مدیریت پسماند گیلان اعلام کرد؛ روزانه ۲ هزار تن زباله در استان تولید میشود و بزرگترین پهنهای که زباله در آنجا دپو میشود مربوط به پهنه رشت است.
عدم مدیریت درست و آیندهنگر با استفاده از اعتبارات دولتی و ظرفیت بخش خصوصی باعث شده چالش شهر رشت در حوره پسماند به ابر چالشی ملی تبدیل شود.
جمعآوری سطلهای زباله از جمله اقدامات ایضایی استاندار سابق گیلان بود تا در ظاهر امر از عمق فاجعهای که استان را در بر گرفته کاسته شود. اقدامی که کارساز نبود و زبالههایی که هر طرف سرگردان بودند چهره زشتی به روستاها و حومه شهرها بخشید.
روز گذشته «هادی حق شناس» استاندار گیلان، نیز همانند استانداران سابق، حل معضل پسماند را مسئله و اولویت اول استان عنوان کرده و گفته است: برای سرمایه گذاری در حوزه پسماند از ورود بخش خصوصی استقبال می کنیم.
وی که در نشست با جمعی از سرمایه گذاران بخش خصوصی پسماند، سخنرانی کرد افزود: متاسفانه به دلایل مختلف از جمله سوء تدبیرها و عدم برنامه ریزی صحیح، پسماند از سطح مسئله به مرحله بحران رسیده است.
عباسی، زارع، سالاری و دیگر استانداران سابق گیلان نیز همواره بر همین موضوع یعنی استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای حل معضل پسماند تأکید داشتند اما کار اجرایی در این زمینه شکل نگرفت.
اواخر دی ماه ۱۴۰۱ هم رسانهها از پیشنهاد اجرایی محمد باقر قالیباف رییس مجلس شورای اسلامی برای حل معضل پسماند استانهای شمالی از جمله گیلان با تکیه بر بخش خصوصی خبر دادند.
قالیباف تأکید داشت: میتوان در حوزه پسماند، هر کجا مطمئن شدیم ۵۰۰ تن زباله در روز جمعآوری میشود بخش خصوصی را وارد مزایده کنیم تا با تسهیل حضور سرمایهگذار، زمینه مساعدی برای فعالیت بخشخصوصی در این عرصه ایجاد شود.
آن چیزی که کاملا واضح و بدیهی است این است که حل معضل دفنگاه زباله سراوان، کوه ۱۱۰ متری زباله که در جوار جنگلهای هیرکانی و در ۱۷ کیلومتری رشت واقع شده و عمری حدودا ۴۴ ساله دارد تا این لحظه روند خوبی نداشته است.
حتی اواخر شهریور امسال بود که سازمان بازرسی برای تعیین تکلیف دفنگاه زباله سراوان مهلت یک ماهه تعیین کرد. در سفر رئیس سازمان بازرسی کل کشور به گیلان و بازدیدی که از دفنگاه زباله سراوان به عمل آمده بود قرار شد اقدامات لازم به منظور بررسی صلاحیت شرکتهای توانمند در ایجاد تصفیهخانه انجام و نتایج آن حداکثر ظرف یک ماه ارائه شود.
حال دو ماه از آن مهلت قانونی هم گذشته در حالیکه هنوز مشخص نیست تکلیف ضربالعجل تعیین شده برای ساماندهی لندفیل سراوان به کجا رسید و چرا هنوز مسئولان اجرایی گیلان تکرار مکررات میکنند.
شهرداری رشت اخیرا اعلام کرده، روند ساماندهی و بهسازی محل دفن زباله در منطقه سراوان چیزی حدود ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد. با این حال وضعیت تصفیهخانه شیرابه که به بهرهبرداری نرسیده از کار افتاد هنوز مشخص نیست.
از آن طرف کارخانه زبالهسوز سراوان هم وضعیت خوبی ندارد. قرارداد شرکت تی تی اس به عنوان مجری این پروژه همچنان پابرجاست و شورای شهر بدون اشاره به سرنوشت قرارداد با شرکت چینی، تفاهمنامه دیگری با مبلغ ۲۵۰ میلیون یورو با شرکت آلمانی منعقد کرده است.
هر روزی که میگذرد برای نجات سراوان حیاتی است. مردم و شهروندان انتظار دارند حداقل در دوره هادی حق شناس به عنوان استاندار گیلان، حداقل در مورد پسماند به عنوان ابرچالش استان از کلی گویی پرهیز شود و مشخص شود که این سرمایه گذاری در حوزه پسماند با حضور بخش خصوصی چگونه قرار است به اجرا درآید تا به سرانجام دیگر اقدامات و پیشنهادهای از این دست گرفتار نشود.