مدیر صنایع تبدیلی سازمان جهاد کشاورزی گیلان گفت: اصلاح و نوسازی ۴۵۵ واحد کارخانه شالیکوبی موجب کاهش ۳تا ۶درصدی ضایعات برنج دراستان شده است.
“قاسم جواد زاده” گفت: سالانه درگیلان یک میلیون و صد هزارتن شلتوک برنج تولید می شود که این شلتوک ها درکارخانه های شالیکوبی به ۷۵۰هزارتن برنج سفید تبدیل می شوند.
وی با بیان اینکه یک هزار و ۴۰۰واحد شالیکوبی درگیلان فعال هستند، افزود: اصلاح و نوسازی واحدهای شالیکوبی موجب کاهش ضایعات برنج میشود و تاکنون این اصلاح ساختار در ۴۵۵واحد شالیکوبی گیلان انجام شده است.
تولید برنج درگیلان به عنوان اصلیترین محصول کشاورزی نقش مهمی درسبد اقتصادی خانوارهای گیلانی دارد و بیش از ۲۳۰ هزارهکتارازاراضی کشاورزی دراستان به کشت سنتی این محصول میپردازند. طبق آمارهای جهاد کشاورزی، ۱۴۰۰ کارخانه شالیکوبی با ظرفیت ۲ میلیون تن شلتوک دراستان فعالیت دارند که به دلیل فرسوده بودن تجهیزات شالیکوبی با نصف ظرفیت درحدود یک میلیون و ۱۰۰ هزارتن شلتوک تولید میکنند. در حالیکه میزان ضایعات برنج در دنیا ۱۳ درصد است این میزان درگیلان در حدود ۲۵ درصد است. به گفته فعالین این بخش بیشتر کارخانههای شالیکوبی استان عمری بیش از ۶۰ سال دارند ونیازمند اصلاح ساختارند. ازسوی سازمان جهاد کشاورزی در ۱۰ سال گذشته با اختصاص وامهایی با بهره ۱۸ درصد به کارخانجات برنجکوبی برای اصلاح ساختار ومکانیزاسیون هم نتوانست میزان ضایعات برنج دراین کارخانه ها را کاهش دهد. اخذ سود بالای بانکی وسخت گیری بانکهای عامل دردریافت تضمین موجب شده تا مدیران کارخانههای برنجکوبی تمایلی به دریافت این وامها نداشته باشند.
گفتنی است شرایط آب وهوایی و رطوبت و درو نامناسب خوشه برنج در شالیزارها از دیگر دلایل ضایعات برنج دراستان است.