رییس سازمان چای کشوراز بازگشت ۵ کارخانه چایسازی غیرفعال شمال کشور به چرخه تولید خبر داد. حبیب جهانساز با اشاره به اینکه در حال حاضر تعداد ۱۶۲ کارخانه چایسازی در شمال کشور فعال هستند افزود: در سال تولید، مانعزداییها و پشتیبانیها ۵ کارخانه چایسازی که سالها غیرفعال مانده بودند به چرخه تولید کشور بازگشتند.
گیلان با بیش از۲۱ هزار و ۵۰۰هکتار باغات چای، برداشت ۱۳۳ هزار تن برگ سبز چای و تولید ۳۰ هزار تن چای خشک، قطب تولید چای در کشور است و صنعت چای از صنایع برجستهی این استان به شمار میرود. بیش از نیمی از کارخانجات چایسازی گیلان به دلیل پراکنش باغات در دو شهرستان لنگرود و لاهیجان مستقرهستند. اما قدمت بالای کارخانجات و فرسودگی تجهیزات اکثر کارخانجات چایسازی، نبود شبکههای همکاری مؤثر میان بنگاهی، فقدان نیروهای ماهر و متخصص در تولید و توزیع چای خشک، انبارداری و بسته بندی نامناسب در تولید چای خشک از چالشها و مشکلات فرآروی کارخانجات چایسازی این استان است.
«قاسم جواد زاده» مدیرصنایع تبدیلی کشاورزی گیلان با بیان اینکه در حال حاضر ۱۴۸ کارخانه در حوزهی چای و فرآوری جانبی آن در استان فعالیت دارند به مرور افزود: ظرفیت تولید در این صنایع ۲۰۰ هزار تن پیش بینی شده اما فعلا چیزی حدود ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تن تولید دارند.
وی با اشاره سنتی بودن بودن اغلب این کارخانجات اضافه کرد: بخش عمدهای از کارخانههای چای گیلان قدمتی بیش از ۵۰ سال دارند و نیازمند نوسازی هستند. فرسودگی تجهیزات وعدم نوسازی در آنها منجر به افزایش ضایعات در برگ سبز چای میشود. در سالهای اخیر با ارایه تسهیلات موفق به نوسازی ۴۰ درصد این کارخانجات شدیم.
مدیر صنایع تبدیلی استان با اشاره به صدور مجوزهای جدید برای در ایجاد صنایع تبدیلی و فراوری چای گفت: بیشتر این مجوزها برای جایگزینی با کارخانجات قدیمی که از چرخه تولید خارج شدهاند صادر شده و این صنایع بر اساس نیاز هرمنطقه و نزدیکی به قطبهای تولید احداث میشوند.
وی پراکندگی صنایع چای گیلان را در شهرستانهای شرق گیلان از جمله لاهیجان، املش، رودسر و لنگرود عنوان کرد.
گفتنی است در حوزهی چای گیلان، ۵۵ برند تولید و بسته بندی و فرآوری چای فعالیت دارند. بر اساس آمارهای سازمان چای ازشروع برداشت چای درباغات شمال تا ۲۱ اردیبهشتماه امسال تاکنون ۴۳ هزار و ۲۱۰ تن برگ سبز چای از چایکاران شمال کشور خریداری شده است.