نشست عمومی “هشدار برای ایران ۴۶” با موضوع بایدها و نبایدهای توسعه شهری در کلانشهر رشت در محل ساختمان نظاممهندسی ساختمان گیلان برگزار شد. این همایش با محوریت بایدها و نبایدهای توسعه شهری در کلانشهر رشت و باهدف “در جستوجوی شهری انسانمدار” برگزار شده است.
باید غم بزرگ را به کار بزرگ تبدیل کنیم
در ابتدای این نشست «نسیم طوافزاده» مدیرعامل مؤسسه سبز کاران بالان ضمن قدردانی از همراهان مجموعه نشستهای سرا و سخنرانان بیان کرد: رنج تلنگری است تا متوجه شویم زندگی ما نیاز به تغییر دارد. یک انسان وقتی زخم بر میدارد، هوشیار میشود. اما باید مراقب باشیم تا رنج ما را درمانده نکند.
وی در ادامه گفت: دومین نشست عمومی و تخصصی هشدار برای ایران ۴۶ در جستوجوی شهری انسانمدار، در واقع بایدها و نبایدهای توسعه کلانشهری رشت را پیگیری و بررسی میکند. مدیرعامل مؤسسه سبزکاران در پایان عنوان کرد: باید غم بزرگ را به کار بزرگ تبدیل کنیم. این نشست فرصتی برای تبادل نظر و برنامهریزی بهتر جهت توسعه شهر رشت در راستای ارتقای سطح کیفی و توسعه پایدار کلانشهری است.
بهجای اینکه در مورد تاریکی بد بگوییم، سعی کردهایم شمعی روشن کنیم
«سینا لطف پور» پژوهشگر دکتری شهرسازی و فعال حوزه شهرسازی و دبیر پنل دومین نشست هشدار برای ایران ۴۶ هم در این نشست بیان کرد: ما بهجای اینکه در مورد تاریکی بد بگوییم، سعی کردهایم شمعی روشن کنیم. دومین نشست هشدار برای ایران ۴۶ همچون نشست پیشین بر مبنای روش گفتوگو بوده و نگاه ما در این نشست همواره بر پایه علم و دانش تخصصی شکلگرفته است.
این پژوهشگر دکتری شهرسازی در ادامه افزود: این نشست در مورد شهر رشت است که با عنوان مرکز استان گیلان، در قالب یک کلانشهر رفرنس در استان گیلان شناخته میشود. کلانشهر رشت در بیشتر موارد بهعنوان یک مرجع برای مدیریت شهری سایر شهرهای استان به شمار میرود. این شهر امروزه با مشکلات عدیده مواجه بوده که ضروری است در قالب گفتوگویی منصفانه و بیطرفانه بر پایه علم مشکلات این شهر مورد بررسی و پیگیری قرار گیرد.
رویکرد سوداگرانه و فراموشی انسان بهعنوان ذینفع نهایی در برنامههای توسعه شهری
«دکتر نادر زالی» عضو هیأت علمی شهرسازی دانشگاه گیلان هم در این نشست ضمن ضرورت بازاندیشی در رویکردهای مدیریت شهری رشت گفت: استمرار تفکر دهه ۶۰ و اولویتدادن به سازه و ماشین در برنامهریزی شهری و فراموشی انسان بهعنوان ذینفع نهایی در برنامههای توسعه شهری منجر به رویکرد سوداگرانه در تصمیمسازی و تقدم منافع فردی بر منافع جمعی و افول ویژگیهای اجتماعی و فرهنگی و هویت محلی شده است.
عضو هیأتعلمی شهرسازی دانشگاه گیلان در تفسیر رشت امروز بیان کرد: ۳۰ درصد جمعیت استان در شهر رشت ساکن بوده و این شهر بیش از ۸۰۰ هزار نفر جمعیت را در ۱۰ هزار هکتار مساحت جایداده است. این شهر کمتر از ۳۰ عدد اتوبوس برای حملونقل عمومی دارد و تعریض مسیر سواره و کاهش پیادهراهها در این شهر یکرویه عادی محسوب میشود.
وی چالشهای اساسی این شهر را مهاجرتهای اقلیمی فزاینده، وضعیت بحرانی رودخانههای زرجوب و گوهر رود، بحران حملونقل و ترافیک، اُفت کیفیت فضاهای عمومی و ناکارآمدی در مدیریت پسماند عنوان کرد.
چند درصد از مدیران ما برای شهر آرزو دارند؟!
«دکتر پیروز حناچی» شهردار سابق تهران و استاد دانشکده معماری دانشگاه تهران هم بهعنوان دومین سخنران در این نشست با پرسشی از حضار بیان کرد: اگر از شما سؤال بپرسند که تا دو دهه آتی در شهری که زندگی میکنید، کیفیت زندگی بهتر میشود یا بدتر؟ چه پاسخی میدهید! ما برای اینکه شهرهایمان را توسعه دهیم، طرحهای کالبدی تهیه میکنیم. اما امروزه نگاه صرفاً کالبدی پاسخگوی نیازهای شهرها نیستند. به نظر شما چند درصد از مدیران ما برای شهر آرزو دارند؟!
شهردار سابق تهران افزود: اگر تفکر انسانمحوری را برای شهر مطرح میکنیم، طبیعتاً همه برنامههای عملیاتی در شهر باید انسانمحورانه باشد. در واقع نظام بودجهریزی بایستی به سمتوسوی ساخت شهری انسانمحور پیش برود و بودجه آن در مقایسه با خودرو محوری از سهم قابلتوجهی برخوردار باشد.
ما برای اینکه شهرهایمان را توسعه دهیم، طرحهای کالبدی تهیه میکنیم. اما امروزه نگاه صرفاً کالبدی پاسخگوی نیازهای شهرها نیست.
وی در پایان ضمن بیان نظریه پروفسور رابرت سرورو، “مسیر سواره بیشتر، یعنی تقاضای سفر بیشتر” با ارائه تصاویری به تفسیر پروژه “اینچی اون” شهر سئول و سایر پروژههای اجرایی انسانمحورانه در سایر نقاط جهان پرداخت.
مداخله در شهر بر اساس منفعت عمومی باشد
«دکتر مرتضی هادی جابری مقدم» پژوهشگر و فعال حوزه شهری و عضو هیأت علمی دانشکده شهرسازی دانشگاه تهران هم بهعنوان سومین سخنران پنل با ارائه تصویری برای حاضرین در این نشست وضعیت پروژههای اجرایی با هزینههای کلان توسط مدیریت شهری را تحلیل کرد.
جابری مقدم بیان کرد: از روزی که برنامهریزی به معنای امروزی شکل گرفت تا به امروز برنامهریزان، مشاوران و مدیران خود را مشروع دانسته تا در شهر دخالت کنند. باید بدانیم شهر ارث پدری کسی نیست، بلکه شهر از بزرگترین جز تا کوچکترین آن برای مردم است. برنامهریزی شهری در صورتی موفق است، تا مداخله آن در شهر بر اساس منفعت عمومی باشد.
لازم به ذکر است؛در بخش پایانی، بعد از سخنرانیهای اصلی، این نشست عمومی – تخصصی بهصورت پرسش و پاسخ با میهمانان برگزار شد.