بریکس؛ دروازه توسعه جنوب جهانی

چرا بریکس را نمونه اولیه شکست قطب‌های بین‌المللی می‌دانند؟

143

رئیس‌جمهور کشور اول آبان ماه برای شرکت در نشست سران پیمان بریکس پلاس عازم روسیه خواهد بود. این نشست که در شهر کازان برگزار می‌شود، میزبان روسای جمهوری کشورهای بزرگی مانند چین و هندوستان است.

مسعود پزشکیان رئیس جمهوری اسلامی ایران به عنوان یکی از سران کشورهای عضو بریکس بنا به دعوت رسمی رئیس‌جمهور روسیه در این نشست حضور خواهد داشت. ریاست این دوره از نشست بریکس برعهده روسیه است و خبرها حاکی از عقد قراردادهای کلان و تاثیرگذار اقتصادی بین ایران و روسیه در حاشیه این نشست است.

امری که سرکنسول فدراسیون روسیه در رشت هم آن را تایید می‌کند و معتقد است؛ بریکس «نمونه اولیه چند قطبی در جهان تلقی می‌شود» و یکی از اهداف مهم آن «ایجاد یک سیستم پرداخت تسویه مستقل در چارچوب بریکس» است. مصاحبه «مرور» با «آندری وادوف» سرکنسول فدراسیون روسیه را می‌خوانید؛

تشدید همکاری‌های چند جانبه بین محافل تجاری کشورهایمان، گسترش ارتباطات تجاری از جمله از طریق کارآفرینان کوچک و متوسط، جستجوی راه‌های بهینه برای افزایش تجارت و سرمایه گذاری متقابل، تضمین ثبات مالی و همکاری بدون وقفه در پس زمینه خطرات مرتبط با افزایش تحریم‌های یکجانبه ضروری است

در سال ۲۰۲۴، ریاست بریکس به فدراسیون روسیه واگذار شد. اساساً چه چیز جدیدی در مورد این دوره وجود دارد؟

همکاری در قالب بریکس یکی از محورهای اصلی سیاست خارجی فدراسیون روسیه در بلندمدت است. رویداد اصلی ریاست جمهوری روسیه در سال ۲۰۲۴ میلادی نشست سران بریکس در کازان خواهد بود که قرار است برای اولین بار در ترکیبی گسترده در ۲۲ تا ۲۴ اکتبر برگزار شود. در پانزدهمین  اجلاس سال گذشته، بریکس ( ژوهانسبورگ ) با مجموعه ای کامل از درخواست های بیش از بیست کشور برای عضویت در آن مواجه شد که در ادامه تصمیمی اساسی برای گسترش گروه گرفته شد و نتیجتا در ۱ ژانویه ۲۰۲۴ میلادی مصر، ایران، امارات متحده عربی، عربستان سعودی و اتیوپی به عنوان اعضای کامل جدید به بریکس پیوستند. افزایش دو برابری تعداد اعضا، فرصت های زیادی را برای تقویت بیشتر نقش و اقتدار گروه ما در عرصه بین المللی ایجاد می‌کند. ما خوشحالیم که اعضای جدید به خانواده بریکس پیوستند و امیدواریم که همکاری ما مزایای اقتصادی و سیاسی را برای همه طرف‌ها به همراه داشته باشد.

 

 کمی از تاریخچه گروه بگویید

در سال  ۲۰۰۶ میلادی، در حاشیه شصت و یکمین نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد در نیویورک، وزرای خارجه روسیه، برزیل، چین و وزیر دفاع هند نشست ویژه‌ای برگزار کردند که در آن توافق شد همکار‌ی‌های فیمابین را در قالب چهارجانبه توسعه دهند. در سال ۲۰۰۹میلادی، اولین اجلاس سران این چهار کشور در یکاترینبورگ (روسیه) برگزار شد. با عضویت جمهوری آفریقای جنوبی در سال ۲۰۱۱ میلادی، حرف دیگری به مخفف اصلی BRIC – “S” اضافه شد. از آن زمان، نام گروه BRICS نام دارد. گروه BRICS در طول دوره نسبتاً کوتاه خود به سرعت توسعه یافته و به مکانیزمی برای تعامل در طیف گسترده‌ای از موضوعات در دستور کار جهانی تبدیل شده است.

