توجه به حمل و نقل جادهای از مهمترین نیازهای روستائیان گیلان است که به عنوان یکی از زیرساختهای مهم در توسعه استان محسوب میشود. درحال حاضر روستاهای گیلان از عقب ماندگی شدیدی در بخش آسفالت راه روستایی رنج میبرند. این درحالیست که ارائه خدمات عمومی و امکانات زیربنایی در نقاط روستایی از مهمترین مطالبات روستاییان است.
محورهای فرعی و روستایی گیلان از جمله محورهای پر تردد استان هستند که همه ساله بخش زیادی از تصادفات در آنها رخ میدهد. تردد تیلر و سایر ماشین آلات کشاورزی در این محورها از کیفیت آسفالت راههای روستایی به شدت کاسته است. از سوی دیگر علیرغم اجرای نهضت آسفالت در سالهای گذشته هنوز بیش از ۴۰۰ کیلومتراز راههای روستایی شهرستان رشت خاکی و از آسفالت محروم هستند. بر اساس آمارهای اداره کل راهداری،هنوز ۵۷ درصد راههای روستایی گیلان از جاده آسفالته محرومند.
روز گذشته «علی فتح اللهی» فرماندار رشت از نیاز به اعتبار ۶ میلیارد تومانی برای اجرای بهسازی و آسفالت جادههای روستاهای خناچاه، لچه گوراب، بیجاربنه و کیژده خبر داد.
فرماندار رشت در ادامه به مرور اضافه کرد: در شهرستان رشت ۵۹ درصد راههای روستایی آسفالت شدهاند و این میزان از میانگین استان کمتراست.
فرماندار با تأکید به اینکه میزان اعتبارات پیش بینی شده برای آسفالت جوابگوی روستاهای شهرستان رشت نیست افزود: قیمت تمام شده هزینههای آسفالت و ورود قیر به معاملات بورس، قیمت آن را دچار نوسان و افزایش کرده است.
فتح اللهی با اشاره به اینکه حدود ۴۰۰ تا ۵۰۰ کیلومتر از راههای روستایی شهرستان خاکی هستند تأکید کرد: آسفالت و بهسازی راههای روستایی هیچگاه به اتمام نمیرسد. با ایجاد خیابانها و کوچههای جدید، هرساله نیازمند اعتبارات جدید برای بهسازی و روکش راههای روستایی هستیم. هر سال ۶۰ تا ۷۰ کیلومتراز این راهها بهسازی و آسفالت میشوند و مجددا سال بعد انشعابات جدیدی به راههای روستایی شهرستان افزوده میشود.
گفتنی است روز گذشته عملیات اجرایی بهسازی و آسفالت راه روستاهای خناچاه، لچه گوراب، بیجاربنه و کیژده به طول ۴ و نیم کیلومتر با هدف کاهش حجم ترافیکی ورودی به شهر رشت و بهرمندی مردم این روستاها آغاز شد.
از حدود یک هزار و ۷۵۰ کیلومتر راه در شهرستان رشت، یک هزار و ۳۰۰ کیلومتر روستایی و مابقی اصلی و فرعی است. پیشتر نرخ شاخص بهره برداری آسفالت راه های روستایی بالای ۲۰ خانوار در گیلان ۵۷ درصد اعلام شده بود.