«مسعود کاظمی» معاون عمرانی استاندار گیلان با اشاره به اینکه زباله و پسماند به ابرچالش گیلان تبدیل شده از توقف کامل پروژه زباله سوز به دلیل کمبود اعتبار خبر داد. این درحالیست که شهرداری رشت، سهم 25 درصدی خرید زباله سوز را پرداخت کرده است.
کاظمی با بیان اینکه قرارداد زباله سوز رشت نیازمند اعتبار ۴۰ میلیون دلاری مابین شهرداری و شرکت «TTS» است اظهار کرد: این پروژه به دلیل عدم تامین اعتبار متوقف شد اما درحال پیگیری ملی هستیم.
حل مشکل پسماند در سراوان نيازمند احداث زبالهسوز، راه اندازی کامل تصفيهخانه شيرابه و افزایش ظرفیت كارخانه کودآلی است. اگر چه کارخانه کودآلی در ماههای گذشته توانست حدود 300 تن به ظرفیت خود اضافه کند و تصفیه خانه شیرابه نیز هنوز در مراحل اولیه راه اندازی خود باقی مانده، با این حال مشکل مدیریت پسماند و زباله های سرگردان گیلان که راه های انتقال آنها به سراوان در حال مسدود شدن است شاید با احداث زبالهسوز رشت کمی هموار شود.
با این حال امروز معاون عمرانی استاندار گیلان از توقف پروژه احداث زباله سوز رشت خبر داد. پروژه ای که قرارداد آن در سال 1392 ما بین شهرداری رشت با شرکت تدبیر و توسعه و سلامت (TTS) به مبلغ 40 میلیون دلار منعقد شد. این شرکت در سوابق خود احداث زبالهسوز آرادكوه (۲۰۰ تني) در سال ۱۳۹۰، زبالهسوز ساري (۴۰۰ تني) در سال ۱۳۹۱ و زبالهسوز نوشهر (۲۰۰ تني) در سال ۱۳۹۱ را دارد.
اما احداث نیروگاه زباله سوز ۶۰۰ تنی رشت، علیرغم واریز سهم 25 درصدی شهرداری رشت به مبلغ 10 میلیارد تومان در سال 1393 بعد از گذشت 10 سال همچنان روی زمین مانده و شروع نشده متوقف شد. این درحالیست که شرکت TTS متعهد شده بود که بعد از تزریق این مبلغ نسبت به خرید تجهیزات زباله سوز از چین اقدام کند.
درعین حال به گفته یک منبع آگاه به مرور که نخواست نامش برده شود؛ مدیران شرکت تدبیر و توسعه و سلامت در سال 1393 پس از دریافت سهم شهرداری برای خرید تجهیزات زباله سوز از چین، به خرید ساختمانی 5 طبقه در سعادت آباد تهران اقدام کردند. در حالیکه این مبلغ می بایست بعنوان پیش پرداخت شهرداری رشت صرف خرید زباله سوز میشد. به گفته این منبع، اکنون که شهرداری رشت با کمبود اعتبار برای احداث زباله سوز مواجه است، میتواند بعنوان شریک شرکت TTS در احداث نیروگاه زباله سوز نسبت به این ساختمان مدعی باشد و با فروش آن بخشی از هزینه خرید زباله سوز را تامین کند.
این مقام اگاه همچنین با اشاره به تخلف شرکت فوق در خرید تجهیزات زباله سوز از چین نیز مدعی شد: مدیران وقت شرکت TTS به جای خرید تجهیزات به روز زباله سوز، اجناس بنجل و دست چندم نیروگاههای ساری، نوشهر و تهران را تحت عنوان تجهیزات زباله سوز چینی در محل کارخانه کود آلی دپو کرده اند. ادعایی که می تواند از سوی مدیری پسماند استان قابل پیگیری باشد.
روزانه چیز حدود 1200 تن زباله در شهرستان رشت تولید می شود که در حال حاضر بخش زیادی از آن در مناطق مختلف رها و سوزانده و بخشی نیز به کارخانه کود آلی لاکان رشت منتقل میشود.