اعتبارات احیاء تالاب انزلی باز هم برگشت می‌خورد؟

33 میلیارد تومان برای نجات قلب تپنده گیلان؛

12

عمق تالاب بین‌المللی انزلی از «۱۰ متر» به «۲۰ سانتی‌متر» رسیده است. اعدا و ارقامی که نشان می‌دهد روند خشک شدن این تالاب بسیار سرعت گرفته است.

در کنار عدم مشارکت جدی دستگاه‌های مرتبط، تخصیص اعتبارات قطره چکانی نظیر ۳۳ میلیارد تومانی که اخیرا سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان در این آشفته بازار نوسان نرخ ارز، از آن خبر داده نمی‌تواند این تالاب را از مرگ نجات دهد و فقط برای پر کردن رزومه مدیران و دستگاه‌ها کاربرد دارد. هر چند که همین اعتبارات قطره‌چکانی هم گهگاه برگشت داده شده است.

 

«محمدرضا رستمی» رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان خبر داده است؛ امسال برای حفظ و احیا این تالاب بین‌المللی ۳۳ میلیارد تومان اختصاص پیدا کرده است. وی همچنین تأکید کرده که تمام اعتبارات اختصاص یافته برای احیای تالاب باید در محل تعیین شده خود هزینه شوند.

 

وی همچنین ورود فاضلاب پنج شهر گیلان از جمله شهر رشت به تالاب بین‌المللی انزلی و درگیری با گیاه مهاجم سنبل آبی را از دیگر چالش‌های این اکوسیستم خوانده و گفته است: عقب‌نشینی آب دریا روی این گنجینه ارزشمند طبیعی تاثیر منفی بر جای خواهد گذاشت. با این حال تلاش می‌کنیم بیش از میزان تعهد شده در موافقتنامه نسبت به پاکسازی تالاب از گیاه مهاجم سنبل آبی اقدام کنیم.

 

دریاچه‌های ارومیه و هامون، بختگان، جازموریان، حوض سلطان، دریاچه نمک، بامدژ و شیمبار از جمله اکوسیستم‌هایی هستند که سرنوشت تلخی داشتند. کارشناسان معتقدند؛ مرگ بر سر تالاب بین‌المللی انزلی هم سایه افکنده است.

 

حتی مطالعات کارشناسان از این حکایت دارد که از عمر تالاب انزلی تنها ۳۵ سال باقی مانده است. هر چند که با توجه به وخامت حال حاضر آن، پیش‌بینی می‌شوند تالاب انزلی بسیار زودتر از آنچه گفته شده به آخر خط برسد و خشک شود.

 

طرح احیای تالاب انزلی از سال ۱۳۹۷ آغاز شد، اما با گذشت بیش از چندین سال، همچنان شاهد وضعیت و شرایط نامطلوب این تالاب هستیم. ظاهرا اهتمامی جدی برای این کار وجود ندارد. هر چند که دولت‌های وقت، هر کدام به سهم‌شان، کارنامه خود برای حل بحران تالاب انزلی را قابل دفاع می‌دانند.

 

نظیر همین اعتبارات ۳۳ میلیارد تومانی که اخیرا رییس سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی گیلان از اختصاص آن سخن گفته، در سال‌های گذشته نیز به صورت کم و بیش توسط دولت‌های وقت برای احیاء تالاب انزلی اختصاص داده شد اما نتیجه‌ای برای نجات تالاب انزلی حاصل نشد و روند خشک شدن و از بین رفتن تدریجی آن همچنان ادامه دارد. نوسان شدید نرخ دلار در کشور باعث شده چنین اعتباراتی برای احیاء تالاب انزلی که اقدامی فرادستگاهی است جوابگو نباشد.

 

سازمان حفاظت محیط‌زیست گیلان در سال ۱۴۰۰ خبر داده بود؛ در سال‌های اخیر هیچ دستگاه مرتبطی در گیلان حتی یک ریال جذب اعتبار برای پاکسازی سنبل آبی نداشته است. با وجود آنکه سازمان حفاظت محیط‌زیست، تقصیرات را متوجه سایر دستگاه‌های مرتبط می‌داند، اما گلایه‌های محمد پورخوش سعادت فرماندار سابق بندرانزلی که به تازگی توسط استاندار گیلان از سمت خود برکنار شد، از چیز دیگری حکایت دارد.

 

پورخوش سعادت اواخر ۱۴۰۲ از عملکرد محیط‌زیست انتقاد کرده و گفته بود؛ اعتبارات اندکی برای احیاء تالاب انزلی اختصاص یافته بود و برگشت آن توسط محیط زیست گیلان، خجالت‌آور است.

 

باید منتظر ماند و دید در دوران ریاست دکتر هادی حق‌شناس بر استانداری گیلان، چه قدم‌های عاجلی برای احیاء تالاب انزلی برداشته می‌شود و اساسا آیا خاطره برگشت اعتبارات احیاء تالاب، نظیر آنچه در سایر دستگاه‌ها اتفاق افتاده، باز هم تکرار خواهد شد؟

نظرات بسته شده است.