ترافیک، آبگرفتگی، آسفالت بی‌کیفیت

سریال تکراری روزهای بارانی در خیابانهای رشت؛

44

شهر رشت مدتهاست با حجم بسیار شدید ترافیک مواجه شده به طوری که در بیشتر ساعات روز، وقت رانندگان و شهروندان برای تردد در معابر درون شهری بیهوده تلف و سپری می‌شود.

 

عدم هوشمندسازی چراغهای راهنمای تقاطع ها،کیفیت نامرغوب آسفالت خیابانها، وجود چاله و کنده‌کاری های ناتمام در همه نقاط شهر از مهمترین دلیل صف طولانی اتومبیل‌ها در خیابانها است. این در حالیست که در روزهای بارانی و بارش های شدید این مشکلات دوچندان می‌شوند.

بارندگی‌های این چند روز اخیر و ترافیک طولانی مدت که گاه در کوتاه‌ترین فواصل شهری، بیش از یکساعت به طول می‌کشد، کاملا گویای ضعف برنامه‌ریزی و ناهماهنگی در راستای کنترل ترافیک و ساماندهی خیابانهای شهر است.

آنچه که همواره در مواجه با ترافیک و آبگرفتگی های رشت همواره مورد سوال شهروندان و رسانه هاست اینست که چرا هرساله با وجود پیش بینی ها از وقوع بارشهای شدید در فصل بارندگی با همه این موانع و مشکلات ترافیکی و آبگرفتگی روبرو هستیم، چرا از ماه‌های قبل برای رفع این معضلات برنامه ریزی خاصی انجام نمی‌شود ؟

 

عوارضی که صرف کیفیت آسفالت و معابر شهر نمی‌شوند

«علیرضا محمدی» راننده‌ی تاکسی خیابانهای رشت درباره مشکل ترافیک و تشدید آن در روزهای بارانی به مرور می‌گوید: هرروز مشکل ترافیک داریم اما در روزهای بارانی و با آبگرفتگی خیابانها به این مشکل افزوده می‌شود .

وی اضافه کرد: از اینکه ساعت های زیادی مجبورم بجای کسب درآمد بیشتر و حمل مسافران و شهروندان، در خیابانها و تقاطع ها درگیر ترافیک باشم بسیار عاصی شده ام.

عدم هوشمندسازی چراغهای راهنمای تقاطع‌ها، کیفیت نامرغوب آسفالت خیابانها، وجود چاله وکنده کاری‌های ناتمام در تمام نقاط شهر در روزهای بارانی و بارش های شدید ترافیک را دو چندان می‌کند

«احمد کمالی زاده» ساکن یکی از کوچه های بلوار گیلان نیز در گفتگو با مرور به کیفیت بسیار بد، چاله های عمیق و تکه‌های کنده شده آسفالت کوچه و خیابانهای گلسار اشاره کرد و گفت: با توجه به اینکه از نظر قیمت و هزینه در تقسیم بندی منطقه یک شهری واقع شده ایم اما واقعا این خیابانها با این وضعیت اصلا مناسب و قابل توجیه نیستند. این عوارض و مالیاتهای مردمی در کجا و چه زمانی توسط شهردای هزینه می‌شود؟

این شهروند تاکید کرد: روز گذشته مسیر ده دقیقه ای روزانه از میدان صابرین تا فلکه جهاد رشت به دلیل بارش باران و ترافیک و کندی حرکت خودروها در مدت زمان یک ساعت طی کرد.

فاضلاب های سنتی و قدیمی عامل آبگرفتگی

«حسین اصغری» معاون حمل و نقل و امورزیربنایی منطقه ۲ شهرداری رشت در خصوص رفع آبگرفتگی شهر به مرور اظهار کرد: برای بهبود و رفع معضل آبگرفتگی شهرداری نسبت به عقد قرارداد با سه پیمانکار در نواحی یک، دو، سه به مبلغ ۸ میلیارد تومان اقدام کردیم که در حال حاضر مشکل آبگرفتگی خیابان شریعتی، گلسار، چهارراه پورسینا ،کوچه صبح خیز، دور سبزه‌میدان برطرف شده است .

وی در ادامه افزود: البته ۴۴ کوچه نیز در سطح منطقه لایروبی شده است و برای رفع مشکل آبگرفتگی بازار رشت راسته مسگران و خواهر امام و زیرکوچه  مناقصه ۷ میلیاردی برگزار کردیم که در هفته آینده پیمانکار مشخص و شروع به کار خواهد کرد.

 

اصغری با بیان اینکه فاضلاب های رشت اکثرا به صورت سنتی و قدیمی هستند اضافه کرد: در بسیاری از نقاط به دلیل بافت قدیمی، فاضلابها ریزش داشته و مسدود شده اند و از سویی بارندگی های اخیر بی سابقه بوده و حجم بالای بارندگی باعث شده مسیرهای لوله گذاری شده به سرعت انباشته شده و امکان تخلیه آبهای سطحی در مدت زمان کوتاه فراهم نمی‌شود.

وی تاکید کرد: خوشبختانه امسال در فصل بهار و تابستان بسیاری از مسیرهایی که سال گذشته آبگرفتگی داشته‌ایم را شناسایی و مشکل آن را رفع کرده‌ایم.

در بسیاری از نقاط به دلیل بافت قدیمی،فاضلابها ریزش داشته و مسدود شده‌اند و از سویی بارندگی‌های اخیر بی‌سابقه بوده و حجم بالای بارندگی باعث شده مسیرهای لوله گذاری شده به سرعت پر شده تا درستی آبهای سطحی را جمع آوری نشوند.

