در رؤیای سفر آهسته و آرام به تالاب‌های گیلان

15

تجربه‌ی قایق‌سواری در تالاب‌ها و آبراهه‌های داخلی گیلان، همواره متأثر از عملکرد موتورهای پرصدا و فرسوده‌ای بوده که بطور همزمان باعث آزار مسافر، قایقران و محیط زیست می‌شوند.

 

چطور می‌توان به آهستگی و بدون صدای گوش‌خراش موتورهای بنزینی قدیمی، از آرامش و صدای طبیعی تالاب‌ها و رودخانه‌ها لذت برد و قدری از آلودگی‌های صوتی و شیمیایی آن ماشین‌ها کاست؟

 

ساده‌ترین راه‌حل، استفاده از موتورهای الکتریکی جدید است که بطور گسترده در کشورهای حساس به حفظ محیط زیست رواج یافته‌اند. اما همین راه‌حل در کشوری که ارتباط عادی تجاری‌اش با جهان قطع شده و فقر درآمدی عمومی، توان به‌روزرسانی تجهیزات را از مردم گرفته، بسیار دشوار به نظر می‌رسد.

 

با این همه از هم‌اکنون می‌توان به شرایطی فرضی اندیشید که دولت با ارائه‌ی مشوق‌ها و محدودیت‌ها، همه‌ی ذی‌نفعان و گروداران این کسب‌وکار را به استفاده از ابزارهای نوین ترغیب کند.

 

مشوق‌های در نظر گرفته شده برای صاحبان قایق‌ها می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

  1. پرداخت یارانه‌ای بخشی از هزینه‌های خرید موتورهای برقی و باتری‌ها با طراحی یک نظام کارآمد و دائمی در همکاری با اتحادیه‌ها
  2. اعطای تسهیلات بانکی با نرخ سود پایین برای تعویض موتورهای فرسوده
  3. اعمال معافیت‌های مالیاتی بلندمدت برای شرکت‌های تعاونی و قایقرانان
  4. ارائه‌ی مشوق‌های مختلف برای تولیدکنندگان و بازرگانان برای تولید و واردات موتورهای الکتریکی
  5. تدوین مکانیزم‌های ویژه قانونی و گمرکی برای جذب سرمایه‌گذاری خارجی در تولید موتورهای الکتریکی

 

چند سال پس از ارائه‌ی مشوق‌ها، اعمال محدودیت‌های زیر هم امکان‌پذیر می‌شود:

  1. محدودیت تردد قایق‌های بنزینی در مناطق حفاظت شده و سپس در تمام آبراهه‌های داخلی
  2. محدودیت واردات موتورهای بنزینی

 

و مهم‌ترین وظیفه‌ی دولت، توسعه‌ی زیرساخت‌های لازم برای فعالیت قایق‌های الکتریکی است:

  1. ایجاد ایستگاه‌های شارژ باطری در اسکله‌ها و سواحل
  2. توسعه شبکه برق محلی و اعطای تخفیف‌های مؤثر برای کاهش تعرفه‌ی مصرف ایستگاه‌های شارژ خصوصی

 

بدیهی ست که برای رفع نگرانی‌های استفاده از موتورهای الکتریکی در محیط مرطوب و در معرض خوردگی، دستورالعمل‌ها و استانداردهایی لازم است که می‌بایست توسط دولت فراهم شود. این استانداردها مدت‌هاست که در کشورهای مختلف تدوین شده و گرته‌برداری از آن‌ها کار دشواری نخواهد بود.

 

شرکت‌هایی که هم‌اکنون در صدر بازار تولید موتورهای الکتریکی در جهان هستند، عبارتند از:

  1. Yamaha: شرکت ژاپنی یاماها، نامی آشنا برای قایقرانان است و غالب موتورهای فعلی بنزینی مورد استفاده در گیلان از این برند هستند. یاماها مشهور به تولید محصولات باکیفیت و قابل دوام است و همین رویکرد را در تولید موتورهای الکتریکی قایق نیز به کار بسته است. یاماها موتورهای الکتریکی‌اش را با نام هارمو عرضه می‌کند.

 

  1. Torqeedo: شرکت آلمانی تورکیدو یکی از پیشروهای صنعت موتورهای الکتریکی است و بخش بزرگی از بازار غرب را در اختیار دارد.

  1. Mercury Marine: شرکت آمرکایی مرکوری لاین، یکی از مشهورترین برندهای تولید موتور قایق بوده که با رویکردی نوآورانه به بازار جدید موتورهای برقی وارد شده است.

 

  1. ePropulsion: این برند چینی به ارائه موتورهایی با قیمت پایین و کیفیت مناسب مشهور است و توانسته با همین سیاست بازار خوبی در سطح جهان پیدا کند.

  1. Bixpy: این شرکت آمریکایی، موتورهایی کوچک و قابل حمل برای قایق‌های کوچکی مثل کایاک می‌سازد.

 

  1. Haswing: این برند چینی هم به تولید موتورهای الکتریکی ارزان‌قیمت مشهور است.

 

  1. Elco Motor Yachts: این شرکت آمریکایی موتورهای الکتریکی گران‌قیمتی برای قایق‌های بزرگ و لوکس می‌سازد و محصولاتش به کیفیت بالا و عملکرد عالی مشهورند.

 

  1. Minn Kota: این شرکت آمریکایی، بازار قایق‌های ماهیگیری را هدف قرار داده و موتورهای الکتریکی‌اش از کیفیت بالایی برخوردارند.

 

  1. Oceanvolt: این برند فنلاندی برای قایق‌های بادبانی و قایق‌های تفریحی موتور الکتریکی می‌سازد. در نتیجه بیشتر موتورهایش در داخل قایق نصب می‌شوند.

 

  1. Vision Marine Technologies: این شرکت کانادایی با موتورهای الکتریکی باکیفیت و پیشرفته‌اش شناخته می‌شود و بخش قابل توجهی از بازار آمریکای شمالی را در دست دارد.

 

رؤیای سیاحت آرام و بی‌سروصدا در تالاب‌های گیلان، اگرچه دور از دسترس به نظر می‌رسد اما توجه به اهمیت محیط زیست و وجود بنگاه‌های اقتصادی بزرگی مثل منطقه آزاد انزلی می‌تواند قواعد اقتصادی این بازار را متفاوت کند و موتورهای الکتریکی را در دسترس مردم گیلان قرار دهد.

نظرات بسته شده است.