آمارها از افزایش فزاینده بروز سرطان در گیلان حاکی است. سرطان در این استان بعد از بیماریهای قلبی و عروق، دومین عامل مرگ و میر محسوب میشود و طبق آمارهای دانشگاه علوم پزشکی سالانه بالغ بر ۲۳۰۰ نفر معادل ۲.۵ درصد جمعیت کل استان در اثر این بیماری جان خود را از دست میدهند.
طبق بررسیهای انجام شده؛ سرطانهای معده و روده شایعترین نوع سرطان درگیلان هستند و بعد از آن نیز سرطان پستان و روده بزرگ شیب بزرگتری در استان دارند. همچنین سرطان روده بزرگ نسبت به میانگین، شیب سه برابری دارد که بیشترین میزان آن نیز در شرق گیلان دیده شده است.با این حال این استان تاکنون از وجود مرکز جامع سرطان بی بهره بود.
در همین رابطه «سید محمود رضوانی» معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی گیلان از احداث نخستین مرکز جامع سرطان با تلاش بخش خصوصی در بیمارستان رازی رشت خبر داد.
به گفته رضوانی سالانه دو هزار و ۲۰۰ تا دو هزار و ۳۰۰ تن در این استان در اثر ابتلا به سرطانها جان خود را از دست میدهند. چنانچه در سال ۱۴۰۱، مرگ و میر در گیلان در اثر سرطانها حدود دو هزار و ۶۰۰ تن بوده که معادل ۱۶ درصد کل مرگ و میرها میشد.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی با اشاره به اینکه درمان سرطان در گیلان و بهویژه در مرکز استان با توان بخش دولتی و خصوصی انجام میشود تأکید کرد: این استان علیرغم اینکه از استانهای درگیر انواع سرطانها به شمار میرود، فاقد مرکز جامع سرطان است تا فرایند غربالگری، نمونهبرداری، تشخیص و درمان را توأمان با یکدیگر آغاز و به درمان نهایی بیمار ختم کند.
لازم به ذکر است: خرید دستگاه شتاب دهنده خطی انرژی بالا (رادیوتراپیهای انرژی) به ارزش ریالی ۶ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان و خرید پتاسکن مرکز جامع سرطان با اعتباری بالغ بر ۴۲ میلیارد تومان برای مرکز جامع سرطان رشت از طریق هیئت امنای ارزی وزارت بهداشت انجام شده است. همچنین در راستای توسعه مشارکت، برقراری عدالت و ارتقای نظام سلامت و توزیع متوازن امکانات و تجهیزات سلامت محور، سال گذشته مراکز غربالگری و شیمی درمانی سرطان در بندرانزلی و تالش راهاندازی شدند