وزن جمعی کشورهای عضو گروه در اقتصاد جهانی ۵۸.۹ تریلیون دلار آمریکا است. کشورهای عضو بریکس بیش از یک سوم مساحت زمین (۳۶٪)، ۴۵٪ از جمعیت جهان (۳.۶ میلیارد نفر)، بیش از ۴۰٪ از کل تولید نفت، و حدود یک چهارم از صادرات کالاهای جهان را تشکیل می‌دهد

وزن جمعی کشورهای عضو گروه در اقتصاد جهانی ۵۸.۹ تریلیون دلار آمریکا است. کشورهای عضو بریکس بیش از یک سوم مساحت زمین (۳۶٪)، ۴۵٪ از جمعیت جهان (۳.۶ میلیارد نفر)، بیش از ۴۰٪ از کل تولید نفت، و حدود یک چهارم از صادرات کالاهای جهان را تشکیل می‌دهد.

 

نگرش کشورهای غربی نسبت به بریکس را چگونه ارزیابی می کنید؟ آیا بریکس با دیگر گروه های طرفدار غرب مخالف است؟

غرب مطمئناً از اقتدار و نفوذ فزاینده بریکس راضی نیست. او نسبت به گسترش آن و این واقعیت که کشورهای اکثریت جهانی مایلند برای همکاری بیشتر بر روی پلت فرم بریکس متحد شوند، حسادت می‌کند. ما شواهد زیادی از چگونگی تلاش مخالفان غربی برای تخریب و تضعیف اتحاد ما در اختیار داریم.

خود بریکس با هیچ کس رقابت نمی‌کند و گروه ضد غربی نیست. رئیس جمهور ما چندین بار در این مورد صحبت کرده است. بریکس یک مکانیسم خودکفاء است که یکی از نقش های اصلی را در شکل دادن به دستور کار جهانی ایفا می‌کند و در طول سال‌ها کار مشترک، در گروه فرهنگ ویژه گفت‌وگو بین دولت‌هایی که تمدن‌ها، مذاهب و مناطق کلان مختلف را نمایندگی می‌کنند، ایجاد کرده است.

 

آیا می‌توانید با جزئیات بیشتر در مورد اینکه چه وظایفی در چارچوب ریاست روسیه اولویت دارند به ما بگویید؟

هدف مشترک ما ایجاد شرایط برای رشد اقتصادی قوی همه کشورهای بریکس است. برای انجام این کار، تشدید همکاری‌های چند جانبه بین محافل تجاری کشورهایمان، گسترش ارتباطات تجاری از جمله از طریق کارآفرینان کوچک و متوسط، جستجوی راه‌های بهینه برای افزایش تجارت و سرمایه گذاری متقابل، تضمین ثبات مالی و همکاری بدون وقفه در پس زمینه خطرات مرتبط با افزایش تحریم‌های یکجانبه ضروری است. اطمینان از افزایش نقش کشورهای بریکس در سیستم پولی و مالی بین‌المللی، توسعه همکاری‌های بین بانکی و گسترش استفاده از ارزهای ملی در تجارت متقابل بسیار مهم است. ما به کار بر روی توسعه مکانیسم ذخیره ارزی مشروط، عمدتاً از نظر استفاده از ارزهای جایگزین دلار آمریکا ادامه می‌دهیم. ما معتقدیم که یک هدف مهم برای آینده ایجاد یک سیستم پرداخت تسویه مستقل در چارچوب بریکس است.

 

ابتکاراتی در مورد موضوعات مبرمی مانند امنیت و پایداری زنجیره‌های حمل و نقل جهانی، افزایش کارایی حمل و نقل و کاهش هزینه های لجستیک در حال توسعه است. ما قبل از هر چیز در مورد توسعه شتابان کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب صحبت می کنیم. این شریان اصلی بنادر روسیه در دریاهای شمال و بالتیک را با پایانه‌های دریایی در سواحل خلیج فارس و اقیانوس هند متصل می‌کند و در آینده می‌تواند ترانزیت سالانه تا ۳۰ میلیون تن بار را فراهم کند.

