پیشگیری، اصل و بنیان سیستم بهداشت است؛

به شایعات آلودگی آب دامن نزنیم

57

با توجه به بارش اخیر در رشت و روستا و شهرهای اطراف، شاهد بودیم که معضل آبگرفتگی معابر همچنان از چالش‌های جدی است که با آن دست و پنجه نرم می‌کنیم. در شهری که به باران‌های نقره‌ای می‌شناسیمش. علاوه بر آن بارش اخیر اینبار باعث طغیان رودخانه پیربازار و جاری شدن سیل در این شهر و تخلیه تعدادی از خانوار آن نیز شده است.

 

به چالش‌های خرد پیش روی حل این چالش بزرگ کاری ندارم، بلکه اینجا وظیفه خودم می‌دانم تا به عنوان یک کارشناس بهداشت محیط مرکز بهداشت شهرستان رشت با توصیه‌هایی کوچک به افزایش آگاهی عمومی و پیشگیری از بروز طغیان بیماری‌های ناشی از آب کمک کنم. تا باهم به حفظ و ارتقاء سطح سلامت خودمان کمک کنیم. خودمان و برای خودمان که جز این نمی‌تواند باشد.

 

پیش از هرچیز و مقدم بر هر نکته مهمی این اصل را از یاد نبریم در مواقع بحران، به شایعات دامن نزنیم و اخبار را از منابع موثق آن دنبال کنیم. اخبار و هشدارها باید از منبع موثق منتشر شوند و قابل رصد یا شناسایی باشند. اخبار غیرموثق آتشی‌ست که اول از همه ریسمان اعتماد را می‌سوزاند و اعتمادی که کمرنگ شد به سختی ساخته خواهد شد.

 

بنا بر آخرین پایش کنترل کیفی آب شرب در شهر رشت در تاریخ 20 و 21 بهمن 1403، کیفیت آب با بارش اخیر، تغییری نداشته است و مطلوب بوده است. این ارزیابی برچه اساسی است؟

 

این ارزیابی کیفیت براساس حداقل شاخص‌های سنجش سلامت آب شربِ تدوین شده توسط دو وزارت نیرو و بهداشت، شامل اندازه‌گیری پارامترهای کدورت، کلرآزادباقی مانده به عنوان ماده گندزدا برای آلودگی‌های ثانویه، باکتری‌های گرماپای و pH آب می‌باشد.

 

این روند به طور مستمر توسط کارشناسان بهداشت محیط شهرستان که در بخش‌های مختلف مشغول به کار هستند، انجام می‌گیرد و در صورت مطلوب نبودن وضعیت ابتدا از سایت و سایر راه‌های ارتباطی دانشگاه علوم پزشکی گیلان و مرکز بهداشت استان و شهرستان رشت اطلاع‌رسانی خواهد شد.

 

به عنوان کارشناس بهداشت محیط به علت مخاطراتی که می‌تواند در شبکه توزیع آب وجود داشته باشد که در ذیل به آنها اشاره می‌کنم، بهتر است و توصیه می‌شود بخصوص در مواقع بارندگی‌های شدید، آبگرفتگی و وقوع سیل ترجیحا از آب بطری شده مطمئن استفاده کنیم و یا آب را بجوشانیم (جوشاندن یکی از مطمئن‌ترین و دردسترس‌ترین روش‌های سالم‌سازی آب است اگر بدانیم که بهتر است پس از رسیدن آب به نقطه جوش دو تا سه دقیقه بعد آن را از روی شعله برداشته و سرد کنیم.

 

جوشاندن بیش از اندازه آب برای شرب مطلوب نیست) این بدان معنا نیست که آب حتما دارای آلودگی است بلکه صرفا برای پیشگیری از هر احتمال اندک خطری در شبکه توزیع آب می‌باشد، آلودگی آب را تایید نمی‌کند و صرفا بر پایه پیشگیری است که اصل و بنیان سیستم بهداشت بر آن مبتنی است.

