احیای خانه‌ی تاریخی آوانسیان در رشت

1 1,591

بعد از رسانه ای شدن موضوع تخریب و درمعرض فروش قرارگرفتن خانه‌ی مادری شیون فومنی شاعرنامدار گیلانی درهفته گذشته، بلافاصله با همکاری میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، اعتبار لازم جهت خرید این خانه در رشت تامین شد. امروز نیز فرماندار رشت از تخصیص اعتبار ویژه‌ی ۷ میلیارد ریالی جهت احیاء و بازسازی خانه تاریخی آوانسیان در رشت خبر داد.

علی فتح اللهی فرماندار رشت با تاکید بر لزوم احیاء و بهره برداری از ابنیه تاریخی رشت در راستای رونق صنعت گردشگری گفت: در راستای احیای خانه‌ی تاریخی آوانسیان، ۷ میلیارد ریال اعتبار از طریق کمیته‌ی برنامه ریزی شهرستان تخصیص داده شده است.

وی با انتقاد از کم توجهی به صنعت گردشگری و استفاده مناسب از ظرفیت‌های گردشگری، افزود: این موضوع موجب نادیده گرفتن درآمدزایی دراین بخش وعدم رونق گردشگری می‌شود. احیای ابنیه تاریخی در راستای تفکر گردشگری منجر به اشتغال، ایجاد درآمد پایدار، افزایش چرخش مالی و انتقال و اشاعه‌‌ی فرهنگ و آیین و توانمندی های موجود در شهرستان رشت به گردشگران می‌شود.

خانه «خانه آوانسیان» دربخش مرکزی رشت درضلع غربی مجتمع خاتم الانبیاء رشت واقع شده و قدمت آن به بیش از ۱۰۰ سال و به اواخر دوره قاجار (۱۲۷۴ه.ش ـ ۱۸۹۵ م) بر می گردد.

این بنا توسط آوادیس واردانیان که تاجر پیله ابریشم از ارامنه‌ی ساکن در محله‌ی استادسرا بود، در سال ۱۸۹۵ میلادی در این محوطه احداث شد و با توجه به پیشه‌ی مالک که تهیه پیله ابریشم بود طراحی و طبقه هم کف این بنا در حکم کارگاهی برای تولید ابریشم ساخته شد. بعد ازمرگ آوادیس واردانیان این بنا توسط آوانسیان خریداری شد. پس از فوت مالک، بنا توسط ورّاث به آرتوش آوانسیان رسید و وی این بنا را به وزارت ارشاد فروخت.

در زمستان سال ۱۳۸۳به علت ریزش برف از سقف مجتمع خاتم انبیا به روی سقف این بنا، به آن آسیب رسیده و اداره ارشاد، تصمیم به تخریب بنا و احداث پارکینگ درآن را گرفت که این موضوع با پیگیری های مردم، منتفی شد.

این خانه در تاریخ ۲۶/۱۲/۱۳۸۶ به شماره ۲۲۲۳۷ در فهرست آثار ملی ثبت شده و سقف بنا توسط اداره کل سازمان میراث فرهنگی استان، بازسازی گردید.

گفتنی است خانه‌ی تاریخی آوانسیان، حمام تاریخی حاجی، عمارت تاریخی بلدیه، هتل ایران، بازارطاقی بزرگ و کوچک رشت و خانه تاریخی مفخم السلطنه(خانه فرهنگ) از جمله ابنیه‌ی تاریخی شهر رشت هستند. پیش ازاین نیز خانه‎‌ی مادری «هوشنگ ابتهاج ملقب به سایه» در رشت که قرار بود از سوی شهرداری رشت خریداری و به «بنیاد شعر و غزل سایه» تبدیل شود، علیرغم قول مالک در حفظ وعدم تخریب آن ، پس ازدوسال کش و قوس بین شهرداری و میراث فرهنگی استان در فروردین ۹۸ تخریب شد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.