رئیس پژوهشکده آبزی پروری آبهای داخلی کشور از کاهش جمعیت گونه های ماهی استخوانی در تالاب انزلی خبر داد.
«محمد صیاد بورانی» به ایرنا گفت: با اشاره به آخرین تحقیقات صورت گرفته بر روی حدود ۴۵ گونه از آبزیان تالاب بینالمللی انزلی، گونههای ماشماهی، لای ماهی، سوف سفید، سسماهی سرگنده، ماهی اسبله و شاه میگو آب شیرین در تالاب انزلی و ماهی سیم وضعیت جمعیتی خوبی ندارند.
بورانی تاکید کرد: جمعیت ماهی اسبله و صدف آنادونت در تالاب انزلی بسیار کم شده است. کاهش ذخایر این صدف در تالاب به معنای فائق آمدن آلودگی های تالاب بر این گونه است. همچنین شاه میگوی آب شیرین هم چند سالی است که دیده نشده و در ترکیب صید وجود ندارند.
صنعت شیلات در گیلان وابسته به دریا و استخرهای تولید ماهی گرم آبی و سردآبی است. در سالهای اخیر تغییرات اقلیمی به خشکسالی و تخریب منابع آبی کوچک مقیاس مانند دریاچهها و آبگیرها و تالابها، کاهش دبی رودخانهها و جریان آبهای جاری و در نهایت به کاهش تنوع گونهای و در بعضی موارد کاهش جمعیت و ذخائر آبزیان منجر شده است.
پیشتر«مهناز ربانیها» مدیر گروه اکولوژی دریای خزر از تاثیرات منفی تغییرات اقلیمی بروی گونه های زیستی دریای خزر به مرور خبرداده و گفته بود: طی مطالعات انجام گرفته، افزایش دمای سطحی آب دریا موجب افزایش و بالا آمدن سطح آب به میزان ۱.۸ میلیمتر طی ۵ دهه اخیر شده است .
ربانیها با اشاره به تبعات تغییرات اقلیمی بروی دریای خزر، افزایش درجه دمای آب دریا و اثر ان بروی ذخایرماهیان استخوانی گفته بود: تحقیقات انجام شده بروی داده های ۲۲ سال گذشته و بررسی متغییرهای دما و بارش در دریای خزر نشان می دهد که ۴ گونه اصلی آبزی دریای خزر با کاهش چشمگیری از ذخایر مواجه شده اند.
لازم به ذکراست؛ ماهیان استخوانی دریای خزربه دو گونه کاملا وابسته به دریا و گونه وابسته به رودخانه ها و زیستگاههای ساحلی تقسیم شده اند. بررسی ها از کاهش ۴ گونه سفید، کپور، کفال و شوک ماهی با بیشترین کاهش ذخایر در دریا خزر حاکی است. در تحقیقات انجام گرفته مشخص شده که با افزایش درجه دمای آب، ماهیان بیشتر به سمت عرض های بالا و یا به سمت آبهای عمیق مهاجرت کرده اند. کاهش ذخایر و صید آبزیان در سواحل مازندران ناشی از مهاجرت ماهیان استخوانی به نقاط دیگردریا اعلام شد.