همزمان با بلندترین شب سال، بیش از دهها هکتار از اراضی جنگلی هیرکانی استان به دلیل وزش باد گرم طمعه حریق و آتش سوزی شدند.اما نکته قابل توجه در این آتش سوزیها ارایه آمارهای متناقض از میزان سطوح اراضی جنگلی از سوی نهادهای مختلف است.
جریانهای جنوبی و وزش باد گرم که از روز۲۷ آذر ماه در ارتفاعات و مناطق جنگلی استان آغاز شد، شب گذشته شدت گرفت و سرعت آن به ۹۰ کیلومتر بر ساعت در مناطق جلگهای و ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت در مناطق کوهستانی و ارتفاعات رسید. به گفته «عباس صابر» معاون عمرانی استانداری گیلان برآوردهای اولیه از خسارت ۲۰ میلیارد تومانی به تاسیاست زیربنایی استان حکایت دارد.
اما در حالیکه مدیرکل ستاد مدیریت بحران استانداری از حریق ۵۰ هکتار از عرصههای جنگلی در شهرستانهای سیاهکل، لاهیجان، رضوانشهر و رودبار به مرور خبر میدهد، فرمانده یگان حفاظت منابع طبیعی استان میگوید: این آتش سوزی بیش از ۱۳۰ هکتار از اراضی جنگلی در ۱۰ شهرستان را طعمه حریق کرده است.
احراز آتش سوزی عمدی در اراضی جنگلی گیلان
«امیر مرادی» در گفتگو با مرور با بیان اینکه تا صبح امروز آتش سوزی در کلیه مناطق مهار شده میافزاید: این حجم از آتش سوزی در استان بی سابقه بوده اما با توجه به اینکه حریق در سطوح پایین و کف اراضی جنگلی و بیشتر در درختان فرسوده، پوسیده و برگهای خشک رخ داده با کمک عوامل منابع طبیعی، نیزوهای هلال احمر، بسیج و همیاری مردم محلی موفق به مهار آن شدیم.
مدیر کل بحران استان با تأکید به عمدی بودن شروع آتش سوزیها اظهار میکند: به دلیل گستردگی مناطق و همزمانی وزش باد گرم تاکنون کسی دراین باره شناسایی نشده است اما عمدی بودن آن محرز است. متأسفانه مدراک و مستندات عمدی بودن شروع حریقها برای ارایه به دادگاه را در اختیار نداریم.
وی مجموع سطوح آتش سوزی در مناطق جنگلی در شهرستانهای سیاهکل، لاهیجان، رضوانشهر و رودبار را در حدود ۵۰ هکتار اعلام کرده و میگوید: به دلیل سرعت وزش باد و سطحی بودن آتش سوزی دراراضی جنگلی امکان خاموش کردن آتش با استفاده از بالگرد وجود نداشت.همچنین بیشتر مناطق در ارتفاعات و دور از دسترس ماشین آلات آتش نشانی بودند که به ناچار با کمک نیروی انسانی موفق به مهار آن شدیم.
۱۳۰ هکتار عرصه جنگلی در آتش سوخت
از سوی دیگر «محمد قربانی لرد» فرمانده یگان حفاظت از منابع طبیعی استان آمار دیگری از میزان گستردگی آتش سوزی در شب گذشته به مرور اعلام کرد. قربانی لرد اضافه میکند: آتش سوزها در ۳۰ منطقه جنگلی و در سطح ۱۳۰ هکتار در ۱۰ شهرستان رخ داده است.
