زمانی که در سالهای ۹۴ – ۹۵ برای کار روی پروژه بازآفرینی شهر رشت، به دعوت همکاران مشاوران پلشیر، به این شهر زیبا رفت و آمدی داشتم، میدیدم که خود مردم رشت نیز به شهرشان افتخار میکنند و لیستی از “اولینها” دارند که در رشت اتفاق افتاده است. مثلا اولین مدرسه، اولین روزنامه، اولین سالن سخنرانی، اولین سینما، اولین ساختمان زیبای شهرداری و… و واقعا هم این ساختمان شهرداری رشت زیباست و حقاش است که با مرمتی همه جانبه و کامل، دوباره به مهمترین ساختمان فعال فرهنگی شهر رشت بدل شود. زیرا مردم شهر این مجموعه را سرزنده و فرهنگی میخواهند و قرار هم بود که نامش بشود: خانه شهر.
پیاده راه شدن میدان شهرداری و قطعههایی از خیابانهای اطراف آن، در آن سالها خالی از گفتگو و بحث و جدل نبود. نقشهها قبلا توسط مهندسان مشاور دیگری تهیه شده بود و جمع ما بیشتر در طراحی جزئیات و مبلمان شهری و نظارت بر امور اجرائی کار نقش داشت. بعضیها شبکه معابر مرکز شهر را بسیار پر پیچ و خم میدیدند و ترک عادت روزانه و ممنوعیت تردد با ماشین در آنجا برایشان خوشایند نبود. اما بعد از “پیاده شدن” میدان، همه چیز مورد پسند مغازه داران و شهروندان قرار گرفت. کسب و کارشان بیشتر رونق یافت. در اصل، رشت برای بسیاری از شهرهای دیگر کشورمان الگو قرار گرفت! هم امروز ما در شهرهای بزرگمان چون اصفهان، شیراز، مشهد، تبریز و البته تهران میدانهایی پیاده داریم و بعضی از آنها مانند میدان اصلی شهر همدان آنقدر زیبایند که میتوان آنها را برتر از نمونههای جهانی نامید!
در آن سالها، علاوه بر بازسازی میدان و اطراف (که البته خیابان پیاده علمالهدی از قبل در محل وجود داشت) پروژههایی را برای بازآفرینی شهر در محله ساغریسازان و صف، یا احیای حمامی قدیمی و پارکی در غرب شهر، و نیز اقداماتی در جهت بازسازی بازار رشت را به شهرداری و خود بازاریان را توسط مشاوران پلشیر به شهرداری رشت پیشنهاد دادیم (حدود ۴۰ پروژه بزرگ و کوچک) که یکی دو تایش به اجرا هم رسید. ولی متاسفانه با تغییراتی که در مدیریت شهری پیش آمد، کلا کار ما متوقف ماند. صد حیف…، زیرا رشت میتوانست با این پروژههای جذاب، هزاران گردشگر را به خود جلب کرده، به یکی از قطبهای مهم گردشگری کشورمان تبدیل شود.
حال باید گفت که اگرچه رشت در سطح کشورمان امتیاز اولینها را در زندگی شهری داشته، اما در سطح دنیای امروز سالهای سال است که پیاده راه کردن بخشهایی از شهر قدیم در تمام شهرها به رسمی جا افتاده و جاری تبدیل شده و جای تعجب است اگر شهری فاقد چنین فضای پیادهای برای گشت و گذار مردم شهرش باشد. اغلب این میادین مهم، مانند میدان نقش جهان اصفهان ـ که خود به یکی از زیباترین میادین جهان معروف است!- یا میدان ارگ کریمخانی در شیراز، یا همان میدان همدان، یا صدها میدان در ایتالیا، فرانسه، دوبی و تمام شهرهای سرزنده دنیا، اکنون روی رونق عملکرد خیابانها و کاربریهای تجاری و تفریحی- پذیرایی اطراف خودشان هم تاثیر گذاشتهاند و هتلها، رستورانها و کافههای متعددی هم در اطرافشان بتدریج شکل گرفتهاند.
امید است که همه شهرهای کشورمان چنین فضاهای پیاده و به زیبائی آراستهای را در دل خود جا بدهند و مانند بسیاری شهرهای دنیا بتوانیم با سربلندی شهرهایمان را به رخ گردشگران ایرانی و خارجی بکشیم و به آنها افتخار کنیم.