رییس اتاق بازرگانی گیلان در جلسه کارگروه توسعه صادرات غیرنفتی و شورای سامان دهی مبادلات مرزی گیلان گفت؛ حل مشکلات پایانه مرزی آستارا، سهم گیلان از بازار روسیه را افزایش میدهد.
استاندار گیلان در این جلسه گفت: هدف و اصل برگزاری این کارگروهها رفع موانع، تسهیل مبادلات مرزی، کمک به فعالان اقتصادی، افزایش صادرات و دلگرمی صادر کنندگان است.
عباسی افزود: ظرفیتهای صادراتی استان باید شکوفا شود و چشمانداز خود را در صادرات هم از لحاظ حجمی و هم ارزی باید افزایش و رشد دهیم.در ترانزیت محصولات کشاورزی و صنایع تبدیلی و صادراتشان باید راه را هموار کنیم.
رییس اتاق بازرگانی،صنایع، معادن و کشاورزی گیلان نیز در این کارگروه اظهار داشت: بررسی مشکلات و موانع تخصیص ارز برای واحدهای تولیدی از اولویتهای ما برای تسهیل صادرات در استان به شمار میآید.
رضائیان افزود: با سرعت بخشیدن به روند حل مشکلات پایانه مرزی آستارا میتوانیم سهم گیلان از بازار روسیه را افزایش دهیم.
وی همچنین گفت: باید هر سال صادرات استان را افزایش دهیم چرا که عمده محصولات استان ما کشاورزی و قابل صادرات است. سالانه از کشور ۴۰۰ هزار تن کیوی صادر میشود که سهم استان از این صادرات ۲۰۰ هزار تن است.
وی در ادامه تصریح کرد: در بهار صادرات و در شرایط خوب صادرات باید خروجی از گمرک آستارا بیشتر شود اما متأسفانه ما هنور بحث برگشت محصولات کشاورزی را نتوانستیم حل کنیم.
رضائیان افزود: باید مدت ارسال کالا از ۱۲ روز کاهش یابد.یکی از مشکلات مهم صادر کنندگان چند نرخه بودن ارز و مالیات بر ارزش افزوده است که باید دولت بر آن اهتمام ویژهای داشته باشد.
«تیمور پورحیدری» مدیرکل صنعت، معدن وتجارت گیلان نیز در این کارگروه گفت: مسیر اصلی صادرات ایران به روسیه از طریق آذربایجان است و چون کشتیهای مجهز حمل و نقل دریایی مناسب زیادی نداریم متأسفانه حمل ونقل ارزان صادرات انجام نمیشود.
پورحیدری افزود: مهمترین چالش صادرات به روسیه نبود زیر ساختهای حمل و نقل در استان است.
وی سهم ایران از صادرات به روسیه را کمتر از ۰/۴ درصد اعلام کرد و گفت: کشورهای غیر هم مرز سهم بیشتری از صادرات به روسیه دارند.
مدیرکل صمت گیلان افزود: در روسیه ۹۵ در صد کالاها در فروشگاههای زنجیرهای توزیع میشود و صادر کنندگان ما به تنهایی نمیتوانند به بخش فروش این فروشگاهها ورود کنند و باید حمایت شوند.
وی در ادامه عنوان کرد: برای صادرات مستقیم به روسیه صادرکنندگان ما ۲۸ درصد مالیات پرداخت میکنند. مدت انتظار ثبت سفارش واحدهای تولیدی، برای تخصیص ارز در بانک مرکزی باید کاهش یابد.
مدیرکل راهداری و حمل ونقل جادهای گیلان نیز در این کارگروه گفت: تملک ۹ هکتار از زمین پایانه مرزی جدید آستارا انجام و تاکنون ۲ هزار و ۶۵۰ میلیارد ریال برای تملک اراضی هزینه شده است.
نیک فهم افزود: در ۷ ماهه سال جاری گیلان در صادرات ۱۷ درصد و در واردات کالا ۱۹ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشتیم. در بخش ترانزیت نیز، افزایش ۱۲۸ درصدی در ترانزیت ورودی و خروجی در آستارا را شاهد بودیم.