آتش سوزها در ۳۰ منطقه جنگلی و در سطح ۱۳۰ هکتار در ۱۰ شهرستان رخ داده است. طی ۵ روز گذشته در حدود ۷۷ فقره آتشسوزی در اراضی جنگلی و مرتعی گیلان رخداده است
وی با بیان اینکه تا صبح امروز آتش در سیاری از مناطق خاموش شد تأکید میکند: به دلیل وجود درختان قطور پوسیده در کف جنگل ممکن است به صورت لکهای در برخی از مناطق جنگلی سیاهکل، لاهیجان و رودبار حریقهای پراکندهای داشته باشیم که البته نیروهای یگان حفاظت از جنگلها در مناطق حضور دارند و همزمان با شروع بارشها به زودی این لکهها خاموش میشوند.
فرمانده یگان حفاظت از جنگلهای استان با اشاره به اینکه طی ۵ روز گذشته در حدود ۷۷ فقره آتشسوزی در اراضی جنگلی و مرتعی گیلان رخداده است از تحت کنترل بودن این عرصهها خبر میدهد و میگوید: خوشبختانه با حضور نیروهای همیار محلی و بسیج در این مناطق مشکلی ازلحاظ نیرویهای انسانی در حریق نداشتیم.
قربانی میافزاید: از مجموع ۱۳۰ هکتار عرصه جنگلی که دچار آتش سوزی شد در حدود ۱۲۴ هکتار درختان پهن برگ جنگلی واقع شدهاند که به دلیل سطحی بودن حریق آسیب چندانی به این درختان وارد نشده است.
آتش به جان ۳۰ منطقه جنگلی
«نسیم طواف زاده» فعال زیست محیطی گیلان اما راوی آمارهای دیگری از وسعت و شدت آتش سوزیها درمناطق مختلف گیلان است. او به مرور اظهار میکند: در ۱۰ شهرستان به طور قطع وقوع حریق داشتیم و براساس آمارهای فعالین زیست محیطی ۳۰ منطقه جنگلی در این شهرستانها دچار آتش سوزی شدند.
مدیرعامل موسسه زیست محیطی سبز کاران بالان با تأکید با اینکه فقط در شهرستان سیاهکل حدود ۵۰ هکتار از عرصههای جنگلی دچار آتش سوزی شد میگوید: به نظر میرسد هنوز آمارها دقیق نیست و با ارایه اطلاعات از سوی ادارهی کل هواشناسی استان آمارهای دقیق تری به دست میآید، اما برآوردهای اولیه از فعالین زیست محیطی شهرستانها از وسعت ۳۰۰ هکتاری آتش سوزیها دراین مناطق حاکی است.
بالغ بر ۱۰ هکتار ازعلفزارهای و جنگلهای مناطق روستایی رشته رود، حبیب آباد و مازیان منطقه سراوان رشت نیز دچار آتش سوزی شدند و خطر آتش بیش از همه خانههای روستای مازیان را تهدید میکرد.
وی شروع این آتش سوزیها را از رودبار و امتداد آن را تا ارتفاعات رودسر اعلام کرده و میگوید: گرما و خشکی برگها و تنک شدن جنگلها و بخشی نیز عوامل عمدی انسان ساز در فرایند گسترش این آتش سوزیها دخیل بودند. این فعال زیست محیطی نیز به سطحی بودن آتش سوزیها در اراضی جنگلی اشاره میکند و میافزاید: فقط در منطقه جنگلی لیالستان لاهیجان حریق تا پوشش تاج جنگلی رسید.
وی گونههای موجود در این مناطق را شامل اکثر گونههای بومی مانند راش، ازگیلی،افرا و توسکا اعلام کرد.
گفتنی است: به گفته «شهرام مؤمنی» رییس سازمان آتشنشانی رشت به فارس بالغ بر ۱۰ هکتار ازعلفزارهای و جنگلهای مناطق روستایی رشته رود، حبیب آباد و مازیان منطقه سراوان رشت نیز دچار آتش سوزی شدند و خطر آتش بیش از همه خانههای روستای مازیان را تهدید میکرد که خوشبختانه با تلاش تیمهای حاضر اعم از آتشنشانان، منابع طبیعی، دهیاری و افراد محلی آتش مهار شد.