نمیدانم که آن روز را خواهم دید یا نه، اما همواره امیدوار بودهام که در مسیری گام برداریم که مدیران شهر، استان و کشور انسانهای توسعه یافتهای باشند که تصمیمات را بر اساس نظرات کارشناسی و تخصص بگیرند و انسانهایی را به کار بگمارند که تخصص مربوطه را دارند.
در خبرها آمده بود که آقای استاندار دستور لایروبی رودخانههای زرجوب و گوهرود را دادند و در خبر تکمیلی آمد پروژه لایروبی این رودخانهها با اعتبار 35 میلیارد تومان از سوی سازمان مدیریت بحران از منطقه پیربازار آغاز و مقرر شد اداره کل راهداری، آب منطقهای، شهرداری و شرکت پایانهها تمامی امکانات خود را در اختیار بسیج سازندگی برای لایروبی رودخانههای زرجوب، گوهر رود و پیربازار قرار دهند…
در پیش گفتار راهنمای لایروبی رودخانهها تدوین 1402 با مسئولیت وزارت نیرو آمده است “به دليل هزينه بالاي عمليات لايروبي، مقادير هنگفتي صرف لايروبي سواحل، رودخانهها و انهار شده است اما به دليل عدم اشراف كافي پيمانكاران، كارفرمايان و مهندسين طراح به مسائل و موضوعات متنوع مرتبط با صنعت لايروبي، در برخي موارد بازدهي مورد انتظار در نيل به اهداف پروژههاي لايروبي تامين نميشود و اتلاف هزينههاي انجام شده را در پي خواهد داشت.” به منظور پرهیز از چالشها راهنما تدوین شده است و اين ضابطه پس از بررسي در چارچوب نظام فني و اجرايي يكپارچه، موضوع ماده 34 قانون احكام دائمي برنامههاي توسعه كشور و آييننامه اجرايي آن و ماده 23 قانون برنامه و بودجه، تصويب و ابلاغ شد.
به استناد مواد یک و ۲ قانون توزیع عادلانه آب مصوب 12/6/1361 بستر رودخانهها جزء مشترکات بوده و در اختیار حکومت جمهوری اسلامی میباشد (یعنی انفال است)، نیز در بند (خ) ماده ۱ آئیننامه مربوط به بستر و حریم رودخانهها مصوب 11/8/1379 عملیات لایروبی و بهرهبرداری از رودخانهها با هدف حفاظت کیفی آب بوسیله وزارت نیرو تعیین شده است.
نامه شماره۴۰/۱۵۳۸۱ مورخ 6/6/1398 سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور – نامه شماره ۳۹۰۷۴/۹۸/۳۹۰۸۱ مورخ 20/11/1398 رئیس امور هماهنگی و رفع اختلافات حقوقی دستگاههای اجرایی کشور – نامه شماره۸۳/۱۲/۴۱۳۸ مورخ 2/2/1399 دبیرخانه هیات حل اختلاف دستگاههای اجرایی استان لرستان و قانون توزیع عادلانه آب لایروبی احداث دیواره حفاظتی و آزاد سازی حرایم رودخانهها در داخل محدوده شهرها نیز از وظایف وزارت نیرو میباشد.
پس در نتیجه بصورت کلی این اقدامات لایروبی مربوط به وزارت نیرو و در استان برعهده شرکت آب منطقهای است. عملیات لایروبی نیز مانند بسیاری دیگر از خدمات وارد فرآیند مناقصات شده است. این فرآیند با یک فراخوان عمومی به اطلاع عموم سازمانهای دولتی و خصوصی رسیده و پس از آن داوطلبان اقدام به ارسال مدارک و اسناد خود میکنند.
در صورتی که مناقصهگران واجد شرایط سازمان مناقصهگزار برای انجام کار باشند؛ وارد فرآیند رقابتی مناقصه شده و به کمترین قیمت پیشنهادی عملیات واگذار میشود و تمامی این موارد در سامانه ستاد صورت میگیرد.
سالها پیش استاد بازاریابی داشتم که برای رفتار مصرفکننده مثال جالبی میزد: افراد بسته به موقعیتشان رفتارهای متمایزی دارند مثلا مجردها و متاهلین در خواب، سبک خوراک و پوشاک و معاشرت و … متفاوند، گروه دیگری هستند که نه متاهلند و نه مجرد، بلکه مردد هستند یعنی در حال گذار از تجرد به تاهل، جعبه تقسیم مدیران نیز شامل حال این نوع تقسیمبندی میشود؛ اگر بخواهم به بیان ساده بگویم نظام تمایلات ما تعاملات را شکل میدهند و بر آن اساس تصمیمات اساسی میگیریم. بنظرم جالب است که بررسی کنیم مدیران استان بر اساس مردد بودن تصمیم گرفتهاند یا مسایل دیگری دخیل بوده!
آیا سازمان آب منطقه ای گیلان بنا به طرح مصوب از مشاوری این عملیات را واگذار کرده است؟
آیا این عملیات تنها با دستور استاندار اجرایی شده است؟
چرا توسط یک پیمانکار غیرتخصصی؟
بر اساس چه الگویی لایروبی قرار است صورت گیرد با چه مشخصات فنی؟
آقای استاندار، این عملیات پایان یافته و میلیاردها ريال از بیت المال هزینه خواهد شد و تجربه نشان داده که چنین مسایل فنی بدون نیروی تخصصی چه اتفاقاتی را دامن زده است، نگاه کنیم به حافظه کوتاهمدت، در 29 فروردین سال گذشته نیز شهرداری رشت (بدون توجه به تخصص و مسئولیت) لایروبی دو رودخانه اجرایی شد که در آن زمان نیز در گزارشی بدان پرداختیم(لایروبی گوهررود و زرجوب یا پاک کردن صورت مسأله؛ مردم از بوی تعفن رودخانهها کلافهاند)، این مساله در سال 1393 نیز روی داده و ….
________________________________
آقای حق شناس از شما انتظار کار کارشناسی داریم، ممکن است دوره استانداری شما خدای ناکرده کوتاهتر از عمر دولت بوده باشد، اما در این استان و کشور هستید و آینده را نظاره خواهیم کرد. آینده منتظر شماست.