قدمت بالای صنعت برق گیلان و فرسودگی تأسیسات و تجهیزات آن، تنها یکی از مشکلات زیرساختی استان در حوزه انرژی است که متعاقبا نه تنها بر روی کیفیت زندگی شهروندان بلکه در حوزه اقتصاد هم تبعات منفی به دنبال داشته است.
جوانسازی در اصلیترین تجهیزات پست یعنی ترانسها، بدیهیترین و اصلیترین نیازی است که سالهاست از سوی مردم طلب میشود تا شاید در این آشفته بازار ناترازی انرژی، تنها اندکی از مشکلات صنعت برق گیلان مرتفع شود.
در همین راستا از برق منطقهای گیلان خبر میرسد که به زودی ۴۴۰۰ مگاولت به ظرفیت برق گیلان افزوده خواهد شد.
آنطور که «محمود دشتبزرگ» مدیرعامل شرکت برق منطقهای گیلان میگوید؛ ظاهرا قرار است این افزایش ظرفیت از طریق نصب ۳۹ دستگاه ترانسفورماتورخریداری شده به ارزش ۳۸ هزار میلیارد ریال عملیاتی شود.
شرکت برق منطقهای گیلان اعلام کرده؛ با نصب این ترانسها در صنعت برق استان تحولی جدی به وقوع خواهد پیوست. طبق اعلام این شرکت، شبکه برق استان به ۱۰ دستگاه ترانس ۲۵۰ مگاولت آمپری و سه دستگاه ترانس ۲۰۰ مگاولت آمپری مجهز خواهد شد.
گزارش اخیر شرکت برق منطقهای حاکیست؛ این مقدار سرمایهگذاری در گیلان بیسابقه و در کشور کمسابقه بوده است. حال باید دید با توجه به در پیش بودن تابستان، این اقدام شرکت برق منطقهای چه تغییری در وضعیت پایداری شبکه برق گیلان ایجاد خواهد کرد؟
فرسودگی شبکه، ولتاژ ضعیف و قطعیهای پراکنده در گیلان کاملا مشهود است. در حال حاضر در قلب گیلان یعنی شهرستان رشت با داشتن ۲۳۸ روستا، بیش از ۱۰۰ روستا آن با مشکل ولتاژ ضعیف مواجهاند و نوسازی و ارتقاء شبکه بسیار ضروری است.
در کنار فعالیت ۱۱ نیروگاه در استان، گیلان جایگاه خوبی در تولید برق دارد و ۳.۴ درصد تولید برق کشور در گیلان انجام میشود. سوخت اول نیروگاههای برق گیلان، گاز و سوخت دوم را گازوئیل تشکیل میدهد. البته همزمان با افت فشار گاز در فصول سد سال، مازوتسوزی در استان رونق پیدا میکند.
بر اساس دادههای رسمی وزارت نیرو و شرکت برق منطقهای گیلان؛ مجموع توان تولیدی برق در گیلان حدود ۱۴۳۰ مگاوات است؛ این ظرفیت شامل نیروگاه سیکل ترکیبی گیلان (با حدود ۱۰۰۰ مگاوات)، نیروگاه بخار انزلی، نیروگاه برقآبی سفیدرود و چند واحد پراکنده است.
کارشناسان معتقدند؛ تمرکز بر مقوله مدیریت مصرف برق در دوران گذشته در حکمرانی صنعت برق، رویکرد غالبی بود که اگر به جای این دیدگاه، بر مدیریت مصرف برق و توسعه زیرساختهای تولید به صورت توأمان توجه میشد، شاید این حجم از ناترازی برق در کشور اتفاق نمیافتاد.
با آنکه وزارت نیرو اعلام کرده سیاستهای خود را در زمینه توسعه نیروگاههای مولد مقیاس کوچک، متمرکز کرده است، اما عمده مشکل احداث این نیروگاهها در گیلان عدم تخصیص گاز است. مشکلی که تنها مختص به گیلان نیست و همه استانهای کشور از این ناترازی انرژی آسیب دیدهاند.