کمتر از دو هفته از تامین سوخت نیروگاههای گیلان، بار دیگر نیروگاههای تولید برق استان با مشکل سوخت مواجه شدند و در راستای برای تامین سوخت این مراکز؛ قطع روزانه برق مشترکان خانگی در دستور کار قرار گرفت.
بررسیهای مرور حاکیست؛ میزان گاز تحویلی به نیروگاههای شمال کشور از جمله گیلان تقریبا به صفر رسیده است، که در نتیجه آن بیش از ۸۰۰۰ مگاوات تولید برق در نیروگاههای این منطقه که به افزایش خاموشیها منجر میشود متوقف شده است. در همین راستا برخی از مشترکان خانگی برق در گیلان از قطع هر روزه قطع برق خبر میدهند. این درحالیست که در برخی از مناطق رشت اصلا برق قطع نمیشود.
«جواد لطفی» سخنگوی صنعت برق گیلان در همین ارتباط به مرور گفت: دلیل اصلی افزایش خاموشیهایی که اخیرا در گیلان شاهد آن هستیم به افت محسوس تأمین گاز و توزیع سوخت نیروگاهها برمیگردد. تا زمانی که سوخت نیروگاههای برق تأمین نشود این خاموشیها به همین شکل ادامه دارد.
لطفی افزود: الگو و برنامه خاموشیها در بخش خانگی از قبل تهیه شده و در سایت شرکت توزیع برق گیلان موجود است. منتها در بخش صنعتی از آنجایی که قرار شد وضعیت بهتری برای بخش تولید و صنعت ایجاد شود تا از قطع برق زیان کمتری ببینند، خاموشی کامل نداشته باشند و دچار تعطیلی هفتگی نشوند؛ برنامه قطع برق صنایع را بیشتر مورد بررسی قرار دادیم و امروز هم این برنامه نهایی خواهی و اطلاعرسانی شد.
سخنگوی صنعت برق گیلان ادامه داد: تحویل گاز به نیروگاههای شمال کشور به صفر رسیده است و نیروگاهها عملا تولید چندانی ندارند. بنابراین شرکت توزیع برق در موضوع افزایش قطع برق مشترکان به خصوص در بخش خانگی، مقصر نیست و باید دلیل این امر را در کاهش تحویل گاز جستوجو کرد.
وی همچنین افزایش خاموشیها در مناطق روستایی گیلان را رد کرد و گفت: در حال حاضر برای همه مشترکان خانگی افزایش خاموشیها اعمال میشود و این ارتباطی به مسأله روستایی و شهری بودن ندارد.
دبیر سندیکای شرکتهای تولید برق کشور اخیرا گفته است: خاموشیها ناشی از کمبود سوخت است و اصلاً ربطی به نیروگاه ندارد. «هاشم اورعی» استاد برق دانشگاه شریف افزود: ایران در سال آینده به اندازه یک سوم نیاز کشور، ناترازی برق دارد. وی معتقد است: مگر امداد غیبی رخ دهد که مشکل برق حل شود.
چند روز قبل هم از قول یکی از مسئولان شرکت توانیر اعلام شد؛ این امکان وجود دارد که خاموشی ها تا پایان سال ادامه داشته باشد. پویش موسوم به«دو درجه کمتر» حرکت نمادینی است که با دستور رییس جمهور در کشور شکل گرفته تا به وسیله صرفهجویی در مصرف بخش خانگی، گاز بیشتری به سمت نیروگاههای تولید برق کشور هدایت شود.
آمارها نشان میدهد، میزان ناترازی برق و گاز در پیک مصرف به ترتیب ۳۳ و ۳۵ درصد از ظرفیت تولید کشور است و ناترازی بنزین و گازوئیل به ترتیب به ۲۰ و ۵ درصد از توان تولیدی این دو حامل انرژی رسیده است.
صنعت برق گیلان از ۱۱ نیروگاه سیکل ترکیبی پره سر، سد آبی تاریک، سد سفید رود، برق آبی سینه هونی تالش، شهید بهشتی لوشان، مقیاس کوچک گیل و آذر ایرانیان، سیکل ترکیبی گیلان، برق آبی شهر بیجار، بادی منجیل، مقیاس کوچک کاسپین و مقیاس کوچک کیسم جهت تولید انرژی برق بهره میگیرد.
این نیروگاهها نه تنها نیاز گیلان را برآورده میکنند بلکه ۳۳ درصد از برق تولیدی آنها به چهار استان مجاور شامل تهران، مازندران، زنجان و آذربایجان صادر میشود. گیلان حتی در ایام پیک مصرف تابستان نیز برق خود را صادر کرده است.