«ولی جهانی»، پیش از ظهر امروز، دوم اردیبهشت ماه در حاشیه بازدید خبرنگاران از کهنه ماسوله تاکید کرد: یکی از شرایط یونسکو برای ثبت جهانی ماسوله، تکمیل پرونده حریم و منظر فرهنگی شهر تاریخی ماسوله است و این منظر فرهنگی محوطه تاریخی سایت کهنه ماسوله است.
مدیر کل میراث فرهنگی با اشاره به حفاریهای باستانشناسی در کهنه ماسوله افزود: این محوطه که حدود ۲ هزار متر از سطح دریا ارتفاع دارد، دارای تاریخ درخشانی است. از حفاریهای باستانشناسی که از سال ۸۶ و طی ۴ فصل کاوش در این منطقه انجام شده؛ کورههای ذوب آهن، سنگآهن اسفنجی و محل سکونت و زندگی معدنچیان کشف شده است.
وی با بیان اینکه عامل شکلگیری شهر تاریخی ماسوله از قرن هفتم به بعد همین کهنه ماسوله بوده گفت: معادن آهن کوههای اطراف و استخراج آهن اسفنجی و ساخت مصنوعات فلزی در کهنه ماسوله به تدریجعامل شکلگیری ماسوله بوده است.
جهانی همچنین گفت: طبق منابع مکتوب، در دوره قاجار و صفویه و در خلال جنگهای ایران و عثمانی و همچنین ایران و روسیه، کهنه ماسوله گلوله توپ و دیگر ابزار جنگی از جمله اسلحه تولید میکرده است.
مدیرکل میراث فرهنگی گفت: فصل جدید کاوشهای باستانشناسی در کهنه ماسوله، در خرداد ماه امسال و با ورود هیأت باستانشناسی چینی، آغاز میشود و ارزیابان یونسکو نیز برای بررسی مستندات تاریخی کهنه ماسوله و ارزیابی منظر فرهنگی ماسوله، در شهریورماه امسال از سایتهای باستانشناسی کهنه ماسوله بازدید خواهند کرد.
جهانی با اشاره به آمادهسازی پرونده ثبت جهانی ماسوله از سال ۹۸ تاکید کرد: فرصت ثبت جهانی ماسوله از دست نرفته است و از ۱۴مورد ایراد ارزیابان یونسکو در دید منظر شهر ماسوله در حال مرتفع شدن است که با بازدید ارزیابان از سایتهای باستانشناسی ماسوله امیدواریم، مجموعه شهر تاریخی ماسوله و کهنه ماسوله و دید منظر و محوطه آن در میراث جهانی ثبت شود.