دومین رویداد تداکس در رشت برگزار شد؛

تحقق 30 درصدی اهداف شهر خلاق خوراک

38

دومین رویداد تداکس (TEDx) با رویکرد خوراک و نوشیدنی در شهر رشت، نخستین شهر خلاق خوراک‌شناسی ایران در سازمان جهانی یونسکو با حضور چهره‌های سرشناس ملی در این حوزه در تاریخ یکم اسفند ماه سال جاری برگزار شد.

 

«روشن بابایی همتی» دکترای تخصصی گردشگری بعنوان سخنران اصلی این رویداد گفت: تاکنون تنها 30 درصد در زمینه تحقق زمینه‌های لازم برای عنوان رشت شهر خلاق خوراکی‌ها توفیق داشته‌ایم.

 

وی با اشاره به حضورش در هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی گردشگری ایران افزود :در کرمانشاه که سال 1400 بعنوان شهر خلاق خوراک ثبت جهانی شده کارهای عظیمی صورت گرفته از جمله در رویداد پخت ماهی در چین با بیش از 10 هزار آشپز شرکت کرده و اسم این شهر را در گینس ثبت کرده‌اند با این که این کرمانشاه دریا و ماهی ندارد ولی زودتر از ما این اتفاق را رقم زده است.

 

بابایی همتی ادامه داد: کرمانشاهی‌ها پنیر محلی‌شان را در فرایبورگ ثبت کرده‌اند. یا بنا به پیشنهاد ایتالیا که مرجع شهر خلاق است، نان محلی‌شان را در کتاب نان ثبت کرده‌اند. خیلی از کارهایی که ما می‌توانستیم اینجا انجام دهیم و در فرمت اصلی یونسکو نوشته‌ایم، موزه خوراک و پارک صبحانه که احتمالا تا یکی دو ماه دیگر افتتاح خواهیم کرد و خیلی از موارد دیگری که می‌شود در خصوص آن صحبت کرد.

 

دکتر روشن بابایی: برای موفقیت و از میدان به در کردن رقبا باید نوآوری داشته باشیم و مزیت رقابتی ایجاد کنیم. امروز غذا دروازه‌ای برای فرهنگ است.

 

این متخصص گردشگری کسب مهارت و ایجاد شهری تخصص محور را برای دستیابی به اهداف شهر خلاق خوراک الزامی دانست و اذعان کرد: برای موفقیت و از میدان به در کردن رقبا باید نوآوری داشته باشید و مزیت رقابتی ایجاد کنیم. امروز غذا دروازه‌ای برای فرهنگ است. مخصوصا در سال 2025 که واژه گاسترونومی، سفیر فرهنگی را می‌بینید.

 

وی تصریح کرد: گاسترونومی یکی از مهم‌ترین علوم زندگی می باشد که وظیفه بخصوص آن بررسی ارتباط بین غذا و فرهنگ است. در دنیای امروزی گاسترونومی را باید یکی از موارد مهم جذابیت فرهنگی برای افراد توریست و گردشگر دانست. غذا همواره یکی از نیازهای اولیه و اساسی بشر از ابتدای خلقت تاکنون بوده و هست. لذا کسب و کارهای مرتبط با صنعت رستوران، غذا و نوشیدنی همیشه پایدار و مداوم می‌باشد.

 

همتی بابایی اذعان کرد: امروزه غذا نیز مثل آب و هوا و جاذبه‌های گردشگری حائز اهمیت بسیار شده تا جایی که استفاده از غذای محلی برای کسب سود یک جاذبه گردشگری است .

 

دکتر بابایی با اشاره به اهمیت تعداد پیشینه غذایی، تعداد رستوران‌ها و سرآشپزها برای شهر خلاق خوراک‌شناسی یادآور شد: پیشنهادهایی را با همکاران برای ایجاد موزه خوراک ارتباط با سایر شهرهای خلاق و برقراری ارتباط با شهرهای خلاق خوراک ارائه دادیم که بتوانیم سیستم دانشگاهی خود را از طریق اکادمی هایی مثل سوئیس ارتقا دهیم .

 

وی تصریح کرد: ما زبان غذایی خیلی خوبی داریم در سطح دنیا شاید هیچ کشوری چنین زبان غذایی نداشته باشد. مانند آش برای نذر، گندم ارزش، کیک مراسم تولد، خرما یادبود. چرا که هم تیره است هم داروی ضد افسردگی و سبزی پلو ماهی که سنت است. اما تنها غذایی که از ایران روی مبحث جهانی هایلایت شده چلوکباب است .

 

بابایی بیان کرد: یکی از کارهای پردرامد در حوزه آشپزی نوشتن کتاب است. از سال 1338 که فهیمه اکبر کتاب طباخی گیلان را نوشت بعد استاد زری آذرپیرا کتاب بهشت خوراک گیلان را با  200 دستور غذا تالیف کرد. این کتاب یکی از آن اطلاعاتی که ما باید به یونسکو بدهیم .

 

این متخصص گردشگری اضافه کرد: ما روی گاسترو دیپلماسی یعنی عمل اشتراک‌گذاری میراث فرهنگی از طریق غذا هیچ کاری انجام نداده‌ایم. در حالی که امریکا که پیشینه غذایی چندانی ندارد. سرآشپز کاخ سفید پیشنهاد داد کل غذاهای امریکا را به صورت یک پکیج در کل سفارتهای این کشور ارائه و آموزش دهد به شرط این که یکی از غذاهای امریکایی وارد منوی این کشورها  شود و این خیلی کار قشنگی است.

