نوبت به برداشت مصالح دریایی رسید؛

اکوسیستم گیلان در آستانه تهدید تازه

0 ۲۱

«داریوش اسماعیلی» رییس سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات ‌معدنی در نشست شورای صنعت، معدن و تجارت گیلان گفت: اگر به دلیل مسائل محیط‌زیستی و منابع طبیعی، محدودیت‌هایی در بهره‌برداری از معادن گیلان وجود دارد می‌توان از منابع معدنی دریا بهره گرفت.

 

وی اضافه کرد: طرح جامعی در خصوص برداشت مواد معدنی دریا در مناطق شمال و جنوب کشور در حال تدوین است.

 

مدتی است که گیلان برای تامین مواد اولیه و مصالح ساختمانی برای اجرای پروژه‌های عمرانی دچار مشکل است. نیاز سالانه استان به مصالح حداقل ۲۰ میلیون تن است که از این مقدار معادن کوهی و رودخانه‌ای استان حداکثر هفت میلیون تن مصالح تولید می‌کنند.

 

در حال حاضر برخی از پیمانکاران گیلان مصالح مورد نیاز خود را از استان‌های همجوار تهیه می‌کنند. کار تا بدانجا رسید که اردیبهشت امسال هادی حق‌شناس استاندار گیلان از تشکیل کمیته‌ ویژه برای شناسایی نقاط مستعد تامین مصالح پروژه‌ها در استان خبر داد.

 

با افزایش برداشت‌های قانونی و غیرقانونی شن و ماسه، رودخانه‌های مهمی مانند سفیدرود، پلرود، شفارود و پیربازار در معرض خطر فرسایش و تغییرات اکوسیستم قرار گرفته‌اند. ظرفیت‌های معدنی کوهی گیلان نیز اگرچه بالقوه مناسب هستند، اما برداشت بی‌رویه و بدون نظارت به زنجیره‌ای از بحران‌های طبیعی در گیلان دامن زده است.

 

رانش گسترده زمین در اشکورات رودسر، رانش زلزله‌وارِ خرشک رودبار و تلفات ناشی از سیلاب و رانش در تالش که بیش از میلیاردها تومان به ابنیه شهری و روستایی خسارت زد تنها بخشی از مورادی است که یکی از علل مهم آن‌ها برداشت بی‌رویه مصالح کوهستانی و رودخانه‌‌ای است.

 

در حالی که زمزمه‌هایی از تمرکز برداشت مصالح به‌سوی منابع دریایی شنیده می‌شود، هنوز مشخص نیست پیامدهای محیط‌زیستی چنین تصمیماتی چه خواهد بود. آیا ساحل‌نشینان گیلان نیز باید خود را برای فصلی تازه از تخریب و تهدید آماده کنند؟

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.