برداشتهای بیرویه مصالح از رودخانههای گیلان چالش اصلی محیط زیست گیلان است. این برداشتها به جهت تامین مصالح ساختمانی در پروژه های عمرانی است. با این حال امروز معاون هماهنگی امورعمرانی استاندار گیلان تایید کرد درحوزهی تامین مصالح ساختمانی از رودخانهها با مشکل مواجه هستیم و رودخانههای استان دیگر حجم و ظرفیتی برای برداشت مصالح و شن و ماسه ندارند.
«علیاوسط اکبری مقدم» با اشاره به اینکه پشت سد منجیل میلیونها مترمکعب مصالح برای زیرسازی جاده ها وجود دارد از پیمانکاران خواست پیگیر استفاده از این ظرفیت قانونی برای توسعه پروژههای جادهای باشند. وی با تاکید به اینکه پروژههای راه آهن و آزاد راهها بیشترین حجم مصالح را مصرف میکنند گفت: تامین مصالح در داخل شهرستانها برای پروژهها امکانپذیر نیست.
درعین حال امروز«وحید خرمی» مدیرعامل آب منطقه ای گیلان نیز برداشتهای بیرویه مصالح ساختمانی از بستر رودخانههای استان را عامل اصلی وقوع سیلاب عنوان کرد و از کاهش صدور مجوزهای برداشت از رودخانههای استان خبر داد و افزود: از ۳ سال گذشته تاکنون مجوز میزان برداشت شن و ماسه در گیلان به یک سوم کاهش یافته و از ۲ میلیون متر مربع در سال به ۶۰۰ هزار مترمربع کاهش یافته است.
کمبود مصالح مورد نیاز پروژههای عمرانی استان موضوع جدیدی نیست. ماههای گذشته برخی از نمایندگان و استاندار گیلان، کمبود مصالح ساختمانی را علت کندی اجرای پروژهای مهم گیلان عنوان کرده بودند، پروژههای ملی که عمدتا در حوزهی ساخت راه های ارتباطی استان هستند. «ارسلان زارع» استاندار بارها نسبت به تعلل پروژههای ملی از جمله راه آهن رشت وانزلی و آستارا به دلیل کمبود مصالح ساختمانی انتقاد کرده بود.
اما برداشتهای بی رویه از بستر رودخانهها و کمبود مصالح ساختمانی در حالی در استان عنوان میشود که در تکمیل پروژه های عمرانی، ازظرفیت معادن کوهی استان به خوبی استفاده نشده است. پیشتر«فرهاد دلق پوش» رییس سازمان صمت گیلان گفته بود: بسیاری از نیازهای پروژههای عمرانی استان وابسته به فعالیت معادن و صدور مجوزهای جدید است. معادن کوهی استان فرصت مناسبی برای تامین مصالح پروژههای عمرانی است اما عدم همکاری مناسب و بخشی نگری برخی دستگاهها و ارگانها مانع بسیاری از فعالیتهای معدنی و عمرانی دراستان گیلان شده است.
گفتنی است ۶۰ درصد معادن استان رودخانهای و ۴۰ درصد معادن کوهستانی هستند. سال گذشته فقط در محدودهی رودخانه سفید رود ۲۴ مجوز برداشت شن ماسه، از سوی سازمان صمت استان صادر شد. این در حالیست که رودخانهی سفیدرود به دلیل برداشتهای بیرویه شن و ماسه به شدت تخریب شده است.