تقویمها همهروزه ورق میخورند و مناسبتهای مختلف در برابر چشمهامان رژه میروند و در این میان برخی مناسبتها، میتوانند دریچهای باشند روبه سوی آگاهی. و اما ماه اکتبر و مناسبتی که بدان پیوند خورده، یکی از این دریچههاست.
ماهی که بر پیشانیاش عنوان «آگاهیبخشی دربارهی سرطان پستان» نقش بسته است. همهی ما میدانیم وقتی سرطان چون خرچنگ بر زندگی آدمی چنگ میاندازد، رهایی از آن آسان نیست و باز کم وبیش میدانیم که سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان است و پس از سرطان ریه، دومین عامل مرگ و میر ناشی از سرطان بین زنان محسوب میشود.
البته باز متاسفانه باید گفت بنا بر اظهارات معاون بهداشتی علوم پزشکی گیلان، در هر ۲۴ ساعت، ابتلای 3 زن به سرطان پستان در استان به ثبت میرسد. تردیدی وجود ندارد که این آمارِ تکاندهنده، یادآور ضرورتِ بذل توجه ویژه به این بیماریست.
کارشناسان مواردی چون ژنتیک و سابقهی خانوادگی، نژاد، هورمونها، افزایش سن، قرار گرفتن در معرض اشعه، چاقی، استعمال دخانیات، مصرف الکل و سبک زندگی ناسالم نظیر کمتحرکی و تغذیهی نامناسب را از جمله موارد موثر در ایجاد سرطان پستان میدانند.
واقعیت این است با وجود همهی وحشتی که از ابتلا به سرطان در جامعه موج میزند، تردیدی وجود ندارد که تشخیص زودهنگام سرطان پستان میتواند نویدبخش کنترل و حتی درمان این بیماری باشد.
در واقع پیش از آن که تودهای کوچک، قد بکشد و چنگ به اطراف بیافکند، چارهجویی و تمهیداندیشی طبیبان بسیار سهلتر از زمانِ پیشرفت بیماری، رخ میدهد؛ به تبع همین امر دشواریهای درمان و همچنین هزینههای آن برای افرادی که در مراحل ابتداییِ ابتلا به این بیماری قرار دارند، کمتر است.
و اما بخش مهمی از وقوع تشخیصِ زودهنگام سرطان پستان بسته به آگاهی، هوشیاری و احساس مسئولیت بانوان نسبت به بدن خویش است. دادهها حاکی ازاین است که روزانه 52 نفر در کشور به سرطان پستان مبتلا میشوند.
البته باید توجه داشت که در بسیاری از کشورها، سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان است، و آنچه در این بین باید مورد توجه قرار گیرد، تفاوت چگونگی مواجهه با این معضل در کشورهای مختلف است و همچنین آگاهی زنان در نقاط مختلف دنیا نسبت به این بیماری و اهمیتی که برای خودمراقبتی لحاظ میکنند.
لازم به ذکر است که نامیدنِ ماه اکتبر(9 مهر تا 9 آبان) با عنوان ماه جهانی آگاهیبخشی سرطان پستان به منظور ارتقاء توجه و اطلاعرسانی مناسب برای تشخیص زودهنگام و کنترل و درمان این بیماری، حاکی از اهمیت این معضل بزرگ در دنیا و نقش زنان در رویارویی با آن است.
کارشناسان بر این باورند که تصحیح سبک زندگی و رعایت مواردی چون پرهیز از مصرف غذاهای چرب و شور و همچنین غداهای حاوی مواد نگهدارنده، افزایش مصرف مواد غذایی مفید نظیر سبزیجات و میوهها، افزایش تحرک و ممانعت از چاقی میتواند از جمله تمهیداتی باشد که به کاهش ابتلاء به سرطان بیانجامد. آنها همچنین بر انجام معاینات دورهای در راستای خود مراقبتی تاکید دارند.
در واقع آن چه در تشخیص به موقع و درمان سرطان پستان ایفاگر نقش اساسی است، رسیدن زنان و دختران به این باور است که در عرصهی خودمراقبتی و انجام معاینات دورهای کوشا باشند.
در این راستا بر یادگیری و انجام معاینهی ماهانهی پستان توسط خود فرد از سن 20 سالگی به بعد، انجام معاینه از 30 تا 40 سالگی، هر دو سال توسط پزشک یا ماما و انجام معاینهی ترجیحا سالانه توسط پزشک یا ماما از 40 سالگی به بعد تاکید شده است.
البته آنهایی که سابقهی ابتلا به سرطان پستان در خانوادهشان وجود دارد، نیازمند توجه بیشتر به انجام بررسیهای لازم وزمانبندی خاص آن هستند. همچنین از یاد نباید برد غربالگری سالانهی ماموگرافی برای همهی زنان بالای 40 سال از جمله موارد مورد تاکید پزشکان در راستای تشخیص زود هنگام بیماری سرطان است.
ناگفته نماند که معاینهی اولیهی سرطان در همهی مراکز جامع خدمات سلامت صورت میگیرد و موارد مشکوک به مراحل بعدی غربالگری ارجاع داده میشوند.
در پایان باید گفت به دلیل اهمیت فراوان نقش زنان در تشخیص به موقع سرطان پستان، باید اطلاعرسانی لازم در این زمینه از سوی متولیان بهداشتی و رسانهها انجام گیرد و برای مواجههی مناسب با این بیماری بسترهای آموزشی، تشخیصی و درمانی مطلوب و متناسب با اوضاع و احوال اقشار مختلف جامعه مهیا شود.
«کارشناس پرستاری»
نظرات بسته شده است.