در چند روز اخیر شاهد انتشار تصاویر و ویدیوئیهایی از جنگلهای هیرکانی در منطقه رحیم آباد شهرستان رودسر گیلان و قطع درختان آن بودیم. این خبر در فضای مجازی بازتاب وسیعی داشته است. مسئولان علت این کار را اجرای پروژه نیمه کاره سد پلرود عنوان میکنند.
بسیاری از کاربران و فعالان محیطزیست معتقدند: قطع صدها اصله از درختان جنگلیهای هیرکانی با اسم رمز سد سازی انجام شده است. در این عملیات احداث جاده دسترسی به ارتفاعات مشرف به سد نیمه کاره پلرود رودسر، درختان زیادی در قلب جنگلهای هیرکانی قطع شدهاند. این در حالیست که پیوست محیطزیستی طرح، بجای قطع درختان و جادهسازی، تونل را پیشنهاد داده بود.
حال سوالی که فعالان محیطزیستی مطرح میکنند این است که احداث ۹ کیلومتر جاده جدید با عرض صد متر، چه تعداد درخت دیگر را قطع و به محیط زیست منطقه آسیب وارد میکند؟
این اتفاقات در حالی رخ میدهد که امروز «سید مازیار رضوی» مدیرکل منابع طبیعی گیلان عنوان کرد: اجرای پروژه سد پلرود نیاز به احداث جاده جایگزین دارد و قطع درختان منطقه رحیم آباد (در حاشیه سد پلرود) که برای همین منظور انجام شده دارای مجوز قانونی است.
رضوی افزود:با ورود دستگاه نظارتی و جهت تسریع در روند پیشرفت پروژه سد، مجوز قطع درختان صادر شده است. از طرفی دستگاه های نظارتی نیز پیگیر موضوع هستند و نظارت محیطزیستی هم انجام می شود.
ساخت پروژه سد مخزنی پلرود از سال ۸۹ آغاز شده است. این سد طبق زمانبندی اولیه باید در سال ۹۵ به بهرهبرداری میرسید. اما با گذشت بیش از ۱۵ سال به پیشرفت فیزیکی ۶۰ درصدی رسیده و آنطور که خبر رسیده ظاهرا برای بهرهبرداری نیازمند اعتبارات قابل توجهی است.
سد مخزنی پلرود در ۷ کیلومتری شهر رحیمآباد، یکی از طرح های بزرگ تامین آب گیلان محسوب میشود. مطالعات شناسایی و اولیه آن از سال ۵۶ آغاز شد و مطالعات تکمیلی آن بین سالهای ۶۲ لغایت ۸۴ خاتمه پیدا کرد. سپس در سال ۸۶ مصوبه کمیته تخصصی وزارت نیرو توسط شرکت سهامی آب منطقهای گیلان اخذ شد.
سجاد ده ده جانی بازرس کل سابق گیلان، ۲۱ خردادماه امسال از پروژه سد پلرود بازدید کرده و گفته بود: برای پیشبرد سریعتر عملیات اجرایی این پروژه، باید پیمانکار کار را آغاز و بحث بریدن درختها در مسیر جاده نیز تعیین تکلیف شود.