لاشه ۱۶ فُک خزری در سواحل مازندران شناسایی شد. آنطور که «روحالله اسماعیلی» معاون ادارهکل حفاظت محیط زیست مازندران میگوید: اخیرا سه لاشه جدید فک خزری در سواحل مازندران کشف شده که با این احتساب، شمار لاشههای شناساییشده فک خزری در سواحل مازندران از ابتدای سال جاری تاکنون به ۱۶ قلاده میرسد.
وی اضافه کرده است: در جریان پایشهای مستمر نوار ساحلی مازندران، لاشه سه قلاده فوک خزری در سواحل شهرستانهای بهشهر میانکاله، جویبار و عباسآباد مشاهده و مستندسازی شد. هر سه لاشه در وضعیت پیشرفته فساد قرار داشتند و به همین دلیل امکان انجام کالبدگشایی و تعیین دقیق علت مرگ آنها وجود نداشت.
لاشه فکهای خزری علاوه بر سواحل مازندران، در سواحل گیلان نیز هر از چند گاهی مشاهده میشود. برخلاف مازندران که آمار تلفات فکها سالانه چندین نوبت به روزرسانی و اطلاعرسانی میشود، در گیلان اما اطلاعات دقیقی در این زمینه از سوی اداره کل محیط زیست استان ارائه و به روزرسانی نمیشود.
تنها در سال ۱۴۰۰ توسط اداره نظارت بر حیات وحش حفاظت محیط زیست گیلان اعلام شد؛ لاشه ۲۵ لاشه فک خزری در سواحل گیلان پیدا شده است. خفگی در تور صیادان و ضرب و جرح بالاترین دلیل مرگ و میر آنها اعلام شد.
عواملی مانند گرفتار شدن در تورهای ماهیگیری، آلودگیهای محیطزیست، برخورد با قایقها و همچنین کشتار عمدی، شکار و ورود گونه مهاجم شانهدار خزری و نیز کاهش ذخایر کیلکا به عنوان منبع غذایی این جانور زیبا از عوامل تاثیرگذار در کاهش جمعیت فکهای کاسپین یا خزری است.
لازم به ذکر است؛ «فُک کاسپین» یک گونه پستاندار دریایی کمیاب است که تنها در دریای خزر و رودخانههای منتهی به آن مانند «ولگا» و «اورال» زندگی میکند.
این گونه تنها پستاندار دریای خزر بهشمار میآید و به دلیل صید بیرویه و به هم خوردن شرایط زیستی و کاهش شدید جمعیت، نیازمند به حمایت بینالمللی است.
فک خزری به طور میانگین ۱.۵ متر طول و ۸۰ کیلوگرم وزن دارد و یکی از کوچکترین انواع فک محسوب میشود.