 

دکتر بابایی ضمن اشاره به جوایز بی‌شمار مکزیکو سیتی و سیسیل ایتالیا همین طور جشن طلای سبز برداشت پسته عنواک کرد: غذا بعنوان یکی از فاکتورهای جذب گردشگر محسوب می‌شود.  تقریبا از هر 5 مسافر یک نفر مسیر خود را به خاطر تجربیات اشپزی انتخاب می‌کند .

 

بابایی گفت: سابقا قبل از پرواز فقط رزرو هتل داشتیم. دردنیای جدید رزرو رستوران هم اضافه شده  و از همه مهم‌تر در سال 2025 رستوران هتل در جذب گردشگر رتبه یک را گرفته یعنی 60 درصد انتخاب ها به خاطر رستوران است. 25 درصد اتاق 15 درصد خدمات شخصی سازی شده است.

 

وی ابراز کرد: در سال 2025 شاهد تغییرات زیادی در این زمینه هستیم. بنابراین بدن ما هم تغییر می‌کند. پس باید دنبال الگویی باشیم که از آن درست استفاده کنیم. گزینه‌های سلامت آگاهانه و گیاهی ادغام شده کسانی که دنبال غذاهای سبز هستند.

 

این متخصص گردشگری تصریح کرد: از قدیم از غذا به عنوان دارو یاد شده و بعنوان دارو در خیلی کشورها استفاده می‌شود. بقراط جمله ای دارد که می‌گفت بگذارید غذای شما اولین داروی شما باشد و این نکته‌ای است که ما در سال 2025 داریم در موردش صحبت می‌کنیم .

 

وی در ادامه به اهمیت فناوری و شخصی‌سازی سفر و توجه به علاقه مشتری و کیفیت غذایی برای رونق گردشگری اشاره کرد و گفت: تاثیر رسانه‌های اجتماعی بر انتخاب مقصد که خیلی الان دارد بلد می‌شود با پلتفرم اینستاگرام که اکنون در شبکه‌های اجتماعی ایران بیشتر مورد توجه است.

 

دکتر بابایی اظهار کرد: کلید واژه جدید نیوستالژی ترکیب نوستالژی و یک موضوع جدید که می‌تواند خیلی خلاقانه شکل بگیرد و یک غذای محلی قدیمی دوباره به شکل جدیدی معرفی شود.

 

در ادامه این مراسم سنبل بهمن یار فارغ‌التحصیل مدرسه معتبر کوردون بلو فرانسه، به عنوان یکی از پیشگامان آموزش شیرینی‌پزی فرانسوی در ایران به بیان تجربیاتش در ورود به این عرصه پرداخت.

 

او اولین کسی بود که سیستم آموزشی شیرینی‌پزی فرانسوی را به سبک مدارس حرفه‌ای جهان، به‌ صورت ترمی و با سطوح پایه و پیشرفته، در ایران مرسوم کرد. این نوآوری در آموزش باعث ارتقای سطح مهارت‌های قنادی در ایران شده و استانداردهای بین‌المللی را به کارگاه‌های آموزشی داخلی معرفی کرده است.

 

تثبیت برند یونسکو در زمینه شهر خلاق خوراک‌شناسی

«روهام قلیچی» مدیرعامل گروه کاشف هم در جریان برگزاری این رویداد گفت: این رویداد برای دومین بار است که در شهر رشت با حضور و مشارکت بیش از ۷۰۰ نفر از دست‌اندرکاران و فعالان حوزه خوراک و نوشیدنی شهر رشت برگزار می‌شود.

 

روهام قلیچی افزود: از اتفاقات فوق‌العاده‌ای که پس از برگزاری اولین رویداد رخ داد، چندین سفر پیوسته به کشور سوئیس بود که منجر به امضای یک قرارداد بسیار مهم در حوزه خوراک‌شناسی شد. این قرارداد به تثبیت برند یونسکو در زمینه شهر خلاق خوراک‌شناسی بسیار کمک می‌کند.

 

روهام قلیچی از قرار گرفتن خوراک‌های محلی رشت و معرفی آنها در منوی آموزشی مدرسه عالی هنرهای آشپزی سوئیس خبر داد و گفت: این خوراک‌ها به عنوان بخشی از آموزش‌های منو ملل دانشجویان بین‌المللی در سوئیس تدریس خواهد شد.

 

وی این قرارداد را شامل تبادل هنرجو بین دو کشور و برگزاری همایش‌ها و رویدادها، از جمله رویداد تداکس خوراک و نوشیدنی به صورت مشترک و با مجوز رسمی و نظارت نماینده رسمی سوئیس پریمیوم اجوکیشن ذکر کرد.

 

روهام قلیچی در ادامه به این نکته اشاره داشت که یکی از بندهای قرارداد فی‌مابین، قرار دادن خوراک‌های محلی رشت و معرفی آنها در منوی آموزشی مدرسه عالی هنرهای آشپزی سوئیس خواهد بود و این خوراک‌ها به عنوان بخشی از آموزش‌های منو ملل دانشجویان بین‌المللی در سوئیس تدریس خواهد شد.

 

لازم به ذکر است؛ این رویداد با حمایت گروه رستوران‌های رازقی،گروه سولیکو (کاله)،مجموعه قهوه خانه، چای گیلناز، هلدینگ هستی، مجموعه سحر خیزان، اسنپ استور، پک فود(سپید ماکیان)، گیلا سیستم (سپیدز)، مجموعه آیرال و فرهنگسرای گردشگری، اتحادیه رستوران‌داران و تالارداران و همچنین اتحادیه کافی شاپ، آبمیوه و بستنی برگزار شد.

 

عکاس:نگین عیناوی‌پور

نظرات بسته شده است.