اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی اعلام کرده؛ ۷۰۰ کارخانه تعطیل و راکد در گیلان وجود دارد. یکی از این کارخانجات، کارخانه ذوب آهن فولاد خزر گیلان است که روند تعطیلی آن از سال ۱۴۰۱ آغاز شد. در کنار عدم عمل به تعهدات بانکی، بدهی به شرکتهای برق و گاز از دلایل مهم بیکار شدن ۳۰۰ کارگر این کارخانه به شمار میرود.
بررسیها نشان میدهد؛ خط تولید کارخانه ذوب آهن فولاد خزر گیلان که چندی قبل به بهانه تعمیر کوره، خاموش شده بود همچنان خاموش است و علاوه بر این، خط تولید اکسیژن و خط تولید گاز آرگون و همچنین سنگشکن این کارخانه نیز به تعطیلی کشیده شد. اختلاف در نحوه قرارداد با سرمایهگذار از دلایل به تعطیلی کشاندن کارخانه عنوان شده است.
گفته شده؛ سرمایهگذار فعلی، خواستار قرارداد ۳ یا ۵ ساله است اما سهامدار اصلی کارخانه حاضر به عقد چنین قراردادی با سرمایهگذار نیست. همچنین تاکنون خبری از انعقاد قرارداد جدید با کارگران کارخانه ذوب آهن خزر نیست و کارگران نگران آینده شغلی خود در شرایط تعطیلی خطهای تولید هستند.
روند تعطیلی این کارخانه از ابتدای بهمن ماه سال ۱۴۰۳ و پس از سالها کشمش، با بدهیهای بیشمار و کمترین ظرفیت تولید آغاز شد. بدهی این شرکت بالغ بر ۲ هزار میلیارد تومان اعلام شده است.
قطع برق و بدهیهای هنگفت به بخشهای مختلفی چون شرکتهای برق، گاز و بدهیهای بانکی از دلایل مهم تعطیلی این کارخانه ذکر میشود. سال گذشته کارگران کارخانه فولاد خزر خواستار ورود مسئولان گیلان و حل مشکلاتشان شدند.
آنطور که مدیرکل صنعت، معدن و تجارت گیلان سال گشذته عنوان کرده بود ظاهرا هیات مدیره فولاد خزر، با وجود بدهی، ارادهای برای ادامه فعالیت نداشته و به دلیلعدم صرفه اقتصادی تولید، مایل به واگذاری شرکت به سرمایهگذار جدید است.
لازم به ذکر است؛ شرکت ذوبآهن فولاد خزر یکی از عظیمترین کارخانجات فولادی و جزو بزرگترین بخشهای تولید فولاد بخش خصوصی کشور در گیلان و فولاد کشور است که در سال ۱۳۸۶ و با هدف ایجاد اشتغال پایدار، رشد و توسعه تولید ملی در زمینی به مساحت ۲۱۰ هزار مترمربع در شهر صنعتی رشت تأسیس شد.
ظرفیت تولید سالانه ۷۰۰ هزار تن شمش فولادی، این مجتمع را به قطب تولید فولاد در منطقه شمال کشور تبدیل کرده بود که منجر به اشتغالزایی مستقیم برای ۸۰۰ نیروی متخصص و تحصیل کرده و ۲ هزار نیروی به طور غیر مستقیم شده بود که در حال حاضر به ۳۰۰ نیرو کاهش پیدا کرده است.