وزارت آموزش و پرورش طی اطلاعیه اعلام کرد برنامه کاری مدارس در کلیه مقاطع از تاریخ سهشنبه ۲۳ اردیبهشت ماه در فاصله زمانی ۶ صبح تا ۱۳ ظهر خواهد بود.
در این اطلاعیه گفته شده مدارس دو نوبته فعالیت آموزشی را درنوبت اول از ساعت ۶ تا ۹:۳۰ و درنوبت دوم از ساعت ۱۰تا ۱۳:۳۰ ادامه خواهند داد.
آموزش و پرورش هدف از این کار را مدیریت مصرف انرژی و کمک به حل مشکل خانوادههای شاغل عنوان کرده است.
1ـ اولین نکتهای که به ذهن میرسد این است در این مقطع زمانی که فعالیتهای آموزشی مدارس رو به اتمام است چه ضرورتی داشت آموزش و پرورش این اطلاعیه را صادر کند.
به استناد ماده ۵ آیین نامه آموزشی دوره متوسطه دوم دوره آموزشی از اول مهر ماه هر سال آغاز و تا پایان خردادماه سال بعد ادامه مییابد و امتحانات پایانی نوبت دوم در خردادماه برگزار میشود و در تبصره یک ماده ۳ آیین نامه ارزشیابی تحصیلی دوره اول متوسطه پایان فصل آموزشی هر سال تحصیلی خرداد تعیین شده است.
در این ماه که امتحانات نوبت دوم برگزار میشود در واقع آنچه عملا اتفاق میافتد این است که فعالیتهای آموزشی در دوره متوسطه اواخر اردیبهشت به پایان میرسد.
بر این اساس تغییر در ساعات فعالیتهای آموزشی مدارس فقط برای چند روز چه معنایی دارد؟
جالب است در همین اطلاعیه عنوان شد؛ امتحانات نهایی دانشآموزان متوسطه از تاریخ ۲۸ اردیبهشت الی ۲۲ خرداد برگزار خواهد شد.
حتما مطلع هستید برنامه امتحانات نهایی از قبل با تاریخ و ساعت مشخص به مدارس ابلاغ شده است. این برنامه بصورت کشوری برگزار میشود.
2- لزوم توجه به ساعت فیزیولوژیکی بدن برای دانشآموزانی که بیش از ۸ ماه از سال تحصیلی را در زمان خاصی آغاز کردهاند مورد توجه قرار نگرفته است.
در تغییر ساعت شروع فعالیتهای آموزشی از ساعت ۸ صبح به ۶ صبح تغییر ساعت فیزیولوژیکی بدن مخصوصا برای دانشآموزان دوره ابتدایی بوجود میآید.
ساعت فیزیولوژیکی بدن یک چرخه ۲۴ ساعته است که طی آن فرآیندهای زیستی و فیزیولوژیکی و رفتاری موجودات زنده را تنظیم میشود و طی آن سطح هورمونها و دما بدن و فشار خون و اشتها و کیفیت خواب و بیداری و فعالیتهای روزمره ما را تحت تاثیر قرار میگیرد.
بنابراین هرگونه بی نظمی و بهمخوردگی این تنظیم میتواند استرس واضطراب و اختلالات خلقی و خواب و عملکرد ذهنی را در بر داشته باشد آموزش و پرورش که وظیفه تعلیم و تربیت فرزندان این جامعه را بر عهده دارد قطعا میبایست به ظرایف و شرایط حساس تربیتی توجه داشته باشد نباید به جهت مدیریت مصرف انرژی که امری لازم و ضروری است موضوع مهم و با اهمیت شرایط یادگیری و بهداشت روح و روان فرزندان ما را نادیده بگیرد.
3- همانطوری که میدانید خرداد فصل امتحانات مدارس است در این ماه توقف دانشآموزان در محیطهای آموزشی بسیار کوتاه است.
دانشآموزان و عوامل مدرسه فقط برای برگزاری امتحانات کارهای مرتبط با آن طبق برنامه اعلامی در روزها و ساعات معین به مدرسه میروند.
در اطلاعیه آموزش و پرورش آمده زمان برگزاری امتحانات در بازه زمانی ۶صبح تا ۱۳باشد با نگاهی گذرا به برنامه امتحانات سالهای گذشته میبینیم تقریبا اکثر مدارس در سالهای گذشته طبق روال معمول امتحانات خود را بین ساعت ۸ الی ۱۲ ظهر بر گزار میکردند حال اگر مدارس طبق اطلاعیه آموزش و پرورش ساعت شروع امتحانات را از ساعت ۶ یا ۷صبح آغاز کنند.
باید متوجه باشیم که از آنجایی که خود امتحان در شرایط عادی برای دانشآموزان اضطراب اور و استرس زاست. برای بهموقع رسیدن به جلسه امتحان این اضطراب و استرس چند برابر خواهد شد.
و برگزاری امتحانات در ساعت ۶ یا ۷ صبح منجر به این خواهد شد خیلی از دانشآموزان به جلسه امتحان نرسند و به احتمال زیاد تعداد غابیین در جلسه امتحانات بسیار زیاد خواهد بود.
مدارس موظف هستند در زمان برگزاری امتحانات پایانی چه امتحانات نهایی چه امتحانات هماهنگ و چه امتحانات داخلی فضای آرام و بدور از اضطراب و استرس برای دانشآموزان فراهم کنند.
ما نمیتوانیم بدلیل ناترازی انرژی و مدیریت در مصرف آن آرامش و امنیت روانی دانشآموزان زا برهم بریزیم. بله لازم است همه ما کمک کنیم تا از این شرایط عبور کنیم اما فرزندان ما در این ناترازی مقصر نیستند.
حواسمان باشد اگر میخواهیم کاری انجام دهیم گاهی برای انجام کاری بهترین کار انجام ندادن هیچ کاری است.
آموزش و پرورش باید در این روزها که فصل برگزاری امتحانات است باید شرایطی آرام و ایمن بدور از اضطراب و استرس برای دانشآموزان فراهم کند تا آنها برای کسب نتایج بهتر تلاش کنند.
پیر فرزانهای میگفت؛ گاهی برای صرفهجویی یک قاشق روغن تابه میسوزانیم.