گفت‌وگو با اولین بانوی ایرانی قهرمان ویندسرف؛

از دریا هراسی تا قهرمانی رشته‌های دریایی

0 44

باورش سخت است که از دریا واهمه داشته باشی و نه فقط بر آن فائق آیی که بادبان برکشی و با موج و نسیم و مرغان دریایی همراه شوی. این روایت مژده فرشیدنکو ست نخستین بانوی ایرانی قهرمان ویندسرف که تجربه قهرمانی در چند رشته‌ی ورزش‌های دریایی را دارد. بانویی که در دهه‌ی چهارم زندگی ترس از دریا را کنار گذاشت و چون موجی پا به دریا و دریانوردی نهاد.

 

مژده، زاده فروردین ۱۳۵۷ و فارغ‌التحصیل کارشناسی تئاتر با گرایش طراحی صحنه و ارشد برنامه‌ریزی محیطی است. دریانوردی برای او از یک اتفاق شروع شد.

 

او نه تنها در چند رشته از ورزش‌های آبی مثل سیلینگ (قایقرانی بادبانی) و پدل برد به قهرمانی دست یافته بلکه اکنون افسر رویدادهای ملی، دارای مدرک مربیگری سیلینگ (از کنفدراسیون سیلینگ آسیا) و مربیگری بین المللی استند آپ پدلبورد و مربیگری بین المللی فیتنس است.

 

وی اخیرا نیز به عنوان سرپرست کمیته آپتیمیست انجمن بادبانی ایران منصوب شد. مرور به مناسبت این انتخاب شایسته گفت و گویی با این بانوی پرتلاش انجام داده که در ادامه می‌خوانید:

***

 

ابتدا لطفاً از تجربه آغازین خود در ورزش‌های دریایی بگویید. چطور به این ورزش علاقه‌مند شدید؟
– شروع این ورزش در ۴۰ سالگی و موفقیت در آن برای من که تا آن زمان فوبیای دریا داشتم، مثل یک رویا بود. من و همسرم به دوچرخه‌سواری و طبیعت‌گردی علاقه داشتیم و به دنبال این بودیم که از عوامل محیطی برای بهبود سلامتی خود استفاده کنیم. اولین تجربه من با ورزش پدل برد در دریا، آغازگر یک دوره جدید از زندگی‌ام شد. در مدت کوتاهی توانستم در دومین دوره مسابقات پدل برد کشوری مقام سوم را کسب کنم و برای نخستین بار طعم شیرین قهرمانی را بچشم.

 

وقتی به طور حرفه‌ای وارد ورزش‌های سیلینگ (قایقرانی بادبانی) شدم، به دنیای جدیدی وارد شدم که در آن مهارت ذهنی و بدنی من با عوامل طبیعی مانند دریا و باد ترکیب می‌شد. در نهایت توانستم در مسابقات کاپ آزاد سیلینگ در کلاس ویندسرف قهرمان شوم و به اولین بانوی ایرانی تبدیل شوم که در این رشته عنوان قهرمانی را به دست می‌آورد

در واقع شما ابتدا به این ورزش به چشم یک سرگرمی نگاه می‌کردید، اما چطور این مسیر به قهرمانی‌های بین‌المللی شما منتهی شد؟
– بله، ابتدا فقط به عنوان یک تفریح به این ورزش نگاه می‌کردم. اما کم‌کم کشف کردم که دنیای ورزش‌های دریایی نه تنها به من هیجان و لذت می‌دهد، بلکه باعث رشد و شکوفایی‌ام هم می‌شود.

 


وقتی به طور حرفه‌ای وارد ورزش‌های سیلینگ (قایقرانی بادبانی) شدم، به دنیای جدیدی وارد شدم که در آن مهارت ذهنی و بدنی من با عوامل طبیعی مانند دریا و باد ترکیب می‌شد. در نهایت توانستم در مسابقات کاپ آزاد سیلینگ در کلاس ویندسرف قهرمان شوم و به اولین بانوی ایرانی تبدیل شوم که در این رشته عنوان قهرمانی را به دست می‌آورد.