ما به کار بر روی توسعه مکانیسم ذخیره ارزی مشروط، عمدتاً از نظر استفاده از ارزهای جایگزین دلار آمریکا ادامه می‌دهیم. ما معتقدیم که یک هدف مهم برای آینده ایجاد یک سیستم پرداخت تسویه مستقل در چارچوب بریکس است.

روسیه پیشنهادی برای ایجاد یک کمیسیون حمل و نقل دائمی در چارچوب بریکس ارائه کرد که نه تنها به پروژه کریدور شمال-جنوب، بلکه به طور گسترده‌تر با توسعه لجستیک و کریدورهای حمل و نقل بین منطقه ای و جهانی می‌پردازد.

 ریاست روسیه از ارتقای همکاری در زمینه امنیت اطلاعات به سطح جدیدی حمایت می‌کند. از آنجایی که با توسعه فناوری‌ها فرصت های جدیدی برای استفاده از آنها از جمله برای مقاصد جنایی ظاهر می‌شود، لازم است به طور مشترک قوانین، هنجارها و اصول رفتار مسئولانه در فضای اطلاعاتی جهانی تدوین شود.

ما همچنین علاقه مند به گسترش روابط بین مراکز دانشگاهی و علمی، موسسات تحقیقاتی و آموزش عالی کشورهای عضو، از جمله از طریق دانشگاه شبکه BRICS هستیم. بخشی از این تلاش‌ها، کار مشترک اعضای گروه برای اطمینان از شناخت متقابل مدارک تحصیلی و بهبود سیستم‌های رتبه‌بندی دانشگاه است.

تقویت زنجیره‌های تامین، توسعه اقتصاد دیجیتال، حمایت از کسب‌وکارهای کوچک و متوسط، تحریک جریان‌های توریستی و تعامل در حوزه حمل ‌و نقل از جمله اولویت‌ها هستند.

از آنجایی که با توسعه فناوری‌ها فرصت های جدیدی برای استفاده از آنها از جمله برای مقاصد جنایی ظاهر می‌شود، لازم است به طور مشترک قوانین، هنجارها و اصول رفتار مسئولانه در فضای اطلاعاتی جهانی تدوین شود.

 چرا کشورهای بیشتری می خواهند به بریکس بپیوندند؟

بریکس توسط بسیاری به عنوان نمونه اولیه چند قطبی تلقی می‌شود، ساختاری که جنوب و شرق جهانی را بر اساس اصول برابری، حاکمیت و احترام متقابل متحد می‌کند. دستور العمل جذابیت و موفقیت بریکس فقدان هر گونه دستور کار تقابلی یا «پنهانی» است. بریکس، متشکل از گروهی از افراد همفکر است.

باز بودن، انصاف و برابری اصولی است که کشورهای بریکس را متحد می‌کند. ما علاقه مند به تعامل و همکاری سازنده، تقویت چندجانبه گرایی برای توسعه و امنیت عادلانه بین‌المللی، با در نظر گرفتن منافع یکدیگر و تکیه بر احترام به حاکمیت هستیم. این اصول برای همه اعضای گروه ما نزدیک و قابل درک است و این همان چیزی است که به ما کمک می کند همیشه در سخت ترین مسائل نقطه مشترک را پیدا کنیم. من متقاعد شده‌ام که با همکاری مشترک می‌توانیم به حداکثر بهره‌برداری از ظرفیت‌های اقتصادی، سرمایه‌گذاری، فناوری و انسانی کشورهایمان دست یابیم، تأثیر سازنده بریکس را بر فرآیندهای جهانی تقویت کنیم و دنیایی را که در آن زندگی می‌کنیم امن‌تر و هماهنگ تر کنیم.

نظرات بسته شده است.