فضای سنگین ایجاد شده بر جامعه ایران و جهان به دلیل شیوع و ابتلا به بیماری کوید ۱۹ سبب شده است تا خانهنشینی و استفاده از اینترنت و اپلیکیشنهایی مانند اینستاگرام بیشتر شود. دولت ایران نیز با اهدای اینترنت رایگان تلاش کرد تا مردم بیشتر به خانه ماندن ترغیب شوند.
از جمله کاربران این روزهای اینستاگرام نوجوانان هستند. نوجوانانی که بر عکس نوجوانان قدیم که بازی دسته جمعی توپ پلاستیکی و یا داشتن یک عروسک و تفنگ پلاستیکی به اوج شوق و لذت شان میبرد این روز ها کمتر چیزی آن ها را به اوج شادی میرساند. نوجوانانی که از کودکی بهتر از پدر و مادرهای شان به گوشیهای همراه و لپ تاپ و دنیای اپلیکیشنها آشنا هستند و در سن نوجوانی بسیار حرفه ای تر از بزرگسالان با تکنولوژی آشنایی دارند.
اما توانایی استفاده از تکنولوژی به معنی رسیدن به بلوغ فکری و یا درک درست نوجوان از بسیاری مسائل و مشکلاتی که در فضای مجازی میتواند گریبان گیرش شود نیست و این وظیفه پدر و مادر را نفی نمیکند.
در تمام دنیا دولتها و خانوادهها با ابزارهای خاص دسترسی کودکان و نوجوانان را به اینترنت محدود میکنند.
فضای اینستاگرام تا حد زیادی از نظارت بر محتواهای ایجاد شده توسط کاربران در این اپلیکشن ارتباطی برخوردار بود و خود این اپلیکیشن اعلام میدارد که :”میخواهیم فضای اینستاگرام که یک مکان معتبر و امن برای الهامبخشی و ابراز احساسات است، ادامه دهد. به ما کمک کنید تا این جامعه را پرورش دهیم. فقط عکسها و ویدیوهای خود را پست کنید و همیشه قانون را رعایت کنید. در اینستاگرام به همه احترام بگذارید، از افراد کلاهبرداری نکنید یا برهنگی را پست نکنید.”
اگر نگاهی به قوانین اینستاگرام بیاندازید و جزئیات را بررسی کنید خواهید دید که همین جمله کوتاه را بسط و گسترش داده و به سختی هم اعمال قانون میکرد. شاید تنها مسالهای که نوجوانان را تهدید میکرد چت کردن با افرادی است که ممکن است امنیت روانی و جسمی آن ها را به خطر انداخته و سبب فریب و… نوجوانان شوند و این شرکت با اولین گزارش، در کمترین زمان به بررسی و حذف صفحه و محتوی خلاق قوانین مانند پورن میپرداخت.
اما این روز ها با شیوع پانادمیک جهانی کوید ۱۹ و عدم حضور کارمندان شرکت فیسبوک – اینستاگرام بسیاری از این محدودیت ها اعمال نمیشود.
در این میان بعضی از کاربران فضای مجازی هم که باید در موردشان دقیق تر بررسی کرد و در این مجال کوتاه نمیگنجد با ایجاد صفحه های پورن و آپلود فیلم های پورن و صحنه های خشن میخواهند برای صفحهشان بازدیدهای بیشتر و فالوور جذب کنند.
به نظر میرسد در خلا و حفره ایجاد شده در اینستاگرام این صفحه های پورن و تعدادی اینفلوئنسرهای خارج از ایران که هماهنگ شده با لایو های اینستاگرام ترویج برهنگی و مسائل پورن جنسی و … میکنند هدایت شده از کشورهای متخاصم با ایران مانند اسراییل و کشورهای حوزه خلیج فارس نباشد. برای زمین زدن یک ملت کافی است تا فرهنگ، خانواده و نوجوانان را مورد حمله قرار دهند تا کل جامعه دچار گسست و فروپاشی شود.
کویید ۱۹ از خانواده ویروسهای کرونا شاید به نوجوانان آسیب برساند، اما در شرایط امروز اینستاگرام برای نوجوانان خطرناک تر و کشنده تر از این ویروس صفحات اینستاگرام است زیرا روح و روان کودکان و نوجوانان را نشانه میرود و عامل بزرگ این مساله هم پدرها و مادرهایی است که سر آن ها هم مدام در گوشی است و فراموش کردهاند که در برابر امنیت روانی و ذهنی فرزندان شان هم مسوولند. همان طور که والدین در فضای واقعی مسوول رفتار و آسیب به نوجوان و کودکان هستند در فضای مجازی هم باید به این مهم توجه کنند.
با فیلتر آپها و برخورد سلبی دولت ها با تکنولوژی ها مخالفم که در یادداشت دیگر به آن خواهم پرداخت اما عدم نظارت فرد و خانواده در استفاده از فضای مجازی قابل توجیه و پسندیده نیست.
پس این هشدار را جدی بگیرید همان طور که از دیدن سیگار در دست نوجوان تان شوکه میشوید؛ یا نمی خواهید فرزندتان به بیماری کویید ۱۹ مبتلا شود از ابتلای این روزهای نوجوانان به صفحههای خطرناک اینستاگرام خودداری کنید.