در حالی که از اسب کاسپین بi عنوان میراث مینیاتوری تاریخ طبیعی خزر نام برده می شود، اما امروز این گونه در خاستگاه اصلی خود در گیلان در معرض خطر انقراض قرار دارد.
طبق آمارهای مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان تعداد نژاد کاسپین در خواستگاهش گیلان، حدود 300 اسب تخمين زده می شود این در حالی است که در برخی از مناطق روستایی استان حدود 400 راس اسب کاسپین وجود دارد که کشاورزان از آن نگهداری می کنند و در آمارها ثبت نشده است. برهمین اساس برخی آمارها حکایت از این دارد که 80 درصد جمعیت اسب کاسپین در گیلان وجود دارد.
دراین رابطه «حجت علیاکبرنژاد» معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان از ایجاد بانک ژن اجرای برنامه جامع کشاورزی برای جلوگیری از انقراض اسب کاسپین در گیلان خبر داد.
وی افزود: ایجاد بانک ژن برنامه جامع توسعه کشاورزی برای جلوگیری از انقراض اسب کاسپین خواهد بود که برای نخستین بار در سال آینده، تصویب و اجرایی میشود.
وی با بیان اینکه اسب کاسپین یکی از گونههای قدیمی اسب در کشور محسوب میشود، گفت: گیلان دارای گونههای مختلف جانوری است که اسب کاسپین یکی از قدیمیترین اینگونه ها بوده و باید برای حفظ آنان تلاش کرد.
وی در خصوص تعداد اسب کاسپین موجود دراستان گفت: شهرستانهای غرب استان گیلان قطب پرورش اسب کاسپین هستند و بر اساس آخرین آمار 350 رأس اسب کاسپین در استان وجود داشته که 150 رأس آن هویت گذاری شده است، لذا سعی داریم با انجام برنامههای مطالعاتی تعداد اینگونه از اسب را به یک هزار رأس برسانیم.
معاون بهبود تولیدات دامی سازمان جهاد کشاورزی گیلان با اذعان به اینکه صادرات اسب کاسپین ممنوع شده است، افزود: متأسفانه تاکنون اسب کاسپین از خطر انقراض خارج نشده و برای انجام این کار باید تعداد اینگونه اسب را به یک هزار عدد برسانیم به همین دلیل انجمن اسب کاسپین را تشکیل دادیم.
رییس مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی گیلان با بیان اینکه از اوایل دهه 40 هجری شمسی ، اسب کاسپین از طریق صادرات و گاه قاچاق، از دیگر کشورها از جمله کشورهای اروپایی سر در آورد گفت : در حال حاضر حدود 2 هزار و 700راس اسب کاسپین در دنیا وجود دارد که سهم ایران از این میراث طبیعی تاریخی اش، براساس برخی آمارها ، حدود 700راس است.