در آستانه افتتاح و آغاز بهره برداری از دو تقاطع غیرهم سطح شهر رشت (تقاطع شهید باهنر و کوی حمیدیان) این رسانه [جز کوششی که همکاران ما برای جذب نظرات و اندیشههای دیگران میکنند] آماده نظرات و دیدگاههای متخصصان و اندیشه ورزان دغدغه مند گیلانی است و در حوزه های مدیریت شهری از مهندسین عمران و شهرسازی تا مهندسین ترافیک و کارشناسان مدیریت انسانی و محیط زیست دعوت میکند تا نقد و نظرات خود را در چارچوب مطالبات شهروندی در این رسانه به اشتراک بگذارند.
البته این نخستین بار نیست که رسانه مرور در قالب پروندههایی از برخی پروژه ها و طرح های اقتصادی ـ اجتماعی استان، نظرات و دیدگاههای شهروندان و متخصصان حوزه های مختلف را جویا میشود و بازخورد آن را به مخاطبان خود منتقل میکند. در گذشته نیز، با طرح مباحث مختلف اقتصادی و اجتماعی همین روند را طی کرده است.
اما موضوع تقاطع غیرهم سطح از حیث دربرگیری زندگی و معیشت شهروندان و نیز تبعات و حتی دستاوردهای حاصل از آن احتمالا یکی از دلمشغولی های [اگر نگوییم درگیری ها و چالش ها] شهروندان در ماهها و سال های آینده خواهد بود.
این نامحتمل نیست که رسانه مرور به تدریج بتواند چنین طرح هایی را پیش از اجرا یا حتی طرح ـ نه الزاما متوقف ـ بلکه با کمک متخصصان و کارشناسان دلسوز استان از مسیرها و مجاری کارشناسی اصلاح یا در نهایت آسیب های آن را به نحوی ترمیم کند تا سختی و عسرت گذران روزمره زندگی برای شهروندان این شهر تا بدین حد دشوار نباشد.
چه آنکه، همگی میدانیم برخی از طرح ها و اجرای شتابزده پروژه های شهری در ادوار گذشته به رغم آنکه در موجودیت و اصالت آن هیچ شک و شبهه ای نیست اما نحوه اجرای آن به نوعی دچار کژراهه شده است که اگر اساسا وجود خارجی نمی داشت شاید شهروندان، کسبه و صنوف این شهر روزگار بهتری را سپری می کردند.
احداث تقاطع غیرهم سطح شهر رشت، چه تقاطعات دهه ۸۰ و چه تقاطعات در حال احداث این روزهای شهر، از آن جنس پروژه هایی است که افتتاح آن در روزهای نخست لبخند را به چهره شهروندان می نشاند و امید و نشاطی را زنده می کند که این شهر پویا است و مدیران شهر برای موانع و مشکلات درون شهری، راهی را جستجو کرده اند اما به مرور و پس از آسیب های احتمالی بر روح و روان شهروندان، داغی را در حافظه جمعی شهروندان زنده می کند که تقاطعات قبلی بر حافظه ما نهاده است.
از همین رو، این رسانه اگرچه می داند برای اصلاح یا ترمیم این تقاطعات مجال چندانی باقی نمانده و سخن از آراء کارشناسی در این روزهای مواج متورم شاخص های کلیدی اقتصاد ملی، شاید تغییری ماهوی ایجاد نکند اما طرح این مباحث همزمان با افتتاح آن، می تواند تلنگری را ایجاد نماید که نهاد متولی و مجری پروژه میثاق فعال مایشاء نیست و چنانچه منویات، الزامات و البته فرامین اسناد بالادستی و نهادهای نظارتی مورد توجه و مداقه قرار نگیرد آسیب این نوع پروژه ها به مراتب بیشتر از منفعت عمومی آن در زندگی شهروندان خواهد بود و در آینده میبایست نسبت به اتلاف منابع ـ اعم از منابع عمومی و منابع داخلی حاصل از عواید و عوارض مردمی ـ، پاسخگوی مطالبات واقعی شهروندان این شهر باشد.
بنابراین بایسته است که اندیشمندان و متخصصان دلسوز و مجرب استان نسبت به یکی از شریان های حیاتی شهر رشت، واکنش درخوری را از خود بروز دهند تا آنچه را که خود داریم از دیگران تمنا نکنیم.
بدین ترتیب کارشناسان و متخصصان میتوانند از صدر تا ذیل این پروژه ها از روند برگزاری مناقصات تا روند جانمایی و اجرای بیکم و کاست سازهها و هزینه های مترتب بر آن و همچنین الزامات و مطابقت آن با اسناد بالادستی تا پیامدهای زیانبار مصارف سوخت و آلودگی مترتب بر محیط زیست شهروندان نظرات خود را بی هیچ پرده پوشی بیان دارند.