«باقر قدیری اصل» استاد تمام دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و نویسنده نامدار کتابهای درسی اقتصاد، در سن ۹۶ سالگی در گذشت.
«باقر قدیری اصل» از بنیانگذاران دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و نخستین استاد این دانشکده بود. از جمله مهمترین آثار وی میتوان به پول و بانکداری، اقتصاد خرد، کلیات علم اقتصاد و سیراندیشههای اقتصادی اشاره کرد که تا مدتها رفرنس تدریس در دانشگاهها بوده است.
مرحوم قدیری که از خانواده های اصیل و ملاکان بزرگ رشت بود، در سال ۱۳۰۶ در رشت به دنیا آمد و تحصیلات خود را تا دبیرستان در این شهر ادامه داد. سپس در سال ۱۳۲۹ به پاریس رفت. او طی مدت ده سال اقامت در فرانسه موفق به اخذ کارشناسی حقوق از دانشگاه پاریس، دیپلم سیاسی از انستیتوی مطالعات قضائی نیس فرانسه، دیپلم عالی اقتصاد سیاسی از دانشگاه پاریس، دیپلم عالی علوم اقتصادی و دکترای دولتی اقتصاد از دانشگاه پاریس شد.
او پس از بازگشت در مؤسسه تحقیقات اقتصادی دانشگاه تهران و دفتر طرح و بررسیهای وزارت دارایی فعالیتهای کاری خود را آغاز کرد و در تدوین و تهیه قانون مالیاتهای مستقیم (۱۳۴۵) و قانون پولی و بانکی (۱۳۵۱) همکاری داشت.
قدیری همچنین از سال ۱۳۴۴ به عنوان استادیار دانشکده حقوق و علوم سیاسی و اقتصادی دانشگاه تهران رسماً شروع به کار کرد و فروردین ۱۳۴۶ به درجه دانشیار و در سال ۱۳۵۴ به مقام استادی و سپس در بعد از انقلاب به استادی ممتاز دانشگاه تهران انتخاب شد.
از دیگر فعالیتهای آموزشی قدیری اصل میتوان به سرپرست دانشجویان دانشکده اقتصاد در زمان تأسیس، معاون دانشکده، عضو هیئت ممیزه، مدیر گروه، ریاست دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران قبل و بعد از انقلاب اشاره کرد.
وی دراندیشه و مکاتب اقتصادی، طرفدار کینز، نئوکنزینها و حضور مؤثر و باتدبیر دولت در اقتصاد بود و تأکید داشت که دولت نباید نسبت به زندگی مردم و معیشت و مشکلات اقتصادی بی تفاوت باشد و باید نظام تدبیر را تقویت کند.
دغدغههای میهندوستانه دکتر قدیری در هیچ سنی فروکش نکرد. پس از ۱۳۵۷ در برهه زمانی پرتورم فزاینده ایران، کاهش ارزش ریال و تنگنای معیشت مردم، وی آثار تاثیرگذار پول و تورم را به عنوان کتابهای درسی و بدون هیچ قراردادی برای تامین مالی آن از سوی یک سازمان دولتی به رشته تحریر درآورد.