 

شما علاوه بر دستاوردهای شخصی، به آموزش و ترویج این ورزش‌ها نیز پرداخته‌اید. در این زمینه چه اقداماتی انجام داده‌اید؟

– یکی از اهداف اصلی من معرفی ورزش‌های دریایی و بومی به کودکان و نوجوانان است. به خصوص در منطقه آزاد انزلی و استان گیلان، من به دنبال ترویج سیلینگ و آموزش مهارت‌های آن به جوانان بودم. برگزار کردن رویدادهای مختلف برای آشنایی کودکان با محیط زیست دریایی و آموزش مهارت‌های مختلف زندگی از طریق این ورزش‌ها، جزء اهداف مهم من بوده است. این ورزش‌ها نه تنها به کودکان یاد می‌دهند که چگونه با دریا ارتباط برقرار کنند، بلکه مهارت‌های اجتماعی، استقامت، شجاعت و تصمیم‌گیری در شرایط مختلف را نیز به آنها می‌آموزد.

 

یکی از اهداف اصلی من معرفی ورزش‌های دریایی و بومی به کودکان و نوجوانان است. به خصوص در منطقه آزاد انزلی و استان گیلان، من به دنبال ترویج سیلینگ و آموزش مهارت‌های آن به جوانان بودم

 

در مورد ورزش آپتیمیست که به تازگی سمت سرپرست کمیته آپتیمیست انجمن بادبانی ایران را به عهده گرفته اید توضیح دهید؟
– کلاس آپتیمیست یکی از بهترین و اصلی‌ترین روش‌ها برای آموزش دریانوردی به کودکان است. این کلاس‌ها به ویژه برای کودکان طراحی شده‌اند و به آنها فرصت می‌دهند تا با قایق‌های بادبانی کوچک و آسان، اصول ابتدایی دریانوردی را فرا بگیرند. امروزه این کلاس در بیش از ۱۲۰ کشور فعال است و بسیاری از قایقرانان برجسته کار خود را با این کلاس آغاز کرده‌اند. این کلاس‌ها نه تنها مهارت‌های فنی، بلکه مهارت‌های اجتماعی و روانی هم به کودکان می‌آموزند و آنها را برای زندگی آماده می‌کنند.

 

 

نگرش شما به مساله حفاظت از محیط زیست دریایی چیست؟
– در این راستا، با نام کلاس پاک سعی دارم شیوه‌های پایدار را در ورزش و مسابقات ترویج دهم و قایقرانان جوان را نسبت به اهمیت حفظ محیط زیست آگاه کنم. این افراد می‌توانند به سفیران مسؤول دریاها تبدیل شوند و تاثیرات مثبتی در حفظ منابع طبیعی ما داشته باشند.

 

با نام کلاس پاک سعی دارم شیوه‌های پایدار را در ورزش و مسابقات ترویج دهم و قایقرانان جوان را نسبت به اهمیت حفظ محیط زیست آگاه کنم. این افراد می‌توانند به سفیران مسئول دریاها تبدیل شوند

در نهایت، پیام شما به کسانی که می‌خواهند در این رشته شروع به فعالیت کنند چیست؟
-این ورزش‌ها برای هر فردی از هر سن و سالی ممکن و مناسب هستند. تنها چیزی که نیاز است، علاقه، اراده، کمی تمرین و استمرار است. دریاها و دریاچه‌ها فضایی مناسب برای ورزش‌های دریایی فراهم می‌آورند. از این رو، من به همه توصیه می‌کنم که با طبیعت آشتی کنند و از زیبایی‌ها و هیجانات دریا بهره ببرند. همچنین، باید به یاد داشته باشیم که بهره‌مندی از دریا یک موهبت است که باید آن را قدر دانسته و از امواج آن درس تلاش و حرکت بگیریم.

 

شاید همیشه باد موافق نوزد، اما همچنان کنترل بادبان زندگی خود را به دست داشته باشیم و آن را برای پیش رفتن به سوی اهداف خود تنظیم کنیم.

 

 

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.