 

به طور کلی باید بدانیم که :

  • بخصوص در مناطق حاشیه شهر رشت، شمار سکونتگاه‌های غیرمجاز رو به افزایش است و به دلیل عدم دسترسی کامل به خدمات شهری بعضا امکان دریافت انشعاب آب شرب را ندارند و بصورت غیرقانونی گاها از انشعابات غیرمجاز استفاده می‌کنند که می‌تواند احتمال آلوده شدن شبکه توزیع در آن محل را افزایش دهد. این آگاهی به ما کمک می‌کند تا با علم بر تاثیر این عمل غیرقانونی، هرکدام شهروندی آگاه و مطالبه‌گر باشیم.

 

  • نصب مستقیم پمپ بر روی شبکه آب، از منظر سلامت آب شبکه توزیع، کار صحیحی نیست و اینکار بخصوص در مواقعی که فشار آب شبکه کم است ( که به دلیل تراکم جمعیت در برخی از مناطق وجود دارد) باعث مکش آلودگی‌های ثانویه احتمالی از دیواره لوله‌ها و یا در صورت وجود نشتی یا هر شکستگی احتمالی در شبکه باعث مکش آلودگی‌ها از خارج از لوله به داخل شبکه آبرسانی منزل شما و خانوارهای نزدیک شما می‌شود(این موضوع بخصوص اگر در همسایگی شما خانه ای آب چاه شخصی را به شبکه وصل کرده باشد مشکل زاست).

 

    • بخصوص چنانچه در منزل خود و یا همسایگان فرد آسیب‌پذیر مثل سالمند، بیمار، زن باردار و یا کودک داشته باشید می‌تواند باعث بیماری آنها شود. بنابراین اگر با فشار آب مشکل دارید ابتدا یک مخزن ذخیره نصب و سپس پمپ را بعد از مخزن ذخیره نصب کنید. این توصیه ماست.

 

  • بدلایل زیاد از جمله تراکم بالای جمعیت نسبت به گذشته‌ها چه در بخش شهری و چه در بخش روستایی که رعایت حریم چاه آب با فاضلاب را کاهش می‌دهد، مهندسی نبودن چاه‌های فاضلاب، سطح بالای آب زیرزمینی، نفوذ پذیری بالای خاک، امروزه درصد بسیار بالایی از چاه‌های آب خانگی منطقه ما دارای آلودگی بالای میکروبی هستند.

 

  • به هیچ عنوان چاه آب خانگی را به شبکه لوله کشی آبی که مشترک آن هستید وصل نکنید. این کار آلودگی‌ها را به راحتی به شبکه آب خانه شما و همینطور سایر مشترکین محله منتقل می‌کند. اگر به هر دلیلی به استفاده از آب چاه خانگی خود مصر هستید، لوله‌کشی آن کاملا باید از شبکه لوله کشی که منشعب آن هستید جدا کنید تا احتمال آلودگی آب در محله خود را کاهش دهید.

 

  • اگر از مخزن ذخیره یا تصفیه خانگی استفاده می‌کنید نگهداری آن بسیار مهم است تا خود به منبع آلودگی آب شما تبدیل نشود. مخزن را به روش‌هایی که بهورز خانه بهداشت روستا یا کارشناس بهداشت مرکز بهداشت محل زندگی‌تان آموزش می‌دهد حداقل هر شش ماه یکبار شست‌وشو و گندزدایی کنید و فیلترهای تصفیه را به موقع تعویض کنید.

 

  • و در آخر چنانچه هرزمان با کیفیت و کمیت آب مشکل داشتید. اگر آب گل آلود است یا کدر شده و اگر در محله خود شکستگی لوله آب یا فاضلاب می‌بینید . شما یک پایشگر باشید با شماره 122 شرکت آب و فاضلاب و یا شماره 190 بهداشت تماس بگیرید و یا به بهورز و کارشناس بهداشت محیط منطقه خود اطلاع دهید.

نظرات بسته شده است.