از لوح ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی در گیلان به مناسب روز جهانی موزه و هفته میراث فرهنگی رونمایی شد.
«مسعود حلاجپور» مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در این باره گفت: ثبت جهانی جنگلهای هیرکانی که بخش عمدهای از آن در گیلان قرار دارد، در تیرماه سال ۹۸ در چهلمین اجلاس کمیتهی میراث جهانی یونسکو در باکو پایتخت جمهوری آذربایجان اعلام شد. جنگل های هیرکانی از بقایای جنگل های دوران سوم زمین شناسی هستند و به لحاظ پایداری و قدمت از اهمیت بسزایی برخوردارند. حدود دو میلیون هکتار از این جنگلها در ایران بویژه شمال کشور قرار دارند و ثبت جهانی این اثر ارزشمند در فهرست میراث جهانی اقدامی مناسب برای حفظ زیست بوم و گردشگری طبیعی است.
حلاجپور افزود: سه سایت از جنگلهای هیرکانی شامل لیسار تالش، گشت رودخان فومن و سیاه رود رودبار مربوط به گیلان است و این مناطق به عنوان مناطق حفاظتی تلقی و هیچ گونه دخالت انسانی در آن انجام نخواهد شد و به عنوان جاذبه های طبیعی گیلان محسوب خواهند شد.
وی افزود: همچنین روستای قاسمآباد رودسر در بهمنماه سال گذشته با محوریت چادرشب بافی از سوی شورای جهانی صنایع دستی ( World Crafts Council) به ثبت جهانی رسید. این روستا نخستین اثر از گیلان است که بصورت مستقل در فهرست ثبت جهانی قرار گرفته است.
گفتنی است بخش اعظمی از جنگل های ثبت شدهی هیرکانی کشور در وسعتی بالغ بر ۵۶۵ هکتار در گیلان واقع شده است. پیشتراز سوی شورای هماهنگی شبکهی ملی تشکلهای محیط زیستی و منابع طبیعی کشور اعلام شده بود در طی چهل سال گذشته، جنگلهای هیرکانی شمال کشور با کاهش ۵۰ درصدی مواجه شدند و از ۳ میلیون و ۶۰۰ هزار هکتار مساحت جنگلهای شمال کشور اکنون تنها یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار آن باقی مانده که ۹۰ درصد آن نیز از حالت پایدار خارج شده است.
همچنین در حالی روستای قاسم آباد رودسر بعنوان اولین روستا در گیلان به ثبت جهانی یونسکو رسیده که شهرک تاریخی ماسوله بیش از ۲۰ سال است در انتظار ثبت جهانی از سوی این سازمان جهانی به سر می برد. موانع و زیرساختهای خدماتی از جمله خطوط برق رسانی و تلفن از جمله موانع این ثبت بوده که علیرغم پیگریها و نشست های متعدد با دستگاههای خدماتی استان تاکنون اراده ای برای رفع این مشکل دیده نشده است.