آیین رونمایی از کتاب« مفاهیم کلیدی در مطالعات جنسیت» نوشته جین پیلچر و ایملدا ایلهان با حضور زهره اسدپور دانشآموخته رشته مطالعات جنسیت در دانشگاه لندن و مترجم اثر در خانه فرهنگ گیلان برگزار شد.
در ابتدای مراسم دکتر «آزاده ثامنی» روانشناس و پژوهشگر دربارهی این کتاب، اهمیت و نقش آن بیان کرد: کتاب «مفاهیم کلیدی در مطالعات جنسیت» خواننده را با زیربناییترین مفاهیم این حوزه آشنا و حتی موجبات تغییر نگاه او را فراهم میکند. کلیدی بودن و وسعت دامنه این مفاهیم راه را برای درک سایر متون چه در حوزه مطالعات جنسیت و زنان و چه سایر حوزههای علوم انسانی همچون جامعهشناسی، روانشناسی و حتی ادبیات میگشاید.
وی بیان کرد: از نکات ارزشمند کتاب توضیح ساده و شفاف واژههای پیچیده و چند وجهی است. خصوصیتی که زهره اسدپور با چیرهدستی از عهده حفظ آن در ترجمه برآمده. آشنایی مترجم با مفاهیم حوزه جنسیت از آنجا که خود دانشآموخته رشته مطالعات جنسیت در دانشگاه لندن است و از دیگر سو دانش وی درباره قواعد زبان و ادبیات فارسی کمک کرده تا بدون استفاده از کلمات بیش از حد پیچیده و آکادمیک، مفاهیم را بدون کاستن از معنای مورد نظر نویسندگان، به خواننده فارسی زبان منتقل کند.
کتاب خواندن و نظریه خواندن ضرورت است
در ادامه «زهره اسدپور» مترجم کتاب در خصوص مساله مطالعات زنان/جنسیت و اهمیت مطالعه نظری و جایگاه این کتاب در مطالعهی نظری سخن گفت. زهره اسدپور با اشاره به تاریخچه شکلگیری رشته مطالعات جنسیت در غرب و رشته مطالعات زنان در ایران به اهمیت مطالعه نظری و ارتباط مطالعات نظری با پراتیک اجتماعی پرداخت.
وی تصریح کرد: مطالعه نظری میتواند چشماندازهای پراتیک اجتماعی را وضوح بیشتری ببخشد و از آزمون و خطاهای ناشی از بیتجربگی جمعی بکاهد. مترجم اثر با اشاره به این که اگر جایگاه نظریه پردازی را بدانیم به اهمیت و تاثیرگذاری آن پی میبریم تاکید کرد: ما نیازمند توجه به تجربیات جهانی هستیم که نظریهها از دل آنها بیرون آمده برای مثال برابری دستمزد زنان و مردان در مشاغل یکسان. خشونت خانگی یا امثال این.
او در ادامه به جایگاه کتاب «مفاهیم کلیدی در مطالعات جنسیت» را در وضوح بخشی و جلوگیری از تشتت در کاربرد مفاهیم مهم نظریه فمینیستی پرداخت. اسدپور عنوان کرد: دانستن آنچه در غرب گذشت و نظریه از درون آن متولد شد موجب میشود که ما قادر باشیم در همین نقطهای که قرار داریم نگاهی داشته باشیم به آنچه پیش میآید و برایش برنامهریزی داشته باشیم. مطالعه نظری نه در سطح فردی که در سطح اجتماعی و تبیین و ورود این بحثها در گفتمان حاکم ضروری است و هر کدام از ما باید بخشی از آن باشیم.
بخش پایانی مراسم به پرسش و پاسخ دربارهی کتاب اختصاص پیدا کرد.
در مورد کتاب « مفاهیم کلیدی در مطالعات جنسیت»
کتاب که توسط نشر ژرف منتشر شده با پرداختن به مفاهیم کلیدی مطالعات جنسیت، مروری کرده است بر تاریخ اندیشهی فمینیستی، و بحث و جدلهایی که همواره موجب غنای نظریه فمینیستی شده است. کتاب از تردیدهایی میگوید که پیدایش رشته مطالعه جنسیت، میان فمینیستها پدید آورد با این سوال اساسی که چرا مطالعات جنسیت به جای مطالعات زنان؟ آیا این گامی دیگر در فاصله گرفتن از ماهیت جنبشی فمینیسم نیست؟ در طول کتاب بارها و بارها با کشمکشی مواجه میشویم میان تعهد به جنبشی اجتماعی که خواستار تغییراتی گاه رادیکال در مناسبات جنسیتی است و نظریهای که بالیدن خود را مدیون فضایی دانشگاهی است.
عکاس: افسانه یزدانی