قفل ترافیک رشت باز می‌شود؟

نگاهی به توانمندی مدیریت شهری در اجرای طرح میثاق

1 23,639

ترافیک یکی از چالشهای مدیریت شهری رشت در سالهای اخیر بوده است. افزایش جمعیت و بالطبع آن خودروها در کنار توسعه نامتوازن شهری با زیرساختهای سنتی و فرسوده موجب شده، رشت دیگر در برابر افزایش ترافیک تاب آوری نداشته باشد.

در تمام سالهای گذشته وجود بافت سنتی و میراثی و نیز عرض کم معابر در خیابانهای منتهی به مرکز شهر،عملا مانع از اجرای طرح‌های بزرگ ترافیکی و حمل و نقل در رشت بوده. چنانچه پیش ازاین بسیاری از طرح‌ها و پروژه‌های بزرگ عمرانی در حوزه ترافیک هیچگاه مجال اجرا نیافتند و در حد پروژه‌های پیشنهادی به روی میز شهرداران مختلف خاک خوردند. تراموا، بی آرتی، رینگهای درون و برون شهری از جمله این موارد بوده.

این تقاطع‌ها در فلکه توشیبا، بلوار شهید باهنر، نیروی دریایی، میدان امام حسین، فلکه فرزانه، سه راه رودباری، حمیدیان و بلوار نماز با هدف رفع گره‌های ترافیکی در طول ۱۸ ماه اجرایی ‌خواهند شد.

اما یکی از آخرین پروژه‌های مدیریت شهری رشت در حوزه ترافیک و حمل ونقل؛ طرح میثاق است. طرحی که قرار است طی آن هشت تقاطع غیرهمسطح، بازگشایی دو محور و پروژه‌های آسفالت در سطح شهر رشت اجرایی شود.

طبق اعلام مدیریت شهری رشت، این تقاطع‌ها در فلکه توشیبا، بلوار شهید باهنر، نیروی دریایی، میدان امام حسین، فلکه فرزانه، سه راه رودباری، حمیدیان و بلوار نماز با هدف رفع گره‌های ترافیکی در طول ۱۸ ماه اجرایی ‌خواهند شد.

 به گفته شهردار و اعضای شورای شهر رشت، پروژه‌های طرح میثاق به منظور کاهش مشکلات ترافیکی و با هدف روان‌سازی جریان ترافیک در معابر شهری رشت اجرایی می‌شود.

رشت نیاز جدی به احداث کمربندی دارد. روزانه حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ کامیون ترانزیت از انزلی به رشت ورود می‌کنند و بخش اعظمی از ایجاد ترافیک در شهر ناشی از حضور این کامیونهاست.

اجرای همزمان هشت پروژه ترافیکی در شهری که حتی در روزهای عادی با چالش خیابانهای قفل شده از ترافیک مواجه است چقدرمی‌تواند قابلیت اجرایی به دنبال داشته باشد؟ در حالی که حداقل طی دوسال گذشته مدیریت شهری از اجرای عملیات احداث رینگ ۹۰ متری مسکن مهر، احداث کمربندی های برون شهری و رینگ‌های درون شهری ناتوان بوده، اجرای این طرح بزرگ چه چالشهایی برای رشتوندان به همراه خواهد داشت؟ آیا چشم‌اندازی برای به ثمر رسیدن این پروژه در میان مسؤولان و کارشناسان شهری وجود دارد؟

مرور برای دریافت پاسخ این سوالات به سراغ شهرداران پیشین رشت رفت. شهرداران سابق به دلایل مختلف از بیان اظهارات کارشناسی دراین خصوص خودداری کردند و خواستار عدم ورود خود به این موضوع چالشی شدند و ترجیح شان سکوت بود.

پروژه‌ها همزمان با هم اجرا شوند

در عین حال از سرهنگ «امیر طالبی» رییس پلیس راهور رشت که یکی از منتقدین وضعیت ترافیکی رشت در سالهای اخیر بوده پرسیدیم چقدر نسبت به اجرایی شدن این طرح‌ها برای کاهش مشکلات ترافیکی رشت خوشبین است.

 طالبی به مرور تأکید کرد: به شرطی این پروژه‌ها ترافیک رشت را ساماندهی می‌کنند که همزمان با هم احداث شوند.

 وی با بیان اینکه همزمان با شروع اجرای این پروژه‌ها، با مشکلات زیادی در ترافیک رشت مواجه خواهیم بود اظهار کرد: مشکلات ترافیکی رشت بعد از احداث این تقاطع‌ها حل خواهد شد و شاهد بار ترافیک روانتری در خیابانها خواهیم بود.

رییس پلیس راهور با بیان اینکه اجرای این طرح نباید دلیلی برعدم نیاز به کمربندی رشت باشد افزود: رشت نیاز جدی به احداث کمربندی دارد. روزانه حدود ۳۰۰ الی ۴۰۰ کامیون ترانزیت از انزلی به رشت ورود می‌کنند و بخش اعظمی از ایجاد ترافیک در شهر ناشی از حضور این کامیونهاست.

