها (شهریار) رخ می دهد از این رو برای رهایی از این سیاست فراموشی انتظار داریم دستگاههای زیر نسبت به ارائه گزارش در مورد موارد مذکور اقدام نموده و مانع از تکرار چنین حوادث مرگباری شوند:
۱- سازمان آتشنشانی رشت: لازم است اخطارهای چندگانهای را که به این بیمارستان و مراکز مشابه داده است منتشر و اطلاعرسانی عمومی نماید و تاخیرها و قصور این مراکز را به صورت شفاف اعلام نماید. این حق شهروندان است که بدانند کدام مراکز در شهر ناایمن و استفاده از خدمات آنها و حضور در آن مکان ها، ممکن است به قیمت جان مراجعه کنندگان به آن مراکز گردد.
۲- نمایندگان مجلس شورای اسلامی: به ویژه اعضا کمیسیونهای عمران، اجتماعی، قضایی و حقوقی لازم است طرح فوریتداری جهت اعطا اختیارات ضابط قضایی به سازمان آتش نشانی را تهیه و در دستور کار مجلس قرار دهند تا این چرخه ناقص اخطاریه بدون امکان تعطیلی محل به پایان رسد.
۳-دانشگاه علوم پزشکی رشت: باید ضمن ارائه گزارشی جامع از چگونگی صدور پروانه فعالیت و نواقص آن در زمان ساخت و آغاز فعالیت و چگونگی تمدید آن که نیازمند تاییدیه یکساله از سوی مراکزی چون آتش نشانی اداره کل استاندارد و تحقیقات، صنعتی اداره حفاظت فنی وزارت کار می باشد، عوامل تمدید غیرقانونی را به دستگاه قضایی معرفی نماید. همچنین با توجه به امکان موارد مشابه لازم است مراکز نا ایمن دیگر نیز به مردم معرفی گردند.
۴- انجمن صنفی بیمارستانهای خصوصی: تکرار این وقایع در بیمارستانهای خصوصی، موجب خدشه اعتماد به بیمارستانهای خصوصی شده است از آنجا که اصناف سکویی برای ارتقای اخلاق حرفهای اند لازم است این بیمارستانها به بازسازی اعتماد بیتفاوت نبوده و اعضا را ملزم به رعایت ایمنی نمایند. انجمن ققنوس در این زمینه آمادگی دارد به این مراکز جهت، آموزش اصلاح ساختمان و تاسیسات و خطرات بالقوه، موجود با مساعدت انجمن صنفی یاری رساند.
۵- دستگاه قضایی: از سازمان بازرسی کل کشور تقاضا داریم که در موضوع بیمارستانهای گاندی، قائم و کلینیک اطهر در خصوص عملکرد دانشگاههای علوم پزشکی تهران و گیلان بازرسی به عمل آورد و نتایج آن را به اطلاع عموم برساند.
در پایان مجددا تاکید میکنیم که خطر سوختگی در هر زمان، هر مکان و برای هر فرد تنها با یک خطای پیش پا افتاده در کمین است لذا همگان را به ایفای مسوولیت مشترک که هوشیاری و همبستگی در برابر سوختگی است فرا میخوانیم و بر این باوریم تا پیشگیری از سوختگی بخشی از ذهنیت زندگی روزمره همگان و مسئولیت اجتماعی همه نهادهای مسوول نباشد سوختگی و رنج آن در جامعه، جاری خواهد بود.
دکتر علیرضا جلالی، مدیر عامل انجمن ققنوس
لازم به ذکر است، انجمن ققنوس( حمایت از بیماران سوخته) سازمانی مردمنهاد و داوطلبانه است که برای اطلاعرسانی در جهت پیشگیری از سوختگی و نیز کمک به درمان و بازتوانی افراد سوخته, به همت جمعی از کارشناسان و فعالان حوزههای پزشکی و اجتماعی, از سال ۱۳۹۴ فعالیت خود را آغاز کرده است. تمامی فعالیتهای انجمن, با کمک نیروهای داوطلب و بدون منافع مالی انجام میشود.
نظرات بسته شده است.