آسفالت خیابانهای رشت کیفیت ندارد

در روی دیگر«مهیار سماکچی» رییس کمیسیون عمران و شهرسازی رشت شورای اسلامی کیفیت آسفالت معابر رشت را متهم اصلی آبگرفتگی ها و ترافیک دانست و به مرور اظهار کرد: آسفالت خیابانهای رشت کیفیت مطلوبی ندارد و خیابانهای که اخیرا لکه گیری شدند نیز متاسفانه بی‌کیفیت هستند که البته هنوز پیمانکار پروژه را تحویل نداده و لازم در این خصوص پاسخگو باشد. از این رو باتوجه به بارندگی های مکرر در رشت قطعا باید کیفیت آسفالت ها در سطح مطلوبتری باشد تا شاهد چاله ها و آبگرفتگی ها که در ایجاد ترافیک موثرند نباشیم.

 

سماکچی در ادامه افزود: برای مثال یک ماه پیش در کوی حسینی عملیات لکه گیری انجام شد اما امروز شاهد چاله چوله در قسمت‌های مختلف آن هستیم  و برخی نقاط نیز تکه‌های از آن کنده شد و بی شک با پیمانکار پروژه در این خصوص گفتگو خواهیم کرد.

رییس کمیسیون عمران و شهرسازی شورای اسلامی رشت بابیان اینکه باید نسبت به قراردادها و انتخاب پیمانکاران در خصوص پروژه های شهری دقت نظر بیشتری شود تا با وجود هزینه‌هایی که در این مسیر خرج می‎شود دیگر شاهد این گونه معضلات در سطح شهر نباشیم.

آسفالت خیابانهای رشت کیفیت مطلوبی ندارد و خیابانهای که اخیرا لکه گیری شدند نیز متاسفانه بی‌کیفیت هستند که لازم است پیمانکاران در این خصوص پاسخگو باشد

وی در خصوص ترافیک شهر نیز افزود: این مشکل اکثر شهرهای بزرگ و پرجمعیت است و ‌رشت نیز به عنوان مرکز استان دراین خصوص مستنثنی نیست البته درهمین راستا یکسری چراغ‌های هوشمند خریداری شدند که  هنوز از تهران سوئیچ‌ این چراغهای به ما تحویل داده نشده اند که درصورت این اتفاق کمک شایانی به کاهش بار ترافیکی در تقاطع ها ،چهارراه های شهر خواهد شد.

وی گفت: باتوجه به کمبود نیروی انسانی پلییس راهنمایی رانندگی استان همیشه با همکاری و تلاش شبانه روزی نقش بسیار مهمی در کاهش معضل ترافیک شهر دارد.

سماکچی بابیان اینکه برای جلوگیری از آبگرفتگی سطوح معابر و خیابانها لازم است لایروبی ها بصورت منظم انجام شود تاکید کرد: در سال جدید لایروبی بسیاری سطوح انجام شد و سازمان خدمات شهری در صدد لایروبی بقیه نقاط است.

وی در خاتمه از تحویل پروژه ۳ پل در سطح رشت در روز گرامیداشت رشت در راستای کاهش بار ترافیکی خبر داد.

بافت قدیمی شهر و البته عدم رعایت فرهنگ ترافیکی توسط برخی کاربران نیز از دیگر دلایل مهم ایجاد ترافیک هستند .

بافت قدیمی شهر و عدم رعایت فرهنگ ترافیکی

رییس پلیس راهنمایی و رانندگی استان گیلان در خصوص علت ترافیک خودروها در سطح شهر مطرح کرد : با توجه به شروع فصل بارندگی و سال تحصیلی با تردد بیشتر خودرو و حجم بالای ترافیک در سطح رشت مواجه هستیم.

«سرهنگ فتح الله نصیریان» گفت :برای حل معضل ترافیک رشت، نیاز به  همکاری همه ارگانها و نهاد های مربوطه با پلیس راهنمایی رانندگی داریم.

وی در ادامه افزود: سیستم حمل و نقل عمومی، آبکرفتگی معابر، توقف نامناسب و سایل نقلیه در معابر، میادین و تقاطع ها، نبود پارکینگ مناسب و کافی به خصوص در هسته مرکزی شهر و عدم استقرار دوربین های کنترلی و پلاک خوان کافی در تقاطع های سطح شهر از عوامل مهم ایجاد ترافیک هستند.

وی با بیان اینکه اکثر میادین و تقاطع های ما همچنان با نیروی انسانی کنترل می‌شوند افزود: بافت قدیمی شهر و البته عدم رعایت فرهنگ ترافیکی توسط برخی کاربران نیز از دیگر دلایل مهم ایجاد ترافیک هستند .

رییس پلیس راهنمایی و رانندگی استان اظهار داشت: امروزه در شهرهای بزرگ و کلان شهرها از سامانه های هوشمند برای کنترل ترافیک استفاده می‌شود و نیاز است در رشت نیز بجای نیروهای انسانی، از دوربین های هوشمند استفاده کنیم و البته در خصوص  رعایت فرهنگ صحیح رانندگی و به خصوص توقف های دوبله و بی جا در خیابان ها ی اصلی، میادین و برسر تقاطع ها فرهنگ سازی کنیم.

وی تصریح کرد :صداوسیما و سایر رسانه های استان با تولید بیشتر محتوا و گزارش ها در این زمینه می‌توانند نقش بسیار مهمی در خصوص رعایت قوانین مربوط به راهنمایی و رانندگی و ارتقای سطح فرهنگ در جامعه ایفا کنند .

 

 

نظرات بسته شده است.