بدون شک تا به امروز که بیش از یک سال و اندی از فعالیت رحیم شوقی در مقام اول بدنه اجرایی مدیریت شهری رشت سپری شده، وی به نوعی حاشیه اَمن شورا نشینان دوره ششم محسوب میشود.
در تشریح حاشیه امن (محدوده یا پهنه آسایش) میتوان به وضعیت رفتاری که در آن فرد با مسائل و چیزهای آشنا سر وکار دارد و اوضاع محیط تحت کنترل و مدیریت اوست اشاره داشت. در طی یک سال و خوردهای از مدیریت شوقی در شهرداری، وی کمترین اخطارها و تذکرات را از سوی شورا نشینان دریافت کرده و به نحوی ساز و کار این دویدنهای هماهنگ و همسو با هم پیش رفته است.
با اختلاف میتوان گفت: فعالیت رحیم شوقی به نسبت سایر شهرداران در یک دهه گذشته با کمترین کارشکنی و اجرای طرح سؤال از سوی شورا نشینان همراه بوده است.
در پاسخ به طرح این نکته باید بیان کرد: اصولگرایان در شورای ششم با حد نصاب زمان از دسترفته در دو انتخاب چالش برانگیز و پُر خطا برای شهرداری رشت چارهای غیر از سازش با شوقی نداشته و باتوجه به فعالیتهای عمرانی بوقوع پیوسته در این زمان در زمینه دوطبقه سازی معابر خودرویی که با خبرسازی گسترده همراه بوده، حضور شوقی در شهرداری رشت را برگ برنده خود قلمداد خواهند کرد.
در طی یک سال و اندی از مدیریت شوقی در شهرداری، وی کمترین اخطارها و تذکرات را از سوی شورا نشینان دریافت کرده و به نحوی ساز و کار این دویدنهای هماهنگ و همسو با هم پیش رفته است.
این موضوع در خلال انتخابات هفتمین دوره شوراها در سال آتی از سوی برخی از اعضای شورای ششم که برای انتخابات خود را آماده میکنند، به وضوح دیده خواهد شد. البته شایان ذکر است؛ ترکیب تکراری هیات رئیسه و لابیهای پشت پرده در شورای ششم نیز در این امر تا حد قابل تأملی تأثیرگذار بوده که باعث شده برخی از طیفها و جریان های مخالف با ترکیب فعلی، مجالی برای ابراز خط فکری خود نداشته و به ناچار در این ماراتون تن به سکوت دادهاند.
دوره فعالیت آقایان به پایان نزدیک است.
یک عضو شورای ششم شهر رشت که مایل به ذکر نامش نیست در گفتگویی کوتاه در رابطه با انعقاد تفاهمنامه شهرداری رشت با یک شرکت آلمانی در حوزه پسماند به مرور میگوید: از این شرکتها زیاد آمده و رفتهاند، مطمئن باشید این هم به نتیجه نمیرسد. این گونه قراردادها از ابتدا مشخص و برای شهر منفعتی نخواهد داشت. آقایان متوجه شدهاند، دوره فعالیت شان به پایان رسیده، میخواهند وانمود کنند که در حال تلاش هستند.
جایگاه شوراها از حیز انتفاع خارج شده است.
به ماههای واپسین فعالیت ششمین دوره شوراها رسیدهایم. شورای ششم رشت؛ شورایی که نه آنچنان پر فروغ ظاهر شده و نه آنچنان خنثی که بتوان پس از پایان فعالیت شوراییشان بهسادگی از این دوره عبور کرد.
اصولاً بحث عملکرد شوراها در شهر رشت به اتفاقات و حواشی مختلفی گره میخورد که در وظایف ذاتی شوراها از آن صحبتی به عملآورده نشده و از اینرو نمیتوان در چارچوب صحیحی آن را واکاوی کرد.
پرداختن به حواشی متعدد شوراها در این شهر علناً دردی را دوا نکرده. تا زمانی که هر دوره شورایی مسلط به امور شورایی نباشند و در راستای عملکرد خود گام مؤثری برندارند، میتوان گفت: روایتها به همین شکل سخیف خواهد ماند. این قصور در روایتهای مدیریت شهری از فعالیت شورا نشینان تغذیه میشود.
تا زمانی که افراد حاضر در بدنه نظارتی مدیریت شهری در عملکرد خود تجدیدنظر نکرده و سطح توقعات را ارتقا ندهند. بهجرات میتوان گفت: هیچ گام مثبت و موثری برنداشته نخواهد شد. در این چرخه شهروندان نیز با درک منسجم از نقش شوراها در مدیریت شهرها بایستی میان حضور افراد کارآمد و اولویتهای جمعی شهر تأثیرگذار واقع شوند.
در غیر این صورت و با تکرار اشتباهات گذشته باید بهصراحت اعلام داشت: جایگاه شوراها به هزینههای گزاف تحمیلی به امور مدیریتی و شهری منجر و بدینطریق جایگاه شوراها از حیز انتفاع خارج شده است.
ترکیب تکراری هیاترئیسه و لابیهای پشت پرده در شورای ششم نیز در این امر تا حد قابل تأملی تأثیرگذار بوده که باعث شده برخی از طیفها و جریان های مخالف با ترکیب فعلی، مجالی برای ابراز خط فکری خود نداشته و به ناچار در این ماراتون تن به سکوت دادهاند.
ناکارآمدی شورای شهر در کفه سنگین ترازو
«رحیم شوقی»؛ پنجاه و پنجمین شهردار رشت توانست با کسب ۱۰ رأی از اعضای شورای ششم به مقام اول بدنه اجرایی مدیریت شهری نایل شود. انتخاب سوم شورای ششم در سال دوم فعالیت در شرایطی رقم میخورد که شهردار پیشین این شورا پس از کشوقوسهای مکرر و طولانی در نهایت با صدور حکم نهایی از سوی دیوان عدالت اداری پرونده استیضاحش بسته میشود.
شورای ششم شهر رشت که با شعار ثبات در مدیریت شهری آغاز بکار کرد تا به اینجا که به سال پایانی فعالیت خود نزدیک میشود، نهتنها کارنامهای موفق نداشته؛ بلکه با موضوعات پیشآمده طی این سالها، این دوره شورایی شهر رشت را نیز به حاشیه کشانده است. از عدم ثبات در مدیریت شهری و اتفاقات جنجالی در استیضاح شهردار پیشین تا بازداشت و سلب عضویت دو عضو از این شورا همگی باعث شده تا کارنامه این دوره شورایی نیز در ابعاد مدیریت شهری رشت آنچنان افتخارآمیز نباشد.
البته برخی از اعضای پر نفوذ این دوره شورایی اظهارنظری خلاف این استدلال ارائه میدهند. همه اینها به انضمام سایر فعالیتها و حتی پروژههای عمرانی شهر که کفه سنگین شورا نشینان محسوب میشود را اگر ارزیابی کنیم؛ میتوان بهصراحت بیان کرد: شورای ششم عملکرد قابلقبولی در چارچوب وظایف ذاتی شورایی نداشته و ترازوی این ارزیابی به سمت ناکارآمدی شورای ششم سنگینی میکند. در اینجا برای ارزیابی منسجم عملکرد شورای ششم فرصت مناسبی نبوده و در آیندهای نهچندان دور به این موضوع خواهیم پرداخت.
رحیم شوقی، شهردار رشت در بسیاری از مسائل مختلف و معضلات پیچیده شهری در رشت از جمله حوزه پسماند آنقدر خود را مداخله نداد. وی سعی کرد طی این مدت با مدیریت زمان به نفع پروژههای در دست اقدام دوره مدیریتیاش به پیشرفت قابلقبولی در حوزه عمرانی و احداث پلها برسد.
رحیم شوقی: ۷ چالش اساسی رشت را بررسی کرده ام.
«رحیم شوقی»، شهردار رشت با سوابق اجرایی در استانداری و منطقه آزاد تجاری انزلی به مقام اول بدنه اجرایی مدیریت شهری رشت رسید. وی در دوره گذشته انتخاب شهردار نیز حضور داشت که در ساعتهای واپسین از کاندیداتوری شهرداری رشت استعفا میدهد.
شوقی در روز ارائه برنامههای خود برای تصدی جایگاه شهرداری رشت به ۷ چالش اساسی رشت اشاره و بیان میکند: چالشهای اصلی شهر رشت را بررسی کردهام. آلودگی رودخانههای زرجوب و گوهر رود، ساختو ساز بدون پروانه در زمینهای نسقی و پسماند سراوان از جمله چالشهای اصلی مرکز استان گیلان به شمار میروند.
شهردار فعلی رشت در روز ارائه برنامه خود در صحن شورای شهر عنوان کرد: با پیمانکاران درجه یک استان و همچنین قرارگاه خاتم ارتباطات خوبی دارم و میتوانم از این ظرفیت در اجرای پروژههای عمرانی رشت استفاده کنم.
وی همچنین در موضوع ممیزی املاک اظهار کرد: بایستی با پیگیری ممیزی املاک منابع خوبی را برای شهر ایجاد کنیم. درباره توسعه حمل و نقل عمومی درونشهری که از دیگر اهداف شوقی برای تصدی این جایگاه بود، وی بیان کرد: در حال حاضر ۱۰ درصد از نیاز مردم رشت پیرامون اتوبوسها در درون شهر وجود دارد و میتوانیم با برنامهریزیهای مناسب نسبت به افزایش اتوبوسها و همچنین ایجاد حملونقل عمومی مدرن در درون شهر اقدام کنیم.
احیای تالاب عینک، بازگشایی میدان سرگل به سعدی، احداث پارک پانصد هکتاری لاکان، اصلاح هندسی نقاط پُرتصادف، افزایش آمادگی سازمانهای زیرمجموعه شهرداری، تمرکز بر وصول مطالبات دولتی، نظاممندی سازوکار تهاتر و به سرانجام رساندن پروندههای عمرانی و غیره از سایر برنامههای شوقی تا پیش از رسیدن به مقام شهردار رشت بود.
احداث تقاطع های غیرهمسطح در شرایطی آغاز شد که کارشناسان مختلفی با این حجم از احداث روگذر و زیرگذر در شهر رشت مخالف بوده و در رفع گره های ترافیکی این شهر احداث پل های بتنی با هزینه ای گزاف را موثر نمیدانستند.
انتقاد کارشناسان از پروژه های ترافیکی رشت
پس از ابلاغ حکم نهایی رحیم شوقی از سوی وزارت کشور در اردی بهشت ۱۴۰۲، به فاصله چند ماه از این حکم در شهریور ماه سال گذشته ارایه و تصویب لایحه طرح میثاق از سوی شهرداری و شورای شهر رشت در دستور کار قرار گرفت. اجرای طرح میثاق از حمایت قاطع اعضای شورای ششم روبرو بود. پروژه هایی که در بودجه سال ۱۴۰۲ شهرداری رشت ردیفی برای آن پیش بینی نشده بود! شهردار رشت عنوان کرد: پروژههای طرح میثاق؛ پروژههایی بسیار بزرگ محسوب میشوند و از اعضای شورای اسلامی شهر رشت تقاضا دارم هر نکته و نظری در مورد پروژههای کلان ترافیکی طرح میثاق دارند بیان کنند تا در کنار هم و با همدلی یکدیگر برای شتاب دهی به عملیات اجرایی آنها تلاش کنیم.
در فرایند تصویب طرح عمرانی میثاق؛ هشت پروژه تقاطع همسطح و غیر همسطح در شهر رشت؛ فلکه توشیبا، بلوار شهید باهنر، نیروی دریایی، میدان امام حسین، فلکه فرزانه، سه راه رودباری، حمیدیان و بلوار نماز با هدف رفع گرههای ترافیکی در دستور کار اجرا قرار گرفت.
احداث تقاطع های غیرهمسطح در شرایطی آغاز شد که کارشناسان مختلفی با این حجم از احداث روگذر و زیرگذر در شهر رشت مخالف بوده و در رفع گره های ترافیکی این شهر احداث پل های بتنی با هزینه ای گزاف را موثر نمیدانستند.
بسیاری از کشورهای پیشرفته در حوزه حمل و نقل با استفاده از علوم فنی و مهندسی و پیشرفت تکنولوژی برای روان سازی و رفع گرههای ترافیکی از تمهیدات دیگری غیر احداث این پلهای بتنی-خودرویی اندیشیده اند. در دهههای اخیر؛ برچیده شدن پلها در دستور کار شهرسازی پیشرو قرار گرفته است.
برخی کارشناسان معتقدند که رحیم شوقی برای رشت، شهرداری مستعد و منعطف در حل مسائل و موضوعات پیچیده شهری نبوده و بعید است که در آینده نیز استعدادی پیدا کند.
آیا چشمانداز شهری رشت “شوقی” خواهد داشت؟
کارنامه مدیریتی رحیم شوقی در شهرداری با توجه به اجرای حجم بالایی از پروژههای عمرانی و احداث پلهای بتنی در شهری همچون رشت که کمتر ازایندست مسائل عمرانی را در طی این سالها مشاهده کرده، قطعاً پس از پایان فعالیت وی در شهرداری، چندین رتبه صعود خواهد داشت.
خواه ناخواه بایستی این واقعیت را بپذیریم؛ سالهاست در شهر رشت این حجم از پروژههای عمرانی اجرایی نشده و این موضوع چون با تغییرات فیزیکی و محیطی در سطح شهر همراه است، میتواند برای بسیاری از شهروندان حایز اهمیت تلقی گردد. اما باید بدانیم؛ رحیم شوقی برای رشت، شهردار مستعد و منعطف در حل مسائل و موضوعات پیچیده شهری نبوده و بعید است در آینده نیز استعدادی پیدا کند.
رحیم شوقی، بیش از هر چیز به رابطه سالها فعالیت در دفتر فنی استانداری، یک شهردار عمرانی است. وی با چنین دورنمایی کاندید شهرداری رشت شد، تا از فرصتی که شورا نشینان سیاسی همسو در اختیار وی قرار میدهند؛ احداث چنین پلهایی که سالها پیشتر در شهرسازی پیشروی جهان از رده خارج شدهاند را در شهر رشت به نام دوره مدیریتی خود ثبت و به کارنامه خود اضافه کند. نقشی که حتی بهعنوان معاون فنی عمرانی شهردار میتوانست ایفا کند.
رحیم شوقی، شهردار عمرانی رشت در بسیاری از مسائل مختلف و معضلات پیچیده شهری در رشت از جمله حوزه پسماند آنقدر خود را مداخله نداد. وی سعی کرد: در طی این مدت با مدیریت زمان به نفع پروژههای در دست اقدام دوره مدیریتیاش به پیشرفت قابلقبولی در حوزه عمرانی و احداث پلها برسد. شوقی، در راستای اجرای این پروژههای ترافیکی به مبانی نظریهای مختلف و منتقد و پیشرفته بیتوجه بود.
با چنین رویکردی میتوان پیش بینی کرد: باتوجهبه عمر فعالیت شورای ششم، تا پایان سالجاری قطع به یقین برخی از این پلهای بتنی-خودرویی به بهرهبرداری میرسند و رحیم شوقی نیز مأموریت خود را در شهرداری رشت دیر یا زود با پایان فعالیت شورای ششم به پایان میرساند.
اما آیا بهراستی چشمانداز آینده شهر در ابعاد مختلفی اعم از؛ کالبدی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، ترافیکی و زیستمحیطی برای شهروندان رشت “شوقی” خواهد داشت؟
نظرات بسته شده است.