دلارهای هیجانی

36

قیمت دلار در سال ۹۲ پس از پیروزی حسن روحانی در انتخابات با کاهش ۵۰۰ تومانی روبه‌‌رو شد. در سال ۹۶ نیز این اتفاق تکرار شد و باز هم شاهد کاهش قیمت دلار بودیم. در سال ۱۴۰۰ و پس از اعلام ریاست‌جمهوری ابراهیم رئیسی قیمت دلار از ۲۲ هزار تومان عبور کرد و روندی افزایشی به خود گرفت تا امروز که حوالی ۶۰ هزار تومان است.

 

قیمت دلار همواره در کوتاه‌مدت به اخبار واکنش نشان می‌دهد. این روند در انتخابات امسال نیز تکرار شد و با پیروزی مسعود پزشکیان در انتخابات، اندکی کاهش پیدا کرد. این در حالی است که پس از مرگ ابراهیم رئیسی، دلار روزهای آرامی را سپری می‌کرد اما با نزدیک‌تر شدن به دور دوم انتخابات ریاست‌جمهوری شاهد افزایش قیمت دلار بودیم.

برای آن‌که بهتر متوجه‌ی رفتارهای هیجانی قیمت دلار شویم کافی است به چند روز قبل از دور اول انتخابات برگردیم. درست در روزهایی که اخبار داخلی حول محور انتخابات می‌چرخید، انتشار ویدئویی از دونالد ترامپ و صحبت‌های او در رابطه با توافق با ایران منجر به کاهش اندک قیمت دلار شد. ویدئویی که با روی خوش بازار روبه‌رو شد. اگرچه خیلی زود مشخص شد که این ویدئو قدیمی‌ست.

رفتارهای هیجانی دلار علاوه‌بر اخبار، می‌تواند ناشی از «خوش‌بینی‌»های جمعی به‌خصوص فعالان بازار نیز باشد. بازار دلار در کشور در گروی رویکردهای کلی رئیس‌جمهور منتخب است. اگرچه دولت سیزدهم معتقد بود که سرنوشت کشور نباید به برجام گره بخورد اما الگوی رفتاری دلار به ما ثابت می‌کند که دست‌کم در قیمت دلار تعامل با آمریکا و غرب می‌تواند راه‌گشا باشد و منتهی به کاهشی‌شدن قیمت دلار شود.

با این تفاسیر، باید دانست که این کاهش قیمت در روزهای اخیر علل اقتصادی ندارد و تا زمانی که معضلات ساختاری در اقتصاد کشور پابرجاست نباید انتظار کاهش پایدار قیمت دلار را داشته باشیم.

 

از طرفی دیگر، در شش ماه دوم سال کشور با چالش‌های اساسی‌تری نیز روبه‌رو است. پیش‌بینی می‌شود کسری و ناترازی بودجه بیش از پیش در پاییز و زمستان ۱۴۰۳ بروز پیدا کند و ناترازی‌های درآمد و هزینه‌ها منجر به افزایش نرخ تورم و تاثیر بر قیمت دلار شود.

با تایید صلاحیت مسعود پزشکیان برای انتخابات ریاست‌جمهوری و همچنین اقبال نصف‌ونیمه‌ی مردم به او، می‌توان این برداشت را کرد که هم حاکمیت و هم جامعه امیدوار به مذاکره با غرب و رفع تحریم‌ها است.

امید می‌رود با روی کار آمدن دولت چهاردهم، شاهد بهبود روابط خارجی باشیم و سطح تحریم‌ها، علی‌رغم احتمال به قدرت رسیدن دونالد ترامپ کاهش پیدا کند. در ماه‌های آینده باید شاهد لغزش‌های بسیار زیاد دلار باشیم. دلار در انتظار برخی گشایش‌های اقتصادی‌ست و با تلاقی خوش‌بینی عمومی و اخبار چشم‌انداز خوبی برای آن متصور شد.

 

 

 

 

 

نظرات بسته شده است.