سالن‌های سینمایی که در گیلان تعطیل شدند؛

بلاتکلیفی سینماهای متروکه پیاده راه رشت

0 26

«حبیب ایل‌بیگی» معاون سازمان سینمایی کشور که چند روز گذشته به گیلان سفر کرده بود؛ از وضعیت سینماهای رشت شدیدا انتقاد کرد. وی که در آیین اختتامیه سومین جشنواره فیلم کوتاه رشت سخنرانی می‌کرد، عنوان کرد: سینماهای رشت دیگر ظرفیت پاسخگویی به نیازهای امروز مردم را ندارند.

 

ایل‌بیگی به متروکه شدن بسیاری از این سالن‌ها اشاره کرد و گفت: اکثر سالن‌های سینما رشت در شرایطی هستند که هیچ نسبتی با شأن هنرمند و مخاطب ندارند. مدیریت شهری رشت باید در این زمینه مسئولانه عمل کند. سینماها قلب فرهنگی شهرها هستند؛ وقتی این قلب ضعیف بزند، فرهنگ شهر نیز به اغما خواهد رفت.

 

معاون سازمان سینمایی کشور همچنین از احداث سه سینمای جدید در شهرهای رودسر، لنگرود و تالش خبر داد و افزود: این پروژه‌ها قرار است با مشارکت وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخش خصوصی محلی اجرایی شود. البته وی مشخص نکرد که انتخاب بخش خصوصی محلی به چه صورتی و با چه ساز و کاری خواهد بود.

 

 

تغییر کاربری سینماهای گیلان

آغاز نمایش فیلم در گیلان به دهه ۱۲۹۰ خورشیدی برمی‌گردد. اندکی بعد نخستین سینما در رشت با نام سینما ایران احداث شد. در آن سال‌ها، سینماهای رشت به اصطلاح عامیانه جای سوزن انداختن نداشتند.  بعد از انقلاب نیز تاحدودی همین وضعیت دنبال شد.

 

سینمای گیشه پر و بال گرفت و جشنواره فیلم فجر، علاقمندان را به سالن‌های تاریح سینما کشاند. با این حال بیشتر از یک دهه است که این صنعت رو به افول رفته است و زیرساخت‌های موجود یعنی سالن‌های سینما یا فرسوده و یا تعطیل شدند.

 

تغییر کاربری سینماهای گیلان به عنوان فضاهای فرهنگی و سینمایی به سمت ایجاد فضاهای اقتصادی و غیره آفتی دیگری بود که به جان سینماهای استان و شهر رشت افتاد.

 

در سال 1377 یعنی تقریبا 27 سال پیش، تعداد 21 سینما با گنجایش 12086 نفر در گیلان فعالیت می‌کرد که از این تعداد 6 باب در رشت و 3 باب در بندرانزلی مستقر بود. در حال حاضر بیشتر از نصفی از این سینماها هیچ‌گونه فعالیتی ندارند.

 

مهم‌ترین سینماهای گیلان در آن زمان عبارت بودند از: سینما شاهد آستارا، سینما ایران بندرانزلی، سینما گلسرخ بندرانزلی، سینما هلال احمر بندرانزلی، سینما انقلاب تالش، سینما آبشار رشت، سینما انقلاب رشت، سینما ۲۲ بهمن رشت، سینما سپیدرود رشت، سینما سعدی رشت، سینما میرزا کوچک رشت، سینما طلوع فومن، سینما آسیا کلاچای، سینما بعثت لاهیجان، سینما انقلاب لشت‌نشا، سینما آزادی لنگرود و سینما انقلاب لنگرود.

 

از میان کلیه سینماهایی که در رشت افتتاح شد، این روزها فقط سینما ۲۲ بهمن، سینما میرزا کوچک خان رشت و سینما سپیدرود هستند که با کوهی از مشکلات، همچنان مشغول فعالیت هستند.

 

سینما آبشار، سینما انقلاب و سینما سعدی رشت جزو فضاهایی هستند که تعطیل و یا تخریب شده‌اند و سینما فلسطین نیز آتش گرفته است. سینما صحرایی هم بنا به دلایلی که هنوز هم مشخص نیست، فعالیت خود را قطع کرد.

 

سینماهایی مانند سینما آبشار رشت، سینماهای بسیار مهمی‌‌ محسوب می‌شدند. این سینماها در مسیر پیاده راه فرهنگی رشت قرار دارند و تعطیلی و بلاتکلیفی امروز آن‌ها صورت خوشی ندارد.

 

آنطور که اداره کل ارشاد گیلان اعلام کرده است؛ اکثر سینمای‌های گیلان و رشت بدلیل عدم حمایت دولت و خلاءهای قانونی به تعطیلی کشیده شده‌اند و نیازمند حمایت جدی سازمان سینمایی هستند.

 

در این میان البته نمونه‌هایی مانند سینما سیاهکل هم داریم که 20 سال از زمان ساخت آن می‌گذرد و با این حال این پروژه پیشرفت فیزیکی قابل توجهی ندارد. حتی همین اخیرا هم مشخص شد 3 میلیارد و 800 میلیون تومان از اعتبار عمرانی تکمیل پروژه نیمه‌تمام سینما ۲۲ بهمن سیاهکل توسط رییس حوزه هنری گیلان به دلایل نامعلومی به خزانه برگشت خورده است.

 

لازم به ذکر است: بر اساس اعلام معاون سازمان سینمایی، گیلان با وجود زیرساخت‌های ناکافی، هم‌اینک در جایگاه نهم استان‌های پربیننده سینمایی کشور قرار دارد.

ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.