 طالبی درعین حال بار دیگر به کمبود پارکینگ و انباشت ساختمانهای پزشکان در برخی از خیابانها بعنوان دلیل مهم دیگر ترافیک رشت اشاره و بیان کرد: شهرداری باید در کنار اجرای طرح میثاق، فکری برای این ساختمانهای پرچالش داشته باشد. ادامه فعالیت این ساختمانها در خیابانهای نواب و صابرین موجب شده پلیس راهور همچنان به روشهای سنتی و استفاده از توان نیروی انسانی ترافیک این مناطق را مدیریت کند.

وی همچنین به کمبود دوربین‌های کنترل تخلفات و نظارت راهور در سطح شهر اشاره کرد و افزود: پلیس راهور رشت با کمبود دوربین ترافیکی مواجه است و تنها در چهارنقطه از سطح شهر، دوربین کنترل ترافیکی و تخلفات وجود دارد. مابقی دوربینها امنیتی و انتظامی هستند.

تأکید به توانمندی مدیریت شهری در اجرای طرح میثاق

در حالیکه برخی از کارشناسان شهری نسبت به اجرای همزمان پروژه‌های طرح میثاق شهرداری رشت در مدت زمان کوتاه خوشبین نیستند و این طرح را فاقد مطالعات لازم و مکان یابی دقیق می‌دانند؛ «محمدحسین واثق کارگرنیا» رییس شورای شهر رشت به توانمندی مدیریت شهری در اجرای این پروژه تأکید دارد.

مقرر شده تا پایان سال بخشی از درآمد شهرداری از بخش‌های مختلف خدمات شهری صرف احداث این تقاطع‌ها شود. ضمن اینکه درآمدهای حاصل از فروش اموال غیرمنقول شهرداری را پشتیبان تامین منابع مالی آن قرار دادیم.

کارگرنیا با بیان اینکه ۸ پروژه طرح میثاق از دهه ۹۰ در مدیریت شهری رشت مطرح بوده به مرور اظهار کرد: سالهاست در رشت پروژه عمرانی بزرگ اجرایی نشده است. حتی با وجود تخصیص بودجه در ادوار مختلف شورا، متأسفانه عزمی در مدیران پیشین شهرداری برای اجرای آنها وجود نداشت و ردیفهای بودجه پیش بینی شده برای آنها بازپس داده می‌شد.

رییس شورای شهر رشت در خصوص قابلیت‌های اجرایی این طرح بزرگ ترافیکی در رشت اظهار کرد: یکی از شروط شورای شهر در انتخاب شهردار جدید، خارج کردن رشت از وضیعت رکود و شروع حرکتهای جدید برای توسعه رشت بود. از اینرو ۸ پروژه فوق با تأکیدات اعضای شورا و برآورد هزینه‌های اجرایی در کمیسیونهای بودجه و توسعه عمران مورد بررسی قرار گرفت و تلاش کردیم همه موارد از تامین منابع مالی تا موانع پیشروی اجرای آنها را برطرف کنیم. دراین بررسی‌ها مشخص شد که شهرداری رشت از توانمندی اجرای همزمان هشت پروژه با بودجه مصوب برخوردار است.

رییس شورای شهر رشت در خصوص چگونگی تامین منابع درآمدی طرح میثاق اضافه کرد: مقرر شده تا پایان سال بخشی از درآمد شهرداری از بخش‌های مختلف خدمات شهری صرف احداث این تقاطع‌ها شود. ضمن اینکه درآمدهای حاصل از فروش اموال غیرمنقول شهرداری را پشتیبان تامین منابع مالی آن قرار دادیم.

وی در ادامه به کمک دستگاه‌های اجرایی برای پیشبرد سریع پروژه‌ها تأکید کرد و گفت: در برخی از مسیرها با زیرساختهای برق، آب و مخابرات مواجه هستیم که به ورود استاندار و فرمانداری رشت برای هماهنگی‌های بین دستگاه‌هایی برای رفع موانع نیاز داریم تا امکان اجرای به موقع پروژه در زمان بندی مشخص شده فراهم شود.

رییس شورای شهر درباره دغدغه شهروندان برای تردد همزمان با اجرای این پروژه‌ها بیان کرد: قطعا اجرای همزمان ۸ پروژه چالش‌های ترافیکی برای شهروندان به همراه دارد و در این بخش با همراهی و کمک راهنمایی رانندگی در برخی مناطق مسیرهای جایگزین و فرعی پیش بینی شده و برای نقاط دیگر که انسداد مسیر ندارند راه تردد باز خواهد بود.

کارگرنیا در ادامه به اجرای سایر طرح‌های ترافیکی و حمل ونقل رشت اشاره کرد و افزود: همزمان با طرح میثاق سایر پروژه‌ها از جمله احداث رینگ ۹۰ متری مسکن مهر، بلوارشهید سلیمانی و بازگشایی معابر درون شهری در دستور کار قرار دارد تا مشکل بخشی از ترافیک شهر حل شود. پروژه رینگ ۹۰ متری از جمله پروژه‌هایی است که نیازمند تخصیص اعتبارات زیادی است و در توان شهرداری قرار ندارد. از این رو شهرداری باید از ظرفیت سرمایه گذاری بخش خصوصی یا کمک نمایندگان مجلس شورای اسلامی برای کددار شدن این پروژه و برخورداری از بودجه ملی استفاده کند تا پایان سال جاری کلنگ رینگ ۹۰ متری نیز به زمین بخورد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.