بیشک شهرستان رودبار را به بادهای دایمی دره سفید و به زیتونهایش میشناسند، اما این شهرستان را که به جا مانده از دیلمستان قدیم است با دادههای متقن تاریخی که گواه وجود تمدنی کهن مربوط به ۴ هزار سال پیش میباشد را میتوان آشکارا تاریخ گویای گیلان دانست.
چنانچه آثار به دست آمده از تپههای تاریخی مارلیک و مجموعه جامهای مارلیک، سالها به عنوان سفیر فرهنگ و تمدن ایران نقش بسزایی در بازشناسی کشور داشتهاند اما این روزها شاید بیشباهت نباشد فیلم ” خانه دوست کجاست؟ ” یکی از فیلمهای “سه گانه کوکر” ساخته کارگردان ایرانی مرحوم عباس کیارستمی که تاریخ تولید آن در سال ۱۳۶۵ و محل ساخت آن در گیلان و شهر رودبار بخش رستمآباد روستای کوکر و اطراف آن میباشد، که اتفاقا یکی از مهمترین فیلمهای تاریخ سینمای ایران و دنیا محسوب میشود را نیز سفیر فرهنگی سینمای ایران نام برد.
سینماگری که با نگاه خاص و شاعرانهاش به سینما، مرزهای هنر را گسترش داد و فرهنگ ایران را به جهانیان شناساند، او با فیلمهایش نه تنها داستانهایی ساده و انسانی روایت کرد، بلکه کمک کرد انسانها بی هیاهو، در گذر زمان و در تقابل با طبیعت، هویت خویش را جستجو کنند.
سهگانه کوکر یا سهگانه زلزله به سه فیلم خانه دوست کجاست؟(۱۳۶۵) زندگی و دیگر هیچ (۱۳۷۰ ) و زیر درختان زیتون (۱۳۷۳) ساخته عباس کیارستمی گفته میشود.
“خانه دوست کجاست” در سال ۱۹۸۹ در جشنواره فیلم لوکارنو موفق به کسب جایزه یوزپلنگ نقرهای، جایزه فیپرشی و جایزه بهترین فیلم معنوی شد. این فیلم از سوی انجمن فیلم بریتانیا بهعنوان یکی از ۵۰ فیلمی پیشنهاد شده است که حتما باید تا پیش از ۱۴ سالگی آن را تماشا کرد.
اینها بخشی از جوایز فیلم خانه دوست کجاست هستند. همچنین این فیلم در شناخت جهانی عباس کیارستمی به عنوان فیلمسازی بزرگ و مولف موثر بوده است.
به طوری که کریستیان براد تامپسون فیلمساز دانمارکی سالها قبل در گفتوگویی بیان کرده بود: من کتابی درباره صد فیلم تاریخ سینما نوشتهام که “خانه دوست کجاست ؟”در میان این صد فیلم قرار دارد.
و حالا بعد از گذشت ۳۸ سال ” تک درخت و مسیر زیگزاکی معروف “خانه دوست کجاست؟ “میراث به جامانده از فیلم در روستای شمام از حبس زمان و مکان خارج شده و به سان یک میعادگاهی برای دوستداران سینما و بالاخص عباس کیارستمی شده است.
به گواه اهالی این شهر و روستا، سالانه بسیاری از گردشگران داخلی و خارجی برای دیدن این مکان میآیند. شاید وقت آن رسیده به کمک مسئولین و متولیان این امر این مکان به عنوان مکان رخداد_تاریخی ثبت ملی شود.
همانطور که میدانیم مکان _رخدادها به مکانها یا محوطههایی گفته میشود که رویدادی تاریخی از کشور در آنجا رخ داده است و لزوما در آن محل، فضای معماری یا ساختمان تاریخی وجود ندارد اما اثرات آن کماکان ادامه دارد و دارای شأن ملی است.
در واقع، برای حفاظت از آن بخش از مکانهای جغرافیایی تعریف شد که رویدادی تاریخی در آنها رخ داده است و ریشهی بخشی از این رویدادها در اسطورهها یا تاریخ شفاهی ایران است که ما نیز در این مکان همچنان شاهد روایت سینمایی از جهانبینی فیلمساز با درک هنری بالا هستیم که نمیتوان بارقهای علمی از آن مستفاد کرد.
نظرات بسته شده است.