پرورش راتون(شابج) در گیلان آغاز شد

در سایه وضعیت نامعلوم بازار برنج و افزایش تصاعدی هزینه‌ها؛

16

فصل برداشت خوشه‌های طلایی برنج در گیلان به روزهای پایانی خود نزدیک می‌شود. با این حال کار و تلاش در مزارع برنج در کنار تحمل انواع سختی‌ها از بی آبی گرفته تا هزینه‌های کاشت، داشت و برداشت تمامی ندارد. پرورش راتون یکی از همین تلاش‌های بی‌وقفه شالیکاران گیلانی برای بهبود وضعیت اقتصادی‌شان در دوره رکود و تورم است. شالیکاران گیلانی از دیرباز تاکنون و بعد از برداشت شالی برنج از مزارع، به پرورش راتون یا شابج می‌پردازند.

 

به نقل از خبرگزاری صدا و سیما، «صالح محمدی» رییس سازمان جهاد کشاورزی گیلان از آغاز پرورش راتون در شالیزار‌های استان خبر داد. محمدی ضمن اشاره به مزیت‌های اقتصادی پرورش راتون گفته است: شالیکاران می‌توانند در صورت استفاده بهینه از آب و خاک و کود دهی مناسب، تا ۲ تن شلتوک برنج در هر هکتار تولید کنند.

به گفته او پرورش راتون در ۷۵ هزار هکتار از مزارع گیلان انجام می‌شود و می‌تواند به افزایش درآمدزایی کشاورزان کمک کند.

 

امسال با اینکه خبرهای خوشی در انتظار فعالان بخش کشاورزی به خصوص برنجکاران گیلانی نبوده و با بدعهدی مجدد مسئولان در تنظیم عادلانه بازار و کنترل واردات برنج خارجی در فصل برداشت همراه شده با این حال پرورش راتون به عنوان رسمی قدیمی در گیلان ادامه پیدا کرده است.

طبق آمارها سال گذشته کشاورزان گیلانی توانستند ۷۰ هزار تن شلتوک از محل پرورش راتون تولید کنند. البته پرورش راتون نیاز به مراقبت ویژه و همچنین کوددهی دارد و در غیر اینصورت حاصلی برای کشاورز گیلانی به دنبال نخواهد داشت.

 

هزینه‌های ناشی از تولید برنج به شدت افزایش پیدا کرده و صعود مجدد قیمت انواع کودهای شیمیایی ضربه‌ای بزرگ نثار بخش کشاورزی کرده است. این‌ها واقعیاتی است که بر فعالیت‌های کشاورزی در ایران سایه افکنده و آثار منفی آن در ترویج و بهره‌وری تولید به خوبی قابل مشاهده است.

 

همین فروردین امسال بود که خبر افزایش ۳۰ درصدی قیمت کود شیمیایی همه را شوکه کرد. زیرا بخش کشاورزی همین حالا هم زیر فشار انواع و اقسام هزینه‌ها و با توجه به مقرون به صرفه نبودن ارزش اقتصادی تولیدات، با خطر ورشکستگی کامل مواجه است.

 

در ابتدای سال ۱۴۰۳ قیمت اقلام هشت کود شیمیایی یارانه‌ای تغییر پیدا کرد. گفته شده مسائلی مانند تحریم‌ها و مشکلات ناشی از سیاست‌های ارزی کشور منجر به افزایش قیمت کود شده است. تأمین و تهیه کودهای مورد نیاز تا قبل از این افزایش قیمت برای شالیکاران با دشواری بسیاری همراه بود و اگر قرار باشد با پرورش راتون، این دردسرها برای برنجکاران شدت بیشتری خواهد گرفت.

 

گفته شده پرورش راتون یکی از راه‌های افزایش درآمد شالیکاران است، هر چند که باید گفت شالیکاران گشلانی به خصوص در ۳ سال اخیر نه تنها از کشت برنج سودی عایدشان نشده بلکه با ضرر و زیان زیادی هم مواجه شدند با این حال پرورش راتون را به عنوان دل مشغولی‌ای که از گذشتگان به آنان به ارث رسیده ادامه می‌دهند و امیدوارند شاید روزی بازار برنج از این حالت رکود و سکون خارج شده سودی به آنان برساند و معیشت حداقلی‌شان را بهبود ببخشد.

 

لازم به ذکر است: گیلان با دارا بودن ۲۳۸ هزار هکتار اراضی شالیزاری، بزرگترین تولیدکننده ارقام بومی و باکیفیت برنج در کشور محسوب می‌شود. همچنین گیلان رتبه نخست کشور را از لحاظ سطح زیرکشت و رتبه دوم تولید برنج را به خود اختصاص داده است.

 

هاشمی، علی کاظمی، صدری، حسنی و دیلمانی جزو رقم‌های کیفی و گوهر و سپیدرود جزو رقم‌های پرمحصولی هستند که در شالیزارهای گیلان کشت می‌شوند.

 

نظرات بسته شده است.