به مناسبت هشتم مه؛ پایان جنگ جهانی دوم در اروپا

روز پیروزی در موزه ونگارد

0 ۴۷

روز پیروزی یا همان VE Day (Victory in Europe Day) را می‌توان یکی از خاطره‌­انگیزترین و مهم‌­ترین جشن‌­های ضد جنگ دانست. اما همان‌طورکه از اسم این جشن، یعنی «پیروزی» پیداست، جشن متعلق به نیروهای پیروز در میدان، یعنی قوای متفقین و پیروزهای جنگ جهانی دوم بود، با این حال خط پایانی هم بر آن عصر دهشتناک چندساله در اروپا کشید و نفیر رهایی را در بسیاری از خانه‌­های اروپایی‌­ها بلند کرد.

 

هفتم مه ۱۹۴۵ میلادی بود که آلمانی­‌ها بی‌­قید و شرط تسلیم شدند. پایان جنگ در اروپا در اواخر این روز از طریق رادیو برای مردم بریتانیا که بی­‌صبرانه منتظر این لحظۀ تاریخی بودند، پخش شد و بی­‌بی­‌سی اعلام کرد روز بعد، روز پیروزی در اروپا، تعطیلی ملی خواهد بود. جشن از همان لحظه آغاز شد و شهرها و روستاها غرق در شادی شدند. چرچیل از‌ اندازه بودن آبجوها برای شادمانی در پایتخت مطمئن می­‌شد و برخی رستوران­‌ها منوی ویژۀ روز پیروزی تدارک دیده بودند.

 

 

 

هفتم مه ۱۹۴۵ میلادی بود که آلمانی­‌ها بی­قید و شرط تسلیم شدند. پایان جنگ در اروپا در اواخر این روز از طریق رادیو برای مردم بریتانیا که بی­‌صبرانه منتظر این لحظۀ تاریخی بودند، پخش شد و بی­‌بی­‌سی اعلام کرد روز بعد، روز پیروزی در اروپا، تعطیلی ملی خواهد بود

 

جنگ هنوز به­‌طور کامل پایان نیافته‌بود و ژاپن هنوز باید شکست می‌­خورد. اما در اروپا دیگر کسی توان جنگیدن نداشت. شعرвраги сожгли родную хату  (دشمنان خانه‌­ام را آتش زدند) اثر میخائیل ایساکوفسکی شاعر و نویسندۀ اهل اتحاد جماهیر شوروی که شاعر سرودۀ مشهور «کاتیوشا» نیز بود، تصویری تلخ از پیروزی نمایان می‌­ساخت. تصویری از سربازی که دشمنان خانه‌­اش را به آتش کشیده و خانواده‌­اش را نابود کرده‌­اند.

 

سربازی که نمی­‌داند به کجا باید برود و غمش را باید به چه کسی بسپارد. سربازی تنها که بازگشته تا جشن بگیرد، اما کسی صدای او را نمی‌­شنود. سربازی که اشک می­ریزد در حالی‌که بر سینه‌­اش مدال شهر بوداپست می‌­درخشد…

 

اما موزۀ جنگ جهانی دوم ونگارد لاهیجان از آن موزه­‌هایی است که یادآور آن سال­‌های مهم است. «کارن امیدی» مؤسس جوان موزۀ جنگ جهانی دوم ونگارد لاهیجان، خود گویی غرق در تاریخی شده است که در آن پژوهش می‌­کند. او به درستی همان­‌طور که قدما می­‌گفتند، معاصر با تاریخ شده است و حتی جوک­‌هایش شبیه جوک‌­هایی است که از جنگ جهانی دوم به ذهن می‌­آیند.

 

 

موزه از چند بخش تشکیل می­‌شود که اتاق متفقین، متحدین و ایران در جنگ جهانی دوم از بخش‌­های مهم آن به شمار می‌­روند. مؤسس موزه به هرجای جهان که سفر کرده، گنجینه‌­های تاریخی در مورد این جنگ را جمع‌­آوری کرده که هرکدام از آن­ها به موزه زینتی ویژه بخشیده‌­اند

چند روز پیش برای بار نخست به این موزه در لاهیجان رفتم که برایم سرشار از خاطره‌­های زیبا شد. «کارن امیدی» که تخصص خود را در یونیفرم‌­های نظامی بیان کرد، خود اذعان داشت که شاید نام موزۀ جنگ جهانی دوم بر این مکان، اسمی بسیار بزرگ و وسیع برای یک موزه باشد، اما دلیل انتخاب آن را وجود نداشتن هیچ موزۀ مشابهی در ایران می‌­داند.

 

موزه از چند بخش تشکیل می­‌شود که اتاق متفقین، متحدین و ایران در جنگ جهانی دوم از بخش‌­های مهم آن به شمار می‌­روند. مؤسس موزه به هرجای جهان که سفر کرده، گنجینه‌­های تاریخی در مورد این جنگ را جمع‌­آوری کرده که هرکدام از آن­ها به موزه زینتی ویژه بخشیده‌­اند.

 

موزه در مورد یکی از مخوف‌­ترین جنگ­‌های تاریخ بشریت و تاریک‌­ترین روزهای کرۀ زمین است؛ اما نشانه‌­هایی از ارزش­‌های انسانی چون بنای یادبود وُیتک خرس ایرانی ارتش لهستان تا بنای یادبود اشتفان کاکاش نمایندۀ امپراتوری مقدس آلمان که در لاهیجان درگذشت، این موزه را پر از احترام و مهر می­‌سازد و نشان دهندۀ اهمیت کرامت انسانی در میان بنیان­گذارانش است.

 

موزه در مورد یکی از مخوف‌­ترین جنگ­‌های تاریخ بشریت و تاریک‌­ترین روزهای کرۀ زمین است؛ اما نشانه‌­هایی از ارزش­‌های انسانی چون بنای یادبود وُیتک خرس ایرانی ارتش لهستان تا بنای یادبود اشتفان کاکاش نمایندۀ امپراتوری مقدس آلمان که در لاهیجان درگذشت، این موزه را پر از احترام و مهر می­‌سازد

یونیفرم­‌های نظامی اصل به همراه ماکت­‌هایشان، شاید مهم­ترین دارایی موزه باشد که در همه‌­جا به چشم می‌خورند. این موزۀ کوچک و دوست­‌داشتنی در شهر لاهیجان، قطعاً در آینده می‌­تواند به یکی از مهم‌­ترین جاذبه‌­های تاریخی گیلان و ایران تبدیل شود، چنانچه رویکرد علمی و برپایۀ کرامت انسانی خود را حفظ کند و همچنان بر غنای مجموعه‌­اش بیفزاید؛ چون این نام بزرگ به مجموعه‌­های بزرگ­تر و نمایش‌­های ویژه‌­تری نیز نیاز دارد.

 

کارن امیدی گیلان را نیز می‌­شناسد و اهمیت تاریخی آن را می­‌داند. شاید اگر همین شناخت دقیق نبود، او به خارج از لاهیجان و گیلان کشانده می­‌شد. او به سرزمین خود اهلیت دارد اما یادمان نرود کار او جنگ جهانی دوم است نه چیز دیگری؛ بنابراین نباید از موزۀ ونگارد، انتظار موزه­ای در مورد ایران یا گیلان داشته باشیم که یکی از نقصان­‌های بزرگ اهل تاریخ در کشور ما همین است که فکر می‌­کنند همه‌­چیز از ایران آغاز شده­ است و با ایران هم پایان می‌­یابد و بنابراین همه­‌چیز باید مرتبط با مملکت ما باشد. آن­ها متوجه نیستند که همۀ ما «فرزندان جهانیم» و آن­چه در سایر نقاط جهان هم رقم خورده است بر سرنوشت ما بسیار نقش داشته و مؤثر بوده است.

 

وظیفۀ خود دانستم که به معرفی این موزه و مؤسس محترمش بپردازم که به راستی از سرمایه‌­های گیلان ما هستند. به امید مؤفقیت­‌های روزافزون برای این مجموعه و همچنین بیشتر شدن حضور آگاهانۀ بخش خصوصی در حوزۀ فرهنگ همچون این مجموعه که به راستی می‌توانند کلید راه توسعۀ استان باشند.

پادشاه جورج ششم و ملکه الیزابت به همراه پرنسس الیزابت و پرنسس مارگارت در کنار نخست‌وزیر، وینستون چرچیل، در بالکن کاخ باکینگهام لندن در روز پیروزی در اروپا
پادشاه جورج ششم و ملکه الیزابت به همراه پرنسس الیزابت و پرنسس مارگارت در کنار نخست‌وزیر، وینستون چرچیل، در بالکن کاخ باکینگهام لندن در روز پیروزی در اروپا
دختران بریتانیایی در حال رقص با سربازان آمریکایی در جشن پیروزی. ۸ مه ۱۹۴۵
دختران بریتانیایی در حال رقص با سربازان آمریکایی در جشن پیروزی، ۸ مه ۱۹